Artikel top billede

Foto: Hjertholm på Flickr

ACTA kommer alligevel til afstemning i år

EU-domstolen skal alligevel ikke kigge ACTA efter i sømmene. ACTA-afstemning i sommerferien?

Den kontroversielle ACTA-traktat blev i februar sendt til hjørnespark, ved at foreslå at EU-Domstolen skulle give traktaten et gennemsyn.

Men nu er ACTA igen på sit planlagt spor mod vedtagelse - eller afvisning - allerede i år.

EU Domstolen skulle have vurderet, om ACTA kommer i clinch med eksisterende lov i EU. Den vurdering kunne have skubbet afgørelsen flere år ud i fremtiden.
Men en lynafstemning i ITC (International Trade Committee) i går afviste at sende ACTA videre til domstolen.

Det betyder, at ACTA-forløbet holder sig til sin oprindelige tidsplan. Det vil sige, at næste møde i komiteen er i slutningen af april.
International Trade Committee skal så stemme i slutningen af maj, og EU Parlamentet kan stemme, når det samles i juni.

En fordel?

Der var ellers skabt forventning om, at parlamentet først gik til afstemning om cirka halvandet år, hvilket er den typiske varighed af en vurdering fra EU-domstolen.

Ifølge nogle modstandere af ACTA kan en beslutning i år være en fordel. Den ACTA-kritiske blog "La Quadrature du Net" mener, at en udsættelse af ACTA-godkendelsen blot ville have givet fortalerne tid til at samle støtte. Derfor glæder La Quadrature du Net sig over beslutningen i går.

"Det var den første egentlige test af parlamentets holdning til ACTA efter den folkelige opstand i hele verden. Det viser en voksende forståelse af ACTA blandt mange europa-parlamentarikere og en mulighed for at undgå de procedure-fælder, som EU-Kommissionen og nogle ACTA-fortalere har forsøgt at sætte op. Det er et lovende skridt men kun den endelige afvisning af ACTA er den rette afslutning," mener Philippe Aigrain, medstifter af La Quadrature du Net.

ACTA kom for alvor på alles læber, da traktaten formelt blev underskrevet i Japan tidligere på foråret. Det satte gang i debatten, om traktaten var det rette middel til at standse piratkopiering i en digital verden, og om politikerne forsøgte at snige ACTA ind af bagdøren. Der har også været kritik af, at ACTA kan komme i strid med retssikkerheden ved at overlade meget ansvar og kontrol til virksomheder.
Modstanden mod ACTA har udmøntet sig i fysiske domenstrationer i hele verden - også i Danmark.

EU Parlamentet skal godkende ACTA, før den kan implementeres i de underskrivende lande. Deriblandt Danmark. Da Parlamentet i 2010 indledende stemte om traktaten, var der en lille overvægt af ja-stemmer. 331 stemte for. 294 i mod.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Edgemo A/S
Salg af hardware, software, konsulentydelser og services inden for virtualiseret infrastruktur, cloud, datacenteret og unified communication.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


Microsoft 365: Gør klar til store prisstigninger

For første gang i mange år hæver Microsoft til foråret priserne på enterprise-udgaverne af Microsoft 365, som er meget udbredte i danske organisationer. Hør om mulighederne i Microsoft 365-pakkerne. Og hør, hvordan du med god license management har mulighed for at trimme dit setup, inden prisstigningerne på op til 25 procent træder i kraft 1. marts 2022.

19. november 2021 | Læs mere