Artikel top billede

Nu flytter elektronik-produktion tilbage til USA

Google har overraskende valgt at fremstille sit nye mediecenter Nexus Q i USA og dermed vende ryggen til Kina. Det kan være en ny trend.

Det er ikke de tekniske specifikationer eller det usædvanlige design, der har skaffet det nye mediecenter Nexus Q fra Google mest omtale. Det er et lille skilt på bunden: "Designed and Manufactured in USA".

I en tid, da al vores elektronik kommer fra Fjernøsten, hvor produktionen flytter rundt til de steder, hvor lønnen er lavest, har Google valgt at gå imod trenden og placere sin hardware-produktion i hjemlandet.

Eller måske ligger Google netop helt i tidens trend. Ifølge New York Times er der nemlig flere store virksomheder, der har valgt at flytte deres produktion tilbage til USA. Det gælder blandt andet General Electric og Caterpillar.

En del af forklaringen ligger i de stigende lønninger og transport-omkostninger i Kina, hvor selv Apple/Foxconn nu er begyndt at flytte sin produktion væk fra kysten og længere ind i landet for at finde billigere arbejdskraft.

Desuden er der problemer med tyveri af intellektuel ejendom i Kina og mistanke om statsspionage - den kinesiske netværksgigant Huawei er blevet udelukket fra statskontrakter i USA og Australien.

I maj hævdede to forskere, at Kina havde indbygget en hemmelig bagdør i en chip, som blandt andet bruges til militært udstyr. Kina mistænkes for at stå bag mange af de sidste års hacker-angreb - som et indbrud hos Lockheed Martin i USA sidste år - selv om det ikke kan bevises.

Men det er næppe Kina-frygten, der har fået Google til at vælge en fabrik blot 15 minutter fra selskabets hovedkvarter, det berømte Googleplex, i Silicon Valley. Det har også den klare fordel, at udviklerne hurtigt kan smutte ned på fabrikken og tjekke produktionen, mens en tur til Kina kræver en længere flyrejse.

New York Times har fået lov til at besøge fabrikken, men må ikke fortælle hvor den præcis ligger eller vise billeder af bygningen.

Google har tidligere lanceret Nexus-smartphones og tablets, men de bliver fremstillet af forskellige hardware-partnere som Samsung og Asus. Denne gang vil Google selv håndtere produktionen og det sker altså i hjertet af Silicon Valley.

Stort set alle komponenterne i Nexus Q kommer også fra USA og det er nok forklaringen på, at prisen har sneget sig op på 300 dollar.

Det er tre gange mere end Apple TV-boksen, men den indeholder så til gengæld heller ikke en forstærker og har ikke samme frække design og tunge vægt som den kugleformede Nexus Q.

Google vil ikke fortælle, hvor mange der er ansat på fabrikken, men avisen anslår, at flere hundrede arbejdere er beskæftiget i produktionen. Det er den slags fabrikker, som var meget almindelige i Silicon Valley for 20 år siden - og måske bliver det igen.

En rapport fra Boston Consulting Group anslår, at en tredjedel af de helt store amerikanske virksomheder overvejer at flytte produktionen tilbage til USA. Det kan skabe to-tre millioner nye jobs.

Men det er også muligt, at en stor del af produktionen bliver automatiseret med robotter. I fremtidens mennesketomme fabrikker er der kun brug for ganske få mennesker til at overvåge robotterne, og så betyder det ikke så meget, om fabrikken ligger i Kina, Europa eller USA.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere