Artikel top billede

Irak kan blive et globalt tele-knudepunkt

Kun 3 pct. af irakerne er på nettet, men landet drømmer om at blive et internationalt internet-knudepunkt.

I meget gamle dage blev verdenshandelen holdt sammen af silkevejen, der strakte sig over fra Asien over Mellemøsten til Europa. De moderne silkeveje er de fiberoptiske kabler, der strækker sig på tværs af kontinenterne og holder det globale net sammen. Et af de lande, der ligger helt centralt placeret i dette spindelvæv af forbindelser mellem Øst og Vest, er det krigsplagede Irak.

Landet er stadig et sort hul på internet-verdenskortet - kun 3 pct. af husholdningerne har internet-forbindelse - men et nyt undersøisk kabel forbinder nu landet med den globale fiberoptiske silkevej.

Landets regering drømmer allerede om at forvandle Irak til et globalt internet-knudepunkt. Det skriver New York Times. En stor del af teletrafikken mellem Europa og Asien skal løbe gennem Irak - og det skal skaffe penge i kassen.

"Det vil gøre Irak til et vigtigt knudepunkt som forbinder Europa med Asien. Det er meget strategisk for landet," siger Ahmed Mekky, der er direktør for Gulf Bridge International, som har installeret det nye undersøiske kabel.

Der har været mange udfordringer i arbejdet med at installere kablet, der går i land i nærheden af Basra i det sydlige Irak. Kablet skal krydse mange olie- og gasledninger og der ligger stadig masser af ueksploderet ammunition fra krigen.

Men den største udfordring bliver nok at få irakerne på nettet. Landets kommunikations-minister forventer, at man kan gå fra 3 til 50 pct. på to år.

Mellemøsten har altid været en flaskehals for den global handel - både dengang karavanerne drog gennem ørkenen og i den moderne digitale tidsalder. I 2008 blev flere undersøiske kabler ud for Egypten afbrudt - det havde konsekvenser for hele den verdensomspændende telekommunikation.

En stor del af teletrafikken mellem Øst og Vest går gennem Egypten og det Røde Hav. En afbrydelse her kan hurtigt få store konsekvenser. Derfor er der brug for at etablere flere ruter, og en af dem kunne altså gå gennem Irak.

Der er også flere andre kabelprojekter, men de går gennem politisk ustabile lande som Syrien og Iran. Derfor kan Irak stå meget stærkt i kampen om den globale telekommunikation - og måske genfinde noget af sin storhed fra silkevejens gyldne dage.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere