Artikel top billede

Mærk knapperne på din touchskærm

Med ny teknologi kan skærmen selv danne knapper, som forsvinder igen.

Fremtiden tilhører de berøringsfølsomme skærme, også kaldet touch-screens - hvad enten det er smartphones, tavlecomputere eller bærbare. Men det er alligevel ikke helt den samme fornemmelse at skrive på et skærm-tastatur - man savner den fysiske feedback fra tasterne.
 
Det bliver måske anderledes snart. Flere firmaer arbejder på teknologi, der skal gøre det muligt at danne knapper på skærmen, som så forsvinder igen bagefter.

Firmaet Tactus Technology fra Californien har netop demonstreret sit Tactile Layer på Display Week messen i Boston.

Tactus anbringer et særligt lag på displayet, som er lige så fladt som den normale touch-overflade. Det indeholder små usynlige kanaler, som fyldes med gennemsigtig olie. Med denne "Microfluid" teknik kan man danne taster, altså "buler" på skærmen, som giver et haptisk feedback.  

I denne video kan man se en demonstration af, hvordan det fungerer. Den første prototype er udviklet sammen med firmaet Touch Revolution, som er et datterselskab af det taiwanesiske skærmfirma TPK.

På Display Week kunne Tactus fremvise en Android-tablet med fysiske taster. Tactile Layer skulle egne sig til alt fra smartphones til industrimaskiner. De første produkter skal allerede være klar til næste år.

Teknologien kan også give helt nye muligheder for spil, hvor man kan interagere med skærmens overflade. Det kunne også hjælpe blinde og svagtseende, som dermed kan "føle" indholdet på displayet.
 
Tidligere har firmaet Artificial Muscle vist en anden teknologi, hvor skærmen kan levere en form for force-feedback når man f.eks. trykker på en knap. Der er også været enkelte produkter på markedet, bl.a. fra Nokia, hvor man i begrænset omfang kunne mærke med fingrene hvad der foregår på skærmen.
 
Verizon fik sidste år tildelt et patent på en lignende skærmteknologi, hvor taster og andre styreelementer kan dannes efter behov.

Hos Apple arbejder man ligeledes på touchskærme, der kan ændre form ved berøring. En patentansøgning fra Apple beskriver et system der vil gøre det muligt for skærmen på en iPad, iPhone eller iPod touch at forme fysiske knapper, pile eller konturer, så elementer på skærmen faktisk får en tredje dimension.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Premium
Sikkerhedsekspert: Derfor har Colonial været nødt til at betale hackere ransomware på 30 millioner kroner - vil sagtens kunne ske i Danmark
Interview: Hvorfor har mægtige Colonial Pipeline valgt at betale ransomware til hackere trods anbefalinger fra myndigheder og sikkerhedsmiljøet? "Det er ikke helt sort og hvidt," siger sikkerheds-ekspert Leif Jensen fra Eset.
Computerworld
Nye informationer om det største iPhone-hack nogensinde ser dagens lys: 128 millioner brugere blev ramt
Hidtil hemmeligholdte detaljer om verdens største iPhone-hack er kommet frem under retssagen mellem Apple og Epic Games. 128 millioner brugere blev ramt, og mere end 4.000 apps blev inficeret. Se detaljerne her.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Overvåg kritiske industrielle systemer og beskyt dem mod angreb
Industrial Control Systems (ICS) udgør hjertet i alle forsynings- og produktionsvirksomheder og kan være overraskende sårbare overfor cyberangreb. Dette whitepaper giver et godt overblik over problematikker og muligheder for at sikre jeres systemer.