Artikel top billede

Derfor er kæmpestore mobiltelefoner elsket af kvinder

Men hvornår er den trods alt for stor?

Smartphones bliver ikke kun smartere og smartere. Hvor  mobiltelefoner før skulle være små, sexede tingester, er trenden for tiden den stik modsatte: Gigant-telefoner med kæmpestore skærme stikker i større og større grad frem i billedet - både blandt brugerne på gaden og i lanceringsplanerne for de fleste smartphone producenter.

Og trenden fortsætter.

Så sent som i denne uge har HTC lanceret sin nye toptelefon på det danske marked: HTX One X - en heftig sag med fire kerner og en megaskærm på 4,7 tommer.

Også LG er på vej med en ny toptelefon med samme skærmstørrelse, og den med spænding ventede efterfølger til Samsung Galaxy S II får med stor sandsynlighed mindst det samme antal tommer at imponere med - hvis ikke flere.

Den største smartphone på markedet har været på markedet siden sidste år, men det gør den ikke mindre stor i slaget.

Forleden kunne Samsung fortælle, at firmaets salg af kæmpetelefonen Galaxy Note på verdensplan har rundet fem millioner eksemplarer. Telefonen, der også giver den som tabletpc, har en skærm på 5,3 tommer.

ComON har forsøgt at finde ud af, hvem der køber kæmperne.

Svaret er det overraskende, at det gør kvinder.

For stor til Suzette?

Ifølge Samsungs interne undersøgelser er kvinder og forretningsmænd de mest fremtrædende grupper af Galaxy Note-købere. Det fortæller Samsungs danske salgschef på tele-området, Jens Arvad.

Men er kernepublikummet til kolossen virkelig typer som lille 19-årige Suzette, spinkle 30-årige Miranda og sarte 44-årige fru Knudsen? Vil de virkeligt hive en 14,7 centimeter høj og 8,3 cm bred giga-gadget frem af lommen eller tasken og holde den op til øret, hver gang de skal tale i telefon?

Svaret er, siger Samsung, både et "ja" og et "nej".

Selskabet kan ikke oplyse salgstal baseret på kundernes køn, men ifølge Jens Arvad er kvinder som generel gruppe et af de segmenter der har, som salgschefen udtrykker det, "taget rigtig godt imod" Galaxy Note.

"Hende den 19-årige vil ofte være mere tilbøjelig til at tage en Galaxy S II, hvor Note'en er for de lidt mere modne. GS II rammer meget bredt, mens Note'en specielt for teenagere og unge op til de 25 virker så stor, at mange vælger den fra. Den primære målgruppe er ikke teenage-segmentet," siger Jens Arvad.

Et spørgsmål om påklædning

Så er størrelsen måske en fordel for de midaldrende, der skal bruge læsebriller?

"Jamen, vi er ikke så langt oppe aldersmæssigt," insisterer Jens Arvad.

Altså må det være i gruppen af 25-45-årige kvinder, man finder kernebrugen af telefon-kolossen.

Jens Arvad, der altid selv bærer rundt på en 178 gram tung Galaxy Note, mener, at en af forklaringerne på den let paradoksale kobling mellem små fine kvindehænder og store stærke telefoner, blandt andet skal findes i brugernes påklædning:

"Fordi de ofte går med håndtaske, og fordi de er mere tilbøjelige til at have jakker på, er det fint nok for dem at bære rundt på den," siger han.

Jakke-argumentet handler om, at telefonen godt nok er megastor målt i skærmareal, men faktisk ret tynd, og derfor relativt nemt lader sig placere i lidt større lommer.

Fattes med begge hænder

Også den kvindelige fysiognomi spiller ind på de feminine præferencer for smartphones  i overstørrelse, men af helt specielle grunde:

"Kvinder er i forvejen disponeret for tohånds-brug. De har typisk mindre hænder, så de er i forvejen mere tilbøjelige til at måtte opgive enhåndsbetjening," lyder den enkle analyse.

Kvinder har ifølge Samsungs undersøgelser længe været derhenne, hvor de må holde med begge hænder på apparatet, når de ønsker at betjene en smartphone.

Selv en 4,5 tommer skærm er stor for en lille pigehånd. De fleste mænd kan derimod sagtens håndtere en touch-telefon med 4,5 tommer skærm med den ene hånd i lommen, viser Samsungs research.

En kæmpeplade på siden af hovedet

For at imødegå problemet har Samsung for nyligt lanceret en speciel udgave af tastaturet på Galaxy Note, som gør det muligt at skifte mellem højre/venstre håndsudgave af tastaturet, hvilket skulle gøre det muligt at skrive sms'er med én hånd, selvom man ikke har kæmpe-hænder.

Færre samtaler 
Jens Arvad er heller ikke blind for, at navnlig mennesker af hunkøn kan være uvillige til at lade sig se offentligt holdende det store apparat med en skærmdiagonal på 13,5 centimeter op til øret, hver gang de skal tale i telefon. Men dét scenarie er ikke længere det mest hyppige for en moderne telefonbruger:

"Den store størrelse bliver lidt tricky, når man taler i telefon - så virker den en lille smule akavet. Men langt størstedelen af smartphone-brugere anvender deres Galaxy Note til alt muligt andet. De bruger den til video, websurf, mail og sociale medier. Det er grundårsagen til, at vi begynder at fokusere på større skærme: Vi kan se, at den brug, som folk har af telefonerne, efterhånden er så avanceret, at det giver mening at have større skærme," forklarer han.

Måske tager kvinderne den også til sig, fordi de i forvejen er mere tilbøjelige til at bruge headset?

"Det tror jeg da godt kunne være tilfældet," siger Jens Arvad.

Bruger du den selv som traditionel telefon og holder den op til øret?

Håndfri i en håndevending

"Jeg bruger næsten altid headset. Eller bluetooth i bilen. Eller hvis det er korte kald, så tager jeg den. En god bivirkning af størrelsen er, at den i modsætning til mindre mobiltelefoner er supernem af have mellem skulderen og hovedet til "handsfree" telefoni i håndevending," forklarer Samsungs danske tele-salgschef med et smil.

De mænd og især kvinder, der skiller sig ud som kunder til en monster-telefon, er desuden ofte kreative typer, der benytter deres Note til at producere indhold på nettet frem for blot at konsumere det.

Samsung fortæller, at de høje salgstal for Galaxy Note - som på nogle markeder nærmer salget for Galaxy S II - til firmaets egen store overraskelse ikke har kanibaliseret salget af topsælgeren Galaxy S II.

Det særlige marked, som monster-telefonen har åbnet, kan ifølge Jens Arvad beskrives som en et smartphone/tablet-hybrid:

"Folk har fået en mere avanceret brug af deres telefon, og det at tale i den, er ikke længere det primære. Mange har heller ikke lyst til at have flere forskellige 4000 kroners devices til at ligge i tasker og skuffer.  Derfor er det en fordel med ét device, der både fungerer som tablet og smartphone," siger Jens Arvad.

Han mener at store skærme er kommet for at blive:

"Når man først har vænnet sig til en stor skærm er det svært at gå tilbage til en lille skærm. Prøv at gå fra en fem til en fire tommer-skærm og se video på den - det duer ikke," fastslår den Note-glade Samsung-mand. Han tilføjer filosofisk, at kvinder og skærmstørrelse også i andre sammenhænge har udviklet sig markant:

"En gang var de fleste tilfredse med et 24 tommers billedrørsfjernsyn. Nu vil kvinden i huset heldigvis også have 40 tommer tv".

Ifølge analyseinstituttet Gfk som indsamler data om det danske mobilmarked, er andelen af telefoner over 4 tommer steget markant det sidste år: Fra 5 procent i februar 2011 til 15 procent i februar 2012. Set i forhold til et totalt salg på mellem  2,3 og 2,5 millioner terminaler er det en så betydelig stigning i absolutte tal, at salget kun kan beskrives med ét ord: kæmpestort.

-
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Premium
Kombit har fundet leverandør til udbud på 120 millioner kroner: Her er vinderen af udbuddet om Nemrefusion 3.0
Der er nu fundet en vinder af udbuddet om Nemrefusion 3.0, der skal løses de samme opgaver, som den tidligere udgave systemet, men bliver mere moderne og brugervenlig.
Computerworld
Stor krise i den danske it-stjerne David Heinemeiers Hanssons firma: Her er historien om dramaet, der fik en tredjedel af de ansatte i Basecamp til at smække med døren
De ansatte har i hobe forladt David Heinemeier Hanssons amerikanske succes-firma Basecamp efter en intern racisme-debat. Hvordan kunne det gå så galt?
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Så ofte rammer din sikkerhedsleverandør plet – eller helt ved siden af
Denne uafhængige evaluering fra MITRE ATT&CK giver et billede af styrker og svagheder hos førende udbydere af cybersikkerhedsydelser. Rapporten vurderer bl.a. reaktion og træfsikkerhed på simulerede angreb og af, hvor hurtigt der slås alarm.