Artikel top billede

Virtualisering rammer dansk serversalg

Salget af servere går dårligt i Europa, men endnu værre herhjemme, og det skyldes paradoksalt nok til dels danskernes begejstring for ny teknologi.

Krisen kradser i Europa, og det smitter af på serversalget. Det går især skidt for serverkongen HP, der har måttet se sin omsætning falde med næsten 20 procent i EMEA (Europa, Mellemøsten og Afrika). Kun Dell Computer har vækst i salget for tiden.

"Billedet er det samme - eller endda lidt værre i Danmark," fortæller Anders Elbak, researchchef, analysehuset IDC.

En af årsagerne til det faldende salg af servere er, at stadig flere virksomheder benytter sig af at virtualisere deres servere - altså at få et antal servere til at fungere (virtuelt) på én fysisk enhed.

Allerede i slutningen af 2011 anslog analytikere fra IDC og Gartner, at halvdelen af alverdens servere er blevet virtualiseret, selv om forventningen for bare fem år siden var, at det tal nok kun ville ligge i omegnen af 20 procent i 2010.

"Virtualisering er en af de vigtigste grunde til, at det går værre med serversalget i Danmark, eftersom virtualisering er mere udbredt herhjemme end i de fleste andre lande," siger Anders Elbak.

Dyr Unix fravælges

Styk-salget faldt i første kvartal i år med hele 19 procent set i forhold til samme periode 2011, mens nedgangen i kroner og ører var 27 procent. Den negative tendens har endda varet længere i Danmark med fald i styksalget seks kvartaler i streg - mens omsætningen i kroner og øre har været faldende de seenste tre kvartaler.

At priserne også er begyndt at falde skyldes blandt andet, at der sælges stadig flere x86-servere på bekostning af de proprietære Unix-servere, som er betydelig dyrere.

"Jeg mener, at man skal passe på med at blive alt for negativ. Der er flere forklaringer på tilbagegangen," siger Anders Elbak.

Han siger, at det nuværende fald i salget også skal ses i lyset af nogle meget høje vækstrater (20-35 pct.) i 2010 og første halvdel af 2011, hvor mange store virksomheder skiftede servere. Blandt andet blev der solgt mainframes til nogle banker, hvilket batter ganske godt, når der måles på det samlede marked.

På trods af tilbagegangen erobrede HP førstepladsen på listen over de største serverleverandører fra IBM i årets første kvartal. IBM har ellers været den største serverleverandør siden fjerde kvartal 2007, men det er altså slut nu (indtil videre).

De fem største serverleverandører er (med markedsandele i parentes):
* HP (38,2 pct.)
* IBM (26,3 pct.)
* Dell (14,0 pct.)
* Oracle (7,2 pct.)
* Fujitsu (5,8 pct.)
* Andre (8,4 pct.)
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Internationale dataoverførsler: Bananrepublikker og spionage

Det er nu lovpligtigt at dokumentere beskyttelsesniveauet af persondata, når de overføres til tredjelande. Vi sætter derfor fokus på, hvordan virksomhederne styrer deres internationale dataoverførsler fri af tredjelandes overvågning. Vi dykker samtidig ned i hele det spegede kompleks omkring Schrems II, FISA 702 og EO 12.333, og hvordan det spiller sammen med dansk fortolkning og praksis.

25. maj 2021 | Læs mere


Premium
Vigtig opdatering på vej til Windows: Får omsider din HDR-skærm til at funkle
Microsofts Windows 10-styresystem vil i fremtiden kunne arbejde bedre med de flotte farver og den høje kontrast, som HDR-skærme tilbyder.
Computerworld
Nye informationer om det største iPhone-hack nogensinde ser dagens lys: 128 millioner brugere blev ramt
Hidtil hemmeligholdte detaljer om verdens største iPhone-hack er kommet frem under retssagen mellem Apple og Epic Games. 128 millioner brugere blev ramt, og mere end 4.000 apps blev inficeret. Se detaljerne her.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Ét klik kan lægge din virksomhed ned: Sådan bekæmper du mailtrusler
Mailbårne angreb er blandt de mest udbredte og ofte mest alvorlige cybertrusler. Dette whitepaper fra F-Secure giver overblik over, hvordan de mest udbredte mailbårne trusler fungerer, hvordan de detekteres – og hvordan du beskytter din organisation.