Artikel top billede

Foxconn bliver verdens største robotfirma

Den udskældte hardware-producent Foxconn vil anskaffe en million robotter inden 2014. Foxconn skal selv udvikle robotterne og bliver dermed verdens største robotfirma.

Sidste år kom meldingen om, at Foxconn vil automatisere en stor del af sin produktion med robotter. Foxconn fremstiller hardware for Apple, Microsoft, Sony og mange andre store kunder. Foxconn-chef Terry Gou fortalte i august 2011 at Foxconn vil anskaffe en million robotter inden 2014.

Det blev i første omgang tolket som en pr-stunt. Foxconn har været udsat for hård kritik af arbejdsforholdene i sine fabrikker og så passer det godt ind i billedet, at nogle af de trivielle opgaver fremover skal udføres af maskiner i stedet for mennesker. Det gælder blandt andet maling, svejsning og samling af komponenter.

Men ifølge det tyske magasin Produktion er der tale om alt andet end et pr-stunt. Foxconn mener det alvorligt og er netop nu ved at opbygge et forsknings- og udviklingscenter for robotter i Taiwan sammen med en fabrik, hvor man selv vil fremstille maskinerne.

Dermed bliver Foxconn altså selv til en producent af robotter - og med ét slag kan Foxconn blive den største i verden. Det globale årlige salg af industrirobotter anslås til 150.000. Hvis Foxconn skal bygge en million robotter over de næste par år, bliver selskabet dermed større end konkurrenter på robot-markedet som ABB og Kuka, der også har fabrikker i Kina.

Bygger en hær af kloner

Den amerikanske robot-ekspert Frank Tobe siger til magasinet, at Foxconn sandsynligvis vil købe robotter fra ABB, Fanuc Robotics, Kuka og Yaskawa, analysere dem og bygge sine egne kopier. I første omgang vil Foxconn kun bruge robotterne på sine egne fabrikker, men senere skal de også markedsføres til eksterne kunder.

Foruden effektiviseringen i produktionen er fordelen selvfølgelig også, at robotterne ikke klager over lange arbejdstider, forlanger mere i løn eller truer med at springe ned fra taget på fabriksbygningerne.

Foxconn kom i søgelyset i 2010 efter en stribe af selvmord blandt de ansatte. Foxconn har efterfølgende hævet lønningerne, men samtidig flyttet produktionen fra sine store fabrik i Shenzhen til andre steder i Kina hvor lønningerne er lavere.
 
I maj sidste år blev en af de nye Foxconn-fabrikker i Chengdu ramt af en eksplosion, hvor tre ansatte blev dræbt og femten såret. Ifølge ubekræftede meldinger skulle dødstallet være meget højere.
 
Det menes at brandbart støv har udløst eksplosionen. Foxconn beskæftiger omkring 100.000 arbejdere i fabrikken, der ligger i det sydvestlige Kina.
 
Samlet har Foxconn mere end en million ansatte i Kina, og selskabet ekspanderer i flere lande.
 
Foxconn blev stiftet i 1974 som en producent af plastknapper til fjernsyn, men i de seneste år er det gået stærkt med en årlig vækst på 30 procent.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere