Artikel top billede

Første bil med 17 tommer skærm får problemer i Danmark

Tesla Model S er nu sat i produktion. Men den epokegørende elbil , der accelererer fra de fleste benzin-BMW'er, vil næppe blive godkendt i Danmark uden ændringer, siger ekspert.

Takket være afgiftsfritagelse vil man kunne købe en Tesla Model S for cirka 650.000 kroner for billigste version, når bilen engang næste år kommer til salg herhjemme.

Elbilen Tesla Model S blev sat i produktion i fredags, og de første prøvekørsler skabte ovenud begejstrede anmeldelser. (se for eksempel denne.)  

Bilen er i versionen med det største batteri hurtigere end mange Porscher og BMW'er (0-100 på cirka 4,5 sekunder), og så har den bilhistoriens største infodisplay: En 17 tommer skærm, hvorfra de fleste funktioner styres under kørslen.

Bilen er udstyret med et egenudviklet, Unix-baseret operativsystem, hvorfra man med touch-kontrol kan styre varme og ventilation, GPS-navigering, opsætning af undervognen, musik og meget mere. Der er også en internetbrowser, og via bilens indbyggede 3G-modem kan man altså surfe på nettet, mens man kører.

Allerede nu har 200 danskere bestilt bilen, men de kommer næppe til at læse de seneste ComON-nyheder, mens de drøner ud af motorvejen med 130 km/t.

De danske regler for forstyrrende elektronik i biler taler ganske vist kun om "fjernsynsapparater og lignende", som føreren ikke må kunne benytte under kørslen. Selv i den seneste udgave fra april 2012 står der intet om brug af internettet under kørslen.

At lovens bogstav ikke forhindrer internetsurf betyder dog ikke, at bilen automatisk bliver godkendt, fortæller jurist i FDM Dennis Lange til ComON.

"Jeg er sikker på, at myndighederne vil kræve, at Teslaen bliver ændret, så internetbrowseren kun kan bruges, mens bilen holder stille," siger han.

Det er altså en konkret vurdering af de pågældende synsmyndigheder, der afgør, hvor meget af bilens 17 tommer store informations-univers der kan få lov at blive tilgængeligt under kørslen.

For Teslaens vedkommende er bilens betjening grundlæggende set bygget op omkring touch-skærmen, så uden den vil man ikke kunne bruge varme og ventilation, radio eller nogle af de mange ekstra funktioner i den luksuriøse elbil.

Til at styre det enorme display benytter Tesla Model S en Nvidia Tegra System-on-a-Chip af same slags, som styrer flere af de nyeste smartphones og tablet-pc'er. Skærmen i den nye elbil er en IPS-skærm - en teknologi, der kan give markant bedre betragtningsvinkler og større lysstyrke end normale TFT-fladskærme.

Stort set ingen af de amerikanske journalister, der gennemførte en testkørsel af Model S ved lanceringen i fredags, fandt anledning til betænkeligheder over risikoen ved at blive distraheret af detaljerne på 17 tommer skærmen under kørslen.

Engadgets testkører havde endda held til at loade sin egen hjemmeside under kørslen.

Hos Tesla lyder filosofien, at føreren trods alt lettere kan finde rundt på en stor skærm end på en lille ...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
iPaaS-webinar: Take advantage of key trends in a billion dollar-market

According to Gartner, by 2023, the iPaaS market is expected to grow well above $6 billion in revenue, thus becoming the largest segment in the integration platform technology market. To illustrate what iPaaS can do for your business, Flügger will outline how to overcome their integration challenges. Do not miss the opportunity to learn how a successful iPaaS implementation can improve your business outcomes.

07. maj 2021 | Læs mere


Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Premium
Test: Derfor vil jeg gerne have Google ind i min næste bil - og det er dårligt nyt for nogle bilproducenter
Googles Android Automotive er et vellykket styresystem til bilen, der vender op og ned på magtbalancen i bilbranchen. Computerworld har prøvekørt softwaren og har dommen klar.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Er din forretning og jeres Dynamics 365 klar til løbende opdateringer?
Hyppige opdateringer af din Dynamics 365 sikrer hurtig adgang til nyeste funktioner og opdateringer. Men metoden rummer også risici. Læs her, hvordan du minimerer dem.