Opgaven gik ud på at indscanne cirka 9.700 tingbøger. Omfanget af samtlige tingbøger var cirka en hyldekilometer.
Bøgerne var meget varierende i sideantal, typisk mellem 300 og 700 sider. Enkelte tingbøger havde dog op til 1.500 sider.
Hver tingbog er skannet som én fil. Det vil sige. at de digitaliserede tingbøger består af cirka 9.700 filer, oplyser ministeren i svaret.
"I forbindelse med produktion af arkiveringsversionen af tingbøgerne konstaterede Statens Arkiver visse fejl og mangler," oplyses det.
Visuel kontrol
Derfor blev Domstolsstyrelsen anmodet om at foretage visuel kontrol af scanningerne.
"Der blev foretaget en stikprøvekontrol, der omfattede cirka 10 procent af tingbøgerne," forklarer kulturministeren.
Kontrollen viste fejlene, som dels bestod i manglende sider, dels i helt eller delvist ulæselige sider samt fejl i forbindelse med adressering af filer.
I stikprøven fordelte fejlene sig således:
• 87 procent havde ingen fejl
• Tre procent havde en enkelt side som var helt eller delvis ulæselig eller manglede.
• 6,7 procent havde flere sider som var helt eller delvis ulæselige eller manglede.
• Tre procent havde adresseringsproblemer.
Imidlertid mener ministeren ikke, at det måtte være et større problem.
"På baggrund af stikprøvekontrollen er det beregnet, at der gennemsnitligt er 10 skanninger/sider per bog, som helt eller delvist ikke kan læses, svarende til godt to promille af de indskannede sider," lyder det i hans svar.
Uanset, at fejl ved skanning, der sker eller anvendes i bevaringsøjemed, principielt ikke kan accepteres, har Statens Arkiver fundet, at bevaringen af tingbøgernes oplysninger er betryggende sikret gennem den nævnte digitalisering, oplyser Uffe Elbæk videre.
"Statens Arkiver fandt ikke anledning til at kræve samtlige tingbøger visuelt kontrolleret og de derved konstaterede fejl udbedret," skriver han.
Begrundelsen herfor var de forholdsvis betydelige omkostninger, der ville være forbundet hermed.
Han oplyser samtidig, at en visuel kontrol af samtlige skannede tingbøger blev anslået til at kræve cirka 2,5 årsværk, hvortil der ville komme omkostninger til nyskanning af de fejlbehæftede sider med videre.
"Jeg henholder mig til Statens Arkivers overordnede vurdering af, at tingbøgernes oplysninger er betryggende sikret igennem digitaliseringen," konkluderer kulturministeren.
DF: Det er virkelig mange
Kulturordfører Alex Ahrendtsen fra Dansk Folkeparti, der har stillet spørgsmålet til den Radikale minister, undrer sig over svaret.
"Det viser sig efter en stikprøvekontrol, der omfattede cirka 10 procent af tingbøgerne, 970 ud af 9.700, at 13 procent havde fejl. Det er virkelig mange," siger han.
Ordføreren har derfor svært ved at forstå ministerens reaktion. Han mener det her område er vigtigt, fordi tinglysning er den offentlige registrering af ejendom.
"Den viser jo, om rettigheden til ejendommen er gyldig. Så det er ret afgørende, at tingbøgerne er korrekte. Det kan være ødelæggende ved en tvist, at tingbogen ikke er rigtig," siger ordføreren.
Derfor forstår han heller ikke ministerens svar.
"Kulturministeren synes, det er helt i orden. Det mener jeg absolut ikke," slår han fast om de fundne fejl.
Ordføreren vil nu spørge kulturministeren, om han vil bede om en gennemgang af alle tingbøger.
"Når nu fejlprocenten er så høj, og sørge for at rette op på fejlene," siger Alex Ahrendtsen.
Artiklen fortsætter på næste side...