Artikel top billede

Sporet efter mystisk supercomputer ender i Dubai

Salget af en Sun supercomputer fik CESS-Danmark i søgelyset hos det amerikanske terrorpoliti.

En Sun M9000 supercomputer til en værdi på den gode side af tre millioner kroner spiller en central rolle i det amerikanske terror-politi, Homeland Securitys, sag mod den tidligere salgsdirektør hos Cess-Danmark, Dennis Nielsen. Det fremgår af de dokumenter, som Homeland Security har fremlagt for en amerikansk dommer.

Det var CESS-Danmarks medvirken til salget, der i første omgang fik Homeland Security til at rette søgelyset mod CESS-Danmark og firmaets nu forhenværede salgsdirektør Dennis Nielsen. CESS-Danmark solgte nemlig computeren videre til en amerikansk forhandler, som Homeland Security har fået et meget godt øje til. En forhandler, som Homeland Security i officielle papirer omtaler under dæknavnet TE (Tampa Exporter, red.).

I 2009 køber Dennis Nielsen, som repræsentant for CESS-Danmark, en Sun M9000 for et godt stykke over tre millioner danske kroner. Den sælges straks videre til TE med en pæn fortjeneste. I sidste ende blev maskinen solgt videre til ukendt kunde for godt 4,5 millioner kroner. En kunde, der tilsyneladende befinder sig i Dubai.

Men der er mange mystiske omstændigheder omkring handlen. For supercomputeren bliver tilsyneladende standset af de amerikanske toldmyndigheder, da den er på vej ud af USA. Med den begrundelse at den opgivne værdi på computerudstyret er groft underdrevet.

En episode, som Homeland Security i øvrigt har afhørt både den fyrede salgsdirektør Dennis Nielsen og den nuværende administrerende direktør Nikolaj Johansen om.

Efter at supercomputeren bliver standset af de amerikanske myndigheder i tolden, får Homeland Security lov til at lave en razzia hos Cess-Danmarks amerikanske samhandelspartner, forhandleren TE.

I forbindelse med den razzia opdager det amerikanske forbundspoliti et ringbind, med en oversigt over en lang række handler med computerudstyr. Mistanken om systematisk faktura-manipulation med computerudstyr opstår i forbindelse med denne razzia.

Indholdet af ringbindet viser ifølge Homeland Security også, at CESS Danmark har været involveret i omfattende samhandel med den amerikanske partner TE.

Hvor endte supercomputeren?

(Rettelse: I det første afsnit på denne side er formuleringen "faktureret via et selskab i Dubai" rettet til "faktureret til et selskab i Dubai".)

Fælles for disse handler mellem den amerikanske forhandler "TE" og CESS-Danmark er, at varerne blev faktureret til et selskab i Dubai. Homeland Security mener, at faktura-manipuleringerne "er en konspiration", der har haft til formål, at undgå at komme i de amerikanske myndigheders søgelys, "at undgå Inspektion".

I de dokumenter, som Homeland Security har fremlagt for en dommer, fremgår det ikke, hvor computerudstyret i sidste ende havner. Men de fremhæver, at der er tale om en konspiration, der har til formål at omgå at blive opdaget af de amerikanske eksport og politimyndigheder. I et tillæg fremhæver Homeland Security også, at der i samme omgang bliver svindlet med eksport og import-told.

Den afdeling i Homeland Security, der kører sagen, er netop specialiseret i ulovlig eksport til lande, som USA har handelsembargo mod. Det vil sige lande som Iran, Syrien, Nordkorea og Cuba.

I danske broker-kredse har der i flere år verseret rygter om salg af Sun-computere til Iran, hvor brokere i Nordjylland skulle være involveret.

I forbindelse med den episode, som CESS-Danmark har kaldt "salgsdirektør Dennis Nielsens forsvinden" har CESS' bestyrelsesformand, Lars Andersen, fortalt til CRN, at bestyrelsen har bedt CESS-Danmarks ledelse om at undersøge netop den påstand. Ifølge bestyrelsesformanden har man ikke fundet belæg for den.

Lars Andersen har desuden fortalt til CRN, at "man konkret har fået oplyst, at CESS-Danmark har solgt en computer, som skulle til Dubai. Det er blevet kontrolleret at denne computer i dag rent faktisk kører i et datacenter i Dubai."

Læs mere:
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere