Artikel top billede

Har e-bogen slået bogomslaget ihjel?

E-bøger ændrer ikke kun vores læsevaner. Det ændrer også bøgernes design.

De elektroniske bøger har vendt forlagsbranchen på hovedet. Den største netbutik Amazon sælger allerede flere e-bøger end papirbøger. Apple er nu ramt af en monopolsag, som kan gøre e-bøgerne billigere. Men det nye elektroniske medie betyder også at bogens form og udseende ændrer sig. Det gode gamle bogomslag - som ellers er så vigtigt for at sælge bøger - mister sin betydning.

"Has Kindle Killed the Book Cover?", spørger denne artikel i The Atlantic. En digital bog har ikke noget omslag. Der er ikke noget papir, som er bundet sammen og beskyttet. Den bliver ikke solgt i boghandlere og supermarkeder, hvor det handler om at fange kundens opmærksomhed med en farvestrålende og spændende forside.

De bliver solgt hos netbutikker som Amazon, hvor forsidebillederne er på størrelse med frimærker og blot fungerer som links til en produktside med uddrag, anmeldelser og andre data. Du køber ikke en e-bog fordi forsiden er spændende - og den kommer heller ikke til at stå og pynte på hylden. 

Faktisk er forsiden så ligegyldig, at det er et spørgsmål om forlagene overhovedet gider at bruge penge på at designe et flot cover. Mange af de første e-bøger havde slet ikke nogen forside - læseren landede direkte midt i teksten.

Den samme udvikling kendes selvfølgelig fra musikkens verden, hvor vinylpladernes flotte covers blev afløst af cd'ernes små forsider - og nu er det hele snart digitalt.

Men bogdesigneren Carin Goldberg mener, at der stadig er brug for et omslag.

"Det fungerer som et emotionelt visuelt ankerpunkt. Vi har brug for noget, som vi kan visualisere i vores hoved, når vi tænker på hvordan bogen ser ud. Det er en del af oplevelsen," siger hun til The Atlantic.

Fremtiden kan være animerede forsider, der udnytter det digitale medies muligheder for at kombinere grafik, video, lyd og interaktion. Men de nuværende e-bogsformater understøtter kun i begrænset omfang dynamiske forsider - og spørgsmålet er, om læserne vil opfatte det som en overflødig gimmick.

Grænsen mellem e-bøger og applikationer er dog allerede ved at forsvinde - der kommer flere interaktive funktioner og muligheder for avanceret design. Så måske forsvinder bogomslaget ikke, men genopstår blot i en helt ny form.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


Microsoft 365: Gør klar til store prisstigninger

For første gang i mange år hæver Microsoft til foråret priserne på enterprise-udgaverne af Microsoft 365, som er meget udbredte i danske organisationer. Hør om mulighederne i Microsoft 365-pakkerne. Og hør, hvordan du med god license management har mulighed for at trimme dit setup, inden prisstigningerne på op til 25 procent træder i kraft 1. marts 2022.

19. november 2021 | Læs mere