Artikel top billede

Nykredit: Specialtegn gør ikke kodeord mere sikre

Erhvervskunder hæfter ved netbankindbrud, men banken lader ikke kunderne bruge specialtegn, som giver sikre kodeord, mener en kunde. Det er der ikke behov for, lyder svaret.

Erhvervskunder hos Nykredit kan ikke bruge specialtegn i kodeord. Men sikkerheden er i top, siger bankens sikkerhedschef.

En ComON-læser, der er erhvervskunde hos Nykredit Erhverv, vil ellers gerne gå med livrem og seler og beskytte sin netbank så godt som muligt, men det forhindrer banken, mener han.

Nykredits netbank for erhvervskunder anvender nemlig ikke NemID og begrænser iøvrigt graden af avancerede kodeord.

"Det er jo lidt grotesk, at Nykredit Erhvervs netbank ikke understøtter specialtegn i login-passwords. Det er jo normal viden, at man helst skal have special-tegn i sit password. Og hvis man så dertil lægger, at erhvervsadgang ikke understøtter NemID, hvilket svækker sikkerheden yderligere, og at man som erhvervskunde selv skal dække sine tab i forbindelse med passwordmisbrug, så er vi efterhånden ude på tyndt is", siger han.

Overalt på nettet kan man finde guides til det ultimative kodeord, der meget ofter indeholder specialtegn, og danske Ulf Munkedal fra Fort Consult er enig:

"Der er en god enighed i sikkerhedsbranchen om, at man i kodeord bruger kombinationer af store og små bogstaver, tal og specialtegn. Helst mindst otte tegn i alt," siger Ulf Munkedal.

Sikkerhedschef Niels O. Rasmussen forstår godt kundens undren, men afviser, at bankens sikkerhedsprocedure udgør en risiko. Tværtimod.

"Dybest set giver det ikke mere sikkerhed at anvende specialtegn. Den virkelige sikkerhed ligger i, at kontoer hos os bliver låst, hvis man bruger mere end tre forsøg. Og så ligger der meget sikkerhed i, at kunden passer godt på sit password," siger sikkerhedschef Niels O. Rasmussen hos Nykredit.

Derfor tillader vi det ikke

Sikkerhedschefen forklarer, at fravalget af specialtegn i kodeord er en bevidst handling.

"Det er en helt klar beslutning fra vores side om, at en kombination af tal og bogstaver er tilstrækkeligt. Det første lag af sikkerhed ligger i kombinationen af tal og bogstaver. Dertil lukker vores system ned, hvis der bliver gættet forkert tre gange," forklarer Niels O. Rasmussen og tilføjer, at alle overførsler via transaktionssignering kan forsynes med en unik elektronisk signatur.

Nykredit anbefaler sine erhvervskunder at lave kodeord på mellem 6-8 cifre.

"Vi har valgt ikke at understøtte specieltegn, fordi sikkerhed altid vil være en afvejning af sikkerhed og brugervenlighed. Vi vil gerne have, at folk vælger et kodeord, som de kan huske. Hvis de kan bruge specialtegn, så vil mange begynde at skrive dem ned på lapper, og så ryger sikkerheden".

Sikkerhedsekspert Ulf Munkedal fra Fort Consult giver både banken og kunden ret.

"Ud fra et synspunkt omkring password-kompleksitet, så er det rigtigt, at specieltegn gør kodeord mere kompleks, men på den anden side, så har vi så mange passwords, at du ikke kan gå rundt og huske på dem alle sammen alligevel. Så sikkerhedsmæssigt er der argumenter for og i mod," siger Ulf Munkedal som opfordrer alle til at bruge et unikt kodeord til deres netbank.

"Jeg forstår godt kunden, men det er noget, som han behøver at være bekymret over. Jeg kan ikke forestille mig, at Nykredit laver noget, der er direkte dumt," siger Ulf Munkedal og påpeger, at flere danske banker som Nykredit stadig holder fast i deres egen login-løsning - og venter med at implementere NemID (for erhvervskunder, red).

Han mener, at kunder - selv uden specialtegn - kan oprette stærke kodeord. For eksempel ved at bruge mange tegn, eller ved at tænke kreativt. For eksempel indeholder kodeordet "Olsen1." både store bogstaver, små bogstaver, tal og et tegn. Og så er det alligevel let at huske.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere