Artikel top billede

Megaupload-brugere får lovligt indhold tilbage

Sports-journalist får Hollywood-advokater til at bøje sig.

Selvom Megaupload ifølge kradsbørstige anklager fra FBI var en ren forbryder-rede proppet med piratkopierede film og musik, så var der også en mængde indhold på sitet, der hverken krænkede copyright eller andre regler. Alligevel blev alle filer rub og stub beslaglagt og tilbageholdt, da FBI i januar åbnede en af nyere tids største opgør mellem rettighedshavere og filedere, og i en stort anlagt kriminalsag fik Megauploads stifter Kim Dotcom anholdt i New Zealand. Samtidigt fik myndighederne firmaets økonomiske aktiver indefrosset og et af verdens største fildelingssites blev lukket og slukket.

Forsvarerne i retssagen, der kører i USA, har med blandet held forsøgt at redde de mange gigabyte data, men indtil nu har modparten - anklageren og advokater fra MPAA - Motion Picture Association of America - modsat sig, at brugerne fik deres beslaglagte materiale tilbage igen.

Nu har MPPA meddelt, at man alligevel vil gå med til, at brugerne får deres indhold udleveret - så længe der er tale om indhold, der ikke krænker filmselskabernes copyright.

Blandt de Megaupload-brugere, der er kommet i klemme i sagen, er den amerikansk sportsjournalist Kyle Goodwin, der brugte Megaupload som cloud-storage for sine foto-samlinger og andre arbejdsdokumenter.

Lovligt indhold kan underminerer kriminalsagen

Han klagede i april over, at hans borgerrettigheder var blevet krænket ved beslaglæggelsen af hans private dokumenter. Hans sag blev ført af interesseorganisationen EFF, der støtter Megaupload i sagen mod myndigheder og rettighedshavere. (Se Kyle Goodwins klage her).

Ifølge Torrentfreak er der blandt Megauploadbrugerene tusindevis af amerikanske soldater, der har delt private ikke ophavsretsbeskyttede filer på sitet - materiale, som de nu omsider kan få adgang til igen.

Torrentfreak gør dog opmærksom på, at det rent praktisk bliver uhyre vanskeligt for retten at oprette mekanismer, hvormed man kan skille indhold, der omfattet af ophavsret fra indhold, der ikke er. Derfor kan MPAAs imødegåelse af brugerne i første omgang virke som en tom gestus.

Men måske kan udleveringen af lovligt indhold sætte yderligere skub i den igangværende underminering af FBI's materiale.

Som ComON skrev for nylig, bygger FBI sin sag på, at Megaupload er et rendyrket kriminelt foretagende på linje med narko-karteller. Megauploads forsvar mener omvendt, at sagen bør falde, fordi sitet ikke har begået noget kriminelt, men højest medvirket til at nogle brugere foretog copyright-krænkelser, hvilket kun kan medføre en civil retssag, ikke en kriminalsag.

Har du mistet materiale i Megaupload-sagen? Så vil ComON vil gerne høre fra dig. Skriv til redaktion@comon.dk.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


Microsoft 365: Gør klar til store prisstigninger

For første gang i mange år hæver Microsoft til foråret priserne på enterprise-udgaverne af Microsoft 365, som er meget udbredte i danske organisationer. Hør om mulighederne i Microsoft 365-pakkerne. Og hør, hvordan du med god license management har mulighed for at trimme dit setup, inden prisstigningerne på op til 25 procent træder i kraft 1. marts 2022.

19. november 2021 | Læs mere