Artikel top billede

(Foto: Jacob Ø. Wittorff)

Hackere har stjålet overskudsskat fra danskere - SKAT afviser sikkerhedsbrist

Kriminelle har via fup og identitetstyveri stjålet for en halv million kroner via SKAT. Måske flere afsløringer på vej.

Mindst 29 danskere er blevet snydt for i alt 500.000 kroner, som de skulle have udbetalt af SKAT. Men i stedet for at få overskudsskatten udbetalt, er pengene blevet overført til kriminelle.  

Det oplyser Skatteministeriet i en pressemeddelelse.

Lavpraktisk har de kriminelle skaffet sig adgang til ofrenes TastSelv-konti, hvor de både har fiflet med personens fradrag og skiftet nummeret på den bankkonto, som den overskydende skat skulle udbetales til.

SKAT afviser, at der er en sikkerhedsbrist i it-systemet. De kriminelle har via andre kanaler fuppet sig til ofrenes kodeord. SKAT mener, at ofrene bevidst eller ubevidst selv har udleveret personnumre og koder.

"Der er ikke tale om hacking, og vi anser stadig TastSelv for at være et sikkert system. Men udleverer man nøglen til ens skatteoplysninger og skatteforhold til en, man ikke kan stole på, kan man selvfølgelig komme i klemme. Vi vil derfor gerne opfordre alle til at være meget påpasselige med at udlevere adgangskoder," siger skattedirektør Lisbeth Rasmussen.

SKAT undersøger nu yderligere 62 sager med cirka 1.000 involverede personer.

Vi laver proceduren om

De kriminelle er både stukket af med overskydende skat, som ofrene skulle have udbetalt, men de har også ændret på skattefradrag for at få mere udbetalt. Det kan betyde, at ofrene risikerer at få en regning for uberettigede fradrag.

Det vil ikke være alle, der slipper for at betale dem tilbage. SKAT mener nemlig, at nogle ofre selv har kendt til fupnummeret.

"Vi kan ikke udelukke, at den person, som umiddelbart ser ud til at være blevet snydt, har været bevidst om snyderiet, men nu er stukket af til udlandet. Men uanset hvad, har personen jo en skattegæld, så vi skal have fat i vedkommende. Det vil så være en sag for InterPol," forklarer Lisbeth Rasmussen.

I nogle sager er der dog tale om decideret dokumentfalskneri og identitetstyveri, og hvis det kan bevises i de kommende klagesager vil SKAT forsøge at hente pengene hos de personer, der rent faktisk har fået pengene udbetalt.

For at stoppe lignende tilfælde har SKAT allerede ændret procedure. Hvis man i fremtiden vil have overskydende skat udbetalt til en anden konto, skal man møde op personligt i et skattecenter og vise billedlegitimation.

Læs hele Skatteministeriets pressemeddelelse.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere