Artikel top billede

Europæiske sager om Googles wardriving kan blive genåbnet

Efter de seneste afsløringer i sagen om Googles dataindsamling i trådløse netværk kan søgegiganten nu risikere nye undersøgelser i Europa.

Handlede Google-udvikleren Marius Milner på egen hånd, da han sendte Googles Street View-biler på "wardriving", eller var firmaets ledelse informeret om dataindsamlingen? Det er spørgsmålet, som står tilbage efter den seneste rapport fra den amerikanske Federal Communications Commission slap ud i denne uge.

Street View startede som en ambitiøs plan om at fotografere mange af verdens byer på gadeplan. Men Google-udvikleren gik et skridt videre og tilføjede kode, som sørgede for at opfange data fra ukrypterede trådløse netværk i årene mellem 2007 og 2010.

Programmøren hævder, at han har informeret flere kolleger om koden og rundsendt et dokument internt hos Google, der beskriver datahøsten. Men Google holder fast i, at ansvaret ligger alene hos medarbejderen.

Googles indsamling af 600 GB private data - herunder e-mails, billeder og kodeord - blev først afsløret i Tyskland i 2010. Flere lande indledte undersøgelser mod Google i Street View-sagen. Nu ser det ud til, at flere af de europæiske undersøgelser mod Google kan blive genåbnet. Det skriver New York Times.

"Det er på tide at databeskyttelses-myndighederne verden over går sammen om at drage selskabet til ansvar," siger hollandske Jacob Kohnstamm, der er formand for et europæisk privacy-panel.

Han fortæller at Google-ledelsen gentagne gange har forsikret, at dataindsamlingen var et uheld og blev foranlediget af én enkelt udvikler, der arbejdede uden at informere sine chefer. Men den seneste FCC-rapport tyder på, at denne forklaring ikke holder.

"Vi fik at vide, at det var en simpel fejl. Men nu må vi konstatere, at det ikke var en fejl, og at folk i selskabet vidste at informationer bliver indsamlet. Det sætter tingene i et helt andet lys," siger Johannes Caspar, som er ansvarlig for databeskyttelse i Hamborg.

Han fortæller at man stadig er ved at undersøge sagen. I Storbritannien og Frankrig lyder meldingen også, at man nu vil nærlæse rapporten fra FCC for at se, om det er nødvendigt at tage nye skridt i sagen.

I Frankrig er Google allerede blevet idømt en rekordbøde på 750.000 kr. i 2011. I Danmark blev Google kun bedt om at slette de indsamlede data.

Den pågældende Google-udvikler, Marius Milner, har tidligere arbejdet hos Lucent Technologies og Avaya, og han står bag wardriving-programmet NetStumbler til Windows.

Wardriving handler netop om at køre rundt for at finde sårbare trådløse netværk. Så er det måske ikke helt overraskende, at Milner fik opgaven med at skrive kode til at lokalisere trådløse hotspots fra Street View-bilerne. Han skrev koden som en del af de 20 pct. af arbejdstiden, hvor Google-udviklere har lov til at arbejde på deres egne projekter.

Google er ikke de eneste, som samler data om trådløse hotspots for at hjælpe med lokalisering af brugerne. Både Apple og firmaet Skyhook gør det samme, og Skyhook har ligefrem sagsøgt Google, fordi man mener at søgegiganten har presset smartphone-producenter til at droppe firmaets teknologi.

Men rapporten viser, at Milners software samler langt flere data fra de trådløse netværk end det, der er nødvendig til lokaliserings-formål. I 2010 måtte Google hyre et eksternt firma for at afdække, hvordan Milners gstumbler-software fungerer.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere