Artikel top billede

Her er Apples smarte skatte-tricks

Apple tjener kassen - men bruger smarte tricks til at spare i skat.

En stor artikel i avisen New York Times afslører hvordan Apple bruger forskellige lovlige tricks til at spare milliarder i skat. Det er en kendt sag at Apple har sit hovedkvarter i Cupertino i Silicon Valley, men selskabet sender en del af sine indtægter gennem et lille kontor i Reno i Nevada, hvor skatten for virksomheder er på 0 pct. Til sammenligning er den på 8,84 pct. i Californien.

Det er ikke den eneste metode, som Apple har brugt til at reducere sin skatteregning. Apple har placeret datterselskaber på skattevenlige destinationer som Irland, Holland, Luxembourg og de britiske Jomfruøer - i nogle tilfælde er der blot tale om en postboks eller et anonymt kontor uden det kendte Apple-logo.

Selskabet iTunes S.a.r.l er således placeret i Luxembourg. Det havde en omsætning på en milliard dollar i 2011. Det svarer til omkring en femtedel af den globale iTunes-omsætning.

Ifølge en rapport fra den amerikanske økonom Martin A. Sullivan har Apple sparet 2,4 mia. dollar med forskellige skattetricks i det sidste år. I gennemsnit er det lykkes for Apple at slippe med en skattesats på 9,8 pct. (3,3 mia. dollar ud af et overskud på 34,2 mia. dollar for 2011).

Til sammenligning betaler den amerikanske koncern Walmart en skattesats på 24 pct.

Men Apple er ikke den eneste it-gigant, som bruger kreative skattetricks. Microsoft har også placeret et kontor i Reno og dermed sparet et større milliardbeløb i årene mellem 1997 og 2011. Det samme har Cisco.

Generelt er det lettere for it-selskaber at flytte rundt på deres datterselskaber og placere dem der, hvor skatten er lavest, fordi de ikke sælger fysiske varer, men kun digitale ydelser, software og licenser.

I en udtalelse til New York Times henviser Apple til, at man har næsten 50.000 ansatte i USA og har medvirket til at skabe ti gange så mange jobs. Desuden fremhæver Apple, at man stadig betaler milliarder af dollar i skat hvert år og bidrager til velgørende organisationer.

Det hjælper dog ikke staten Californien, som mangler penge i de offentlige kasser. Det rammer blandt andet uddannelses-systemet. Selv De Anza College i Cupertino, hvor Apple-medstifteren Steve Wozniak gik i starten af 1970'erne, har måttet afskedige næsten hver tiende lærer.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere