Artikel top billede

Ny supercomputer bruger mobiltelefon-chips

I Barcelona bygger man nu en af verdens mest energieffektive supercomputere med ARM-processorer.

En supercomputer med mobiltelefon-chips. Det lyder som en selvmodsigelse, men de store talknusere og telefonerne har i hvert fald én ting til fælles; de skal helst bruge så lidt energi som muligt. Barcelona Supercomputer Center bygger i øjeblikket en ny supercomputer kaldet Mont-Blanc, som bliver en af verdens mest energieffektive i sin klasse.

Det interessante er, at man har valgt at bruge Nvidia's Tegra 3 processor i stedet for de sædvanlige RISC eller Intel x86-kompatible processorer, som anvendes i stort set alle andre supercomputere.

Tegra 3 er en ARM-baseret quad-core-arkitektur, som skal håndtere kommunikationen mellem de forskellige dele af systemet i Mont-Blanc. Det tunge regnearbejde skal udføres af en Nvidia grafik-processor i stil med GeForce 520MX.

Ifølge Wired forventer Barcelona Supercomputer Center, at Mont-Blanc kommer med i top-ti på listen over de "grønneste" supercomputere.

Den bedste maskine på Green 500 listen - en IBM Blue Gene prototype - kunne sidste november klare 2 gigaflops per watt. Mont-Blanc forventes at ramme 7 gigaflops per watt allerede i næste måned.

Det er Tegra 3, der har gjort det muligt. Den bruger kun omkring 4 watt, mens en Intel Xeon-chip ligger på mellem 50 og 100 watt.

Mont-Blanc bruger mellem 2.000 og 4.000 af de små og energibesparende processorer. Det kræver at softwaren bliver skrevet om for at udnytte denne arkitektur. Men Nvidia har hjulpet med de nødvendige udviklingsværktøjer.

Det bliver endnu mere interessant med en kommende 64-bit chip baseret på Cortex A15-arkitekturen fra ARM, som skal være i stand til at overtage en del af regneopgaverne fra GPU'en. Den forventes at levere fire gange højere regneydelse med det samme strømforbrug.

I Barcelona drømmer man allerede om en supercomputer i 200 petaflop-klassen - det er 20 gange hurtigere end verdens hurtigste computer i dag, den japanske K Computer. De spanske supercomputer-eksperter forventer at en ARM-baseret 200 petaflop-maskine kan være klar om fem år.

Så er det måske overraskende, at ARM selv kun har begrænset interesse for supercomputer-markedet. Her er man vant til, at mobiltelefon-producenterne køber millioner af chips hos ARM-licenstagerne - og så betyder det ikke så meget, om man sælger et par tusind chips til en supercomputer.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Keybalance A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere