Artikel top billede

"Lovlige tjenester kan ikke redde filmbranchen"

Danske rettighedshavere afviser at løsne op for lovlige tjenester. Film-branchen er forskellig fra musikbranchen, siger Rettighedsalliancen.

På en konference i Købehavn i dag kører Rettighedsalliancen de store kanoner i stilling mod fildeling og piratkopiering på nettet.

Der skal strengere indgreb til i stil med 3 strikes, for kun strengere håndhævelse kan redde filmbranchen mod pirater på nettet, fremgår det af programmet for konferencen, som medlemmerne af Folketingets Erhvervsudvalg er inviteret med til.

Ifølge tal fra IFPI er lovlige streamingtjenester godt i gang med at indhente de tab, som musikbranchen blev påført med nedgangen i cd-salget og opgangen i piratkopierede numre på nettet.

Mange debattører på ComON og andre medier, der skriver on piratkopiering på nettet, har gjort opmærksom på, at filmbranchen burde gå samme vej som musikbranchen. Folk tvinges nemlig til at benytte ulovlige pirattjenester, fordi film og tv-serier ofte ikke kan fås i lovlig udgave, påpeges det.

Men selvom det kunne synes som et logisk argument, holder det ikke nødvendigvis, siger Rettighedsalliancens talskvinde, Maria Fredenslund.

"Det er præcis sådan nogle ting, vi skal tale om, men der ER forskel på filmbranchen og musikbranchen. En af de helt store forskelle er, at det koster meget mere at producere en film end det koster at producere en plade, og så er hele finansieringsstrukturen anderledes. I film-branchen er distributionsledet - altså biograferne - involveret  i finansieringen fra starten af - de betaler i virkeligheden en film, inden den bliver lavet, og så får de eksklusive vinduer at vise den i,"  siger Maria Fredenslund til ComON.

Netflix duer ikke

Konferencen i dag er et samarbejde mellem Rettighedsorganisationer i de tre nordiske lande. Ifølge Maria Fredenslund er deltagerne først og fremmest medlemmer af rettighedsorgansiationerne  i de nordiske lande samt embedsfolk fra de forskellige lande.

Embedsfolk, politikere og rettigheds-repræsentater skal blandt andet høre om, hvorfor lovlige film-tjenester ikke er nok i kampen mod pirater: "Why Netflix is not a profitable business for the filmmmaker," hedder et af punkterne. Et andet punkt på konferencen bærer overskriften: "Why good legal services alone cannot compete with illegal file sharing."

Talerne på konferencens hovedpunkt om forretningsmodeller er filmproducent Ronnie Fridthjof, der er en så arg modstander af ulovlig fildeling, at han for nylig har indledt en privat jagt på filmpirater.

En anden taler er Ulf Lund, direktør for YouSee, der for nylig regnede ud, at danskernes piratkopiering koster over en milliard kroner om året.

Tilhørerne kan også høre budskaberne fra formanden for brancheforeningen Danske Biografer, Kim Pedersen, der for nylig slog fast, at enhver lempelse af de stive regler, der begrænser eller forsinker films udgivelse på streaming tjenester eller DVD, vil være til skade for filmbranchen. Selv visse filminstruktørers ønske om at begrænse den fire måneder lange spærretid for DVD/Video-on-demand-tjenester, når det gælder smalle film, der alligevel ikke trækker folk i biografen, bliver blankt afvist af Kim Pedersen.

Hans argumentet mod at ændre på spærre-vinduet for smalle film, der flopper i biograferne, er, at det ville være en "lavpraktisk umulighed":

"Ilfg. FAFID (Foreningen af Filmudlejere i Danmark, red) skal filmen først finde sin plads i den generelle DVD-udsendelseskalender. Og der kan let gå 2-3 måneder før der er plads i denne kalender," skriver biograf-formanden i sin afvisning af enhver lempelse for lovlige filmtjenester på nettet (PDF).
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere