BreakingCIO Peter Cabello stopper i Pandora: "Det mit team har opnået på få år er intet mindre end enestående."

Digital udgave af tingbøgerne fyldt med grove fejl

Digitaliseringen af de danske tingbøger har ført til masser af fejl i oplysningerne i bøgerne.

I et svar til Folketinget afslører kulturminister Uffe Elbæk (R), at det vrimler med fejl i indscannede tingbøger.

Opgaven gik ud på at indscanne cirka 9.700 tingbøger. Omfanget af samtlige tingbøger var cirka en hyldekilometer.

Bøgerne var meget varierende i sideantal, typisk mellem 300 og 700 sider. Enkelte tingbøger havde dog op til 1.500 sider.

Hver tingbog er skannet som én fil. Det vil sige. at de digitaliserede tingbøger består af cirka 9.700 filer, oplyser ministeren i svaret.

"I forbindelse med produktion af arkiveringsversionen af tingbøgerne konstaterede Statens Arkiver visse fejl og mangler," oplyses det.

Visuel kontrol
Derfor blev Domstolsstyrelsen anmodet om at foretage visuel kontrol af scanningerne.

"Der blev foretaget en stikprøvekontrol, der omfattede cirka 10 procent af tingbøgerne," forklarer kulturministeren.

Kontrollen viste fejlene, som dels bestod i manglende sider, dels i helt eller delvist ulæselige sider samt fejl i forbindelse med adressering af filer.

I stikprøven fordelte fejlene sig således:

• 87 procent havde ingen fejl

• Tre procent havde en enkelt side som var helt eller delvis ulæselig eller manglede.

• 6,7 procent havde flere sider som var helt eller delvis ulæselige eller manglede.

• Tre procent havde adresseringsproblemer.

Imidlertid mener ministeren ikke, at det måtte være et større problem.

"På baggrund af stikprøvekontrollen er det beregnet, at der gennemsnitligt er 10 skanninger/sider per bog, som helt eller delvist ikke kan læses, svarende til godt to promille af de indskannede sider," lyder det i hans svar.

Uanset, at fejl ved skanning, der sker eller anvendes i bevaringsøjemed, principielt ikke kan accepteres, har Statens Arkiver fundet, at bevaringen af tingbøgernes oplysninger er betryggende sikret gennem den nævnte digitalisering, oplyser Uffe Elbæk videre.

"Statens Arkiver fandt ikke anledning til at kræve samtlige tingbøger visuelt kontrolleret og de derved konstaterede fejl udbedret," skriver han.
 
Begrundelsen herfor var de forholdsvis betydelige omkostninger, der ville være forbundet hermed.

Han oplyser samtidig, at en visuel kontrol af samtlige skannede tingbøger blev anslået til at kræve cirka 2,5 årsværk, hvortil der ville  komme omkostninger til nyskanning af de fejlbehæftede sider med videre.

"Jeg henholder mig til Statens Arkivers overordnede vurdering af, at tingbøgernes oplysninger er betryggende sikret igennem digitaliseringen," konkluderer kulturministeren.

DF: Det er virkelig mange
Kulturordfører Alex Ahrendtsen fra Dansk Folkeparti, der har stillet spørgsmålet til den Radikale minister, undrer sig over svaret.

"Det viser sig efter en stikprøvekontrol, der omfattede cirka 10 procent af tingbøgerne, 970 ud af 9.700, at 13 procent havde fejl. Det er virkelig mange," siger han.

Ordføreren har derfor svært ved at forstå ministerens reaktion. Han mener det her område er vigtigt, fordi tinglysning er den offentlige registrering af ejendom.

"Den viser jo, om rettigheden til ejendommen er gyldig. Så det er ret afgørende, at tingbøgerne er korrekte. Det kan være ødelæggende ved en tvist, at tingbogen ikke er rigtig," siger ordføreren.

Derfor forstår han heller ikke ministerens svar.

"Kulturministeren synes, det er helt i orden. Det mener jeg absolut ikke," slår han fast om de fundne fejl.

Ordføreren vil nu spørge kulturministeren, om han vil bede om en gennemgang af alle tingbøger.

"Når nu fejlprocenten er så høj, og sørge for at rette op på fejlene," siger Alex Ahrendtsen.

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital Vækst 2021

Vi ved, at fremtidens vindervirksomheder er digitale. På konferencen undersøger vi de tre vigtigste aspekter i den digitale transformation: Forretningsmodellerne, de menneskelige og organisatoriske faktorer samt valget af teknologier. I tre Digitale Dilemmaer giver vi en række digitale frontløbere fem minutter hver til at levere deres bedste guldkorn, og herefter åbner vi for spørgsmål fra salen – også digitalt. Diskussionen modereres af chefredaktør på Computerworld, Lars Jacobsen.

21. januar 2021 | Læs mere


Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Fuel your IT with the best-kept secret in IBM

It takes massive computing power to accurately calculate weather forecasts – and to secure that people and businesses are able to access detailed information about whether it is going to rain, shine, storm, or snow. In this seminar, you will have the chance to hear the British Met Office describe how they do exactly that.

28. januar 2021 | Læs mere


Premium
CIO Peter Cabello Holmberg stopper hos Pandora efter fem år: ”Jeg trives med transformationer, hvor det ikke bare handler om at ændre retningen fem grader"
Efter fem år i spidsen for it hos en af Danmarks største virksomheder stopper Peter Cabello Holmberg som CIO hos Pandora efter hans stilling er blevet sammenlagt med e-handelschefen. "Det er det rigtige at gøre."
Computerworld
Nokia tog afsked med tusindvis af ansatte efter kæmpe nedtur: Sådan går det for dem i dag
Mere end 21.000 forlod Nokia under selskabets nedtur, som også ramte hårdt i Danmark. Nu har forskere undersøgt, hvordan det er gået for de tidligere Nokia-folk.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
White paper
Gratis whitepaper: Hvad er EDI, og hvordan kan det styrke min forretning?
Overvejer du EDI, og ønsker du at undersøge, om EDI er den rette investering for din virksomhed? Har en af dine kunder eller leverandører for nyligt bedt dig om at udveksle elektroniske dokumenter (EDI)? Så hent dette whitepaper og få et overblik over, hvad EDI er, og hvilke fordele producenter og grossister som dig kan se frem til, når du investerer i EDI til din forretning.