Artikel top billede

Første bil med 17 tommer skærm får problemer i Danmark

Tesla Model S er nu sat i produktion. Men den epokegørende elbil , der accelererer fra de fleste benzin-BMW'er, vil næppe blive godkendt i Danmark uden ændringer, siger ekspert.

Takket være afgiftsfritagelse vil man kunne købe en Tesla Model S for cirka 650.000 kroner for billigste version, når bilen engang næste år kommer til salg herhjemme.

Elbilen Tesla Model S blev sat i produktion i fredags, og de første prøvekørsler skabte ovenud begejstrede anmeldelser. (se for eksempel denne.)  

Bilen er i versionen med det største batteri hurtigere end mange Porscher og BMW'er (0-100 på cirka 4,5 sekunder), og så har den bilhistoriens største infodisplay: En 17 tommer skærm, hvorfra de fleste funktioner styres under kørslen.

Bilen er udstyret med et egenudviklet, Unix-baseret operativsystem, hvorfra man med touch-kontrol kan styre varme og ventilation, GPS-navigering, opsætning af undervognen, musik og meget mere. Der er også en internetbrowser, og via bilens indbyggede 3G-modem kan man altså surfe på nettet, mens man kører.

Allerede nu har 200 danskere bestilt bilen, men de kommer næppe til at læse de seneste ComON-nyheder, mens de drøner ud af motorvejen med 130 km/t.

De danske regler for forstyrrende elektronik i biler taler ganske vist kun om "fjernsynsapparater og lignende", som føreren ikke må kunne benytte under kørslen. Selv i den seneste udgave fra april 2012 står der intet om brug af internettet under kørslen.

At lovens bogstav ikke forhindrer internetsurf betyder dog ikke, at bilen automatisk bliver godkendt, fortæller jurist i FDM Dennis Lange til ComON.

"Jeg er sikker på, at myndighederne vil kræve, at Teslaen bliver ændret, så internetbrowseren kun kan bruges, mens bilen holder stille," siger han.

Det er altså en konkret vurdering af de pågældende synsmyndigheder, der afgør, hvor meget af bilens 17 tommer store informations-univers der kan få lov at blive tilgængeligt under kørslen.

For Teslaens vedkommende er bilens betjening grundlæggende set bygget op omkring touch-skærmen, så uden den vil man ikke kunne bruge varme og ventilation, radio eller nogle af de mange ekstra funktioner i den luksuriøse elbil.

Til at styre det enorme display benytter Tesla Model S en Nvidia Tegra System-on-a-Chip af same slags, som styrer flere af de nyeste smartphones og tablet-pc'er. Skærmen i den nye elbil er en IPS-skærm - en teknologi, der kan give markant bedre betragtningsvinkler og større lysstyrke end normale TFT-fladskærme.

Stort set ingen af de amerikanske journalister, der gennemførte en testkørsel af Model S ved lanceringen i fredags, fandt anledning til betænkeligheder over risikoen ved at blive distraheret af detaljerne på 17 tommer skærmen under kørslen.

Engadgets testkører havde endda held til at loade sin egen hjemmeside under kørslen.

Hos Tesla lyder filosofien, at føreren trods alt lettere kan finde rundt på en stor skærm end på en lille ...




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere