Artikel top billede

Nvidia og AMD kommer med nye super-grafikkort

I løbet af den næste måned kommer både Nvidia og AMD med nye ultrakraftige grafikkort. Men de er alt for hurtige til almindelig pc-brug.

Nvidia har netop præsenteret sit nye GTX-690 grafikkort med to Kepler-GPU'er på en spilfestival i Shanghai. Det nye dobbelt-grafikkort skulle være tilgængeligt i begrænsede styktal fra Nvidias partnere som Asus, MSI og Gigabyte fra denne uge og i større styktal fra næste uge. Dermed har Nvidia overhalet konkurrenten AMD, der kommer med sit eget HD 7990 med to GPU'er på Computex-messen i juni.

Fælles for begge kort er, at de henvender sig til et meget lille segment af pc-brugere - nemlig dem, som bare ikke kan få nok ydelse. GTX-690 indeholder to GK104-GPU'er (28-nanometer teknologi) med 915 Mhz og 2 GB GDDR5-hukommelse til hver processor.

Nvidia-chef Jen Hsun Huang fortalte i Taiwan, at strømforbruget (TDP) for grafikkortet ligger på 300 watt. Der er indbygget en heftig køler med 3.000 rpm (runder i minuttet) og Nvidia fortæller ikke noget om støjniveauet, men det bliver næppe helt stille.

Prisen for GTX-690 grafikkort oplyses til 999 dollar, så den danske pris bliver formentlig på mere end 6.000 kroner. Dermed er GTX-690 ikke kun det hurtigste, men sandsynligvis også et af de dyreste grafikkort på markedet - hvis man ser bort fra de modeller, hvor der er skruet ekstra på taktfrekvensen.

Nvidia oplyser selv, at GTX-690 er mellem 25 og 90 pct. hurtigere end forgængeren GTX-680. Her er nogle af de første benchmarks. Det store spørgsmål er så, om det kommende HD 7990 fra AMD er endnu hurtigere. Det er i hvert fald sandsynligt, at strømforbruget er endnu højere - måske et sted mellem 300 og 400 watt.

De ultrahurtige grafikkort kommer på et tidspunkt, hvor både Intel og AMD satser på at integrere CPU- og GPU-kerner i samme processorenhed - og dermed overflødiggøre grafikkortet. Til de fleste spil i normal opløsning kan man da også sagtens klare sig med langt færre hestekræfter end det, der ligger i de nye super-grafikkort.

Så Nvidia og AMD går imod udviklingen - og de store monster-kort kommer dermed til at ligne en anakronisme. Men for de pc-entusiaster, der slet ikke kan få nok, er der mulighed for at kombinere to GTX-690 grafikkort i en SLI-opsætning.
IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Premium
Microsofts løfte om at holde data i EU sætter AWS og Google under pres - også selv om Microsoft nok ikke kan holde det
Kommentar: Med løftet om at passe bedre på europæiske data sætter Microsoft konkurrenterne under pres. Det spændende er nu, hvor meget bund, der er i løftet - og hvad Googles og AWS' svar bliver.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
17 punkter med plads til forbedring: Sådan øger du din lønsomhed
Mange projektorienterede virksomheder hæmmes af ikke-optimale løsninger og besværlige, manuelle processer, som forringer effektivitet, overblik og lønsomhed. Her præsenterer vi 17 typiske udfordringer – og bud på, hvordan du kan afhjælpe situationen.