Artikel top billede

Kan du slippe for statens tvangs-digitalisering?

Danskerne skal tvinges til at bruge NemID og E-boks i kontakten med det offentlige. Men måske bliver det nemt at sige nej tak til tvangen.

To love, som er godt på vej til at blive gennemført på Christiansborg, vil fra udgangen af i år gennemføre en veritabel tvangsdigitalisering af danskerne.

Befolkningen får kort sagt ikke noget valg, men afkræves at bruge løsningerne fra de to private firmaer DanID og E-Boks i al kommunikation med det offentlige. Hvis ikke man skriver digitalt, bliver henvendelsen afvist.

Tvangsdigitaliseringen skal spare staten for mellem 0,6 og 1,1 milliard kroner i år 2016, men muligvis bliver tallet betydeligt lavere.

Det springende punkt i tvangs-projektet er de undtagelser for tvangen, som nødvendigvis må til.

På et samråd med folketingets kommunaludvalg i går forklarede finansminister Bjarne Corydon, at borgerne kan bede om at blive undtaget fra tvangsdigitaliseringen, hvis de opfylder en af fem forhold:

1) Hvis de lider af en "produktionsnedsættelse" (det vil sige, at de er eksempelvis demente, ordblinde eller udviklingshæmmede eller på andre måder begrænset i forhold til at bruge en computer).

2) Hvis borgeren mangler en computer i sit eget hjem ("vi vil ikke tvinge folk til at gå ned på biblioteket eller til at anskaffe en pc"). 

3) Hvis borgeren befinder sig uden for landets grænser.

4) Hvis borgeren ikke kan tale dansk.

5) Hvis borgeren ikke har noget pas eller kørekort og derfor ikke har NemID.

Der skal ikke være den store kontrol med borgernes gode eller dårlige undskyldninger for at undsige sig den store fælles digitalisering af borger-stat-relationen, fortalte finansministeren på samrådet i går. Erklæringen om at man for eksempel ikke har en computer skal tages for pålydende og ikke undersøges nærmere.

Enhedslistens Stine Brix mener dog ikke, at tvangsdigitaliseringen bliver så lykkelig og let, som finansministeren generelt har givet udtryk for.

Frivillig tvang

Hun vil nu stille ændringsforlag for at få det gjort frivilligt, om man vil indordne sig under tvangsdigitaliseringen.

Men så forsvinder fundamentet jo under projektet?

"Jamen, det er sådan set også ærindet med det. Jeg tror ikke på tvangstanken. Det er ikke den rigtige strategi, for det rimer ikke på service. Og det har det store problem, at det fuldstændigt fjerner incitamentet til at udvikle brugervenlige løsninger fra det offentliges side, hvis man automatisk har tvunget borgerne til at bruge en løsning uanset om den er god eller ej," siger hun til ComON.

Det synspunkt vinder tilsyneladende genklang i den modsatte side af folketingssalen, hvor især DFs Dennis Flydtkjær har udtryk samme betænkninger.

Også uden for Folketinget finder man kritik af tvangsdigitaliseringen.

IT-Politisk forening har via folketingets kommunaludvalg rejst en række kritikpunkter, som især går på problemerne ved at afkræve borgene et samtykke til private firmaer.

Foreningen er også utryg ved NemIDs måde at tackle sikkerheden på. Læs mere i denne redegørelse fra IT-Politisk Forening.  

ComONs søsteravis Computerworld har tidligere beskrevet tvangsdigitaliseirngsprojektet i blandt andre denne artikel.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere