Artikel top billede

Her havner tele-millionerne fra 4G-auktion

Ingen hjælp til husstande med forstyrret tv-signal.

Danmark bliver ikke en bedre it-nation af de mange millioner kroner, som staten får ind på at bortauktionere frekvensområder til LTE-net.

Pengene fra den kommende 800 Mhz auktion skal hverken bruges på bedre eller mere fremtidssikre højhastighedsbredbånd, styrkelse af danskernes it-færdigheder eller afhjælpning af de forstyrrrelser af tv-signalerne, som mange husstande vil blive udsat for, når teleselskaberne skruer op for LTE-netværkne på det nyerhvervede frekvensområde.

Det fremgår af et svar, som erhvervsminister Ole Sohn forleden gav til DFs it-ordfører Dennis Flydtkær.

Flydtkær havde spurgt ministeren om folketingets it-ordfører burde indkaldes til drøftelser om, hvad pengene fra auktionen skal bruges til.

Men den indkaldelse kommer aldrig, oplyste ministeren.

Svaret på spørgsmålet er nemlig, at pengene fra 800 Mhz-auktionen slet og ret tilfalder statskassen.

Det betyder, at de blot indgår i statens almindelige husholdningsbudget og altså hverken bliver øremærket til det ene eller det andet.

Det har ellers ikke skortet på forslag til gode øremærkninger, som auktions-millionerne kunne udstyres med.

Tidligere i dag foreslog Dansk Industri, at millionerne fra auktionen bruges til at gøre digitaliseringen af den offentlige sektor mere velfungerende, og til oprustning af danskerne it-kvalifikationer.

Dansk Energi, der er en interesseorganisation  for fiberselskaberne, har tidligere foreslået, at staten investerer auktions-provenuet i en højhastighedsfond, der kan fremme informationssamfundets udvikling ved hjælp af hurtigt internet.

"Hvad enten der kommer 50, 100 eller 200 millioner kroner ind i kassen ved den kommende auktion, giver det jo rigtig god mening at føre pengene tilbage til investeringer i it-fremmende tiltag," siger Thomas Woldiderich, chefkonsulent i Dansk Energi.

Han peger på, at der blev lavet en omhyggelig it-øremærkning af de knap fire milliarder kroner, som staten fik ind på UMTS-auktionen i 2001 - penge, som er blevet brugt på informationssamfundet gennem det meste af sidste årti, og stadig her i 2012 finansierer forskning og udvikling på it-området.

"Ret beset kan man jo gøre to ting: Afdrage gæld eller investere sig ud af krisen, og det er jo netop sidstnævnte, at vi har hørt som det politiske mantra. Og for at kunne investere, skal der så være fuld finansiering. Det er der så netop nu," siger han.

LTE-auktionerne forventes ikke at indbringe tilnærmelsesvist så meget som UMTS-auktionerne i sin tid gjorde.

800 Mhz-auktionen går i gang i næste måned, og skal være afsluttet inden udgangen af juni.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere