Artikel top billede

Xerox: Nej, vi har ikke opfundet internet

Hvem har egentlig opfundet internettet?

Det er efterhånden børnelærdom at nettet har sine rødder i det amerikanske militære Arpanet, som ifølge myten blev udviklet for at kunne modstå et angreb med atomvåben - en påstand, som senere er blevet afvist. Men debatten om nettets oprindelse er åbenbart ikke slut. Forleden bemærkede den amerikanske præsident Barack Obama i en tale, at internet blev skabt med offentligt-betalt forskning. Det var staten, der skabte nettet, så alle virksomhederne kunne komme ind og tjene penge på det, lød budskabet.

Det fik klummeskribenten L. Gordon Crovitz til at reagere i Wall Street Journal, hvor han udpeger Xerox som det firma, som har æren for at have opfundet nettet. Xerox hyrede en af Arpa-spidserne, Robert Taylor, til at stå i spidsen for sit berømte forsknings-laboratorium Xerox PARC (Palo Alto Research Center).

PARC står bag mange af de opfindelser der har ændret vores liv; den første personlige computer, den første laserprinter, den grafiske brugerflade og Ethernet er bare nogle få eksempler. Men Xerox formåede aldrig selv at kommercialisere ideerne. Det blev overladt til andre, som Steve Jobs, der kom på besøg i 1979.

På Xerox' hjemmeside kan man se en oversigt med de ting, som firmaet har opfundet - men internettet er ikke én af dem.

"Nettets har sin oprindelse i arbejde der blev betalt af både det offentlige og Xerox PARC, så man kan ikke sige at nettet blev opfundet af den ene af de to alene," siger Xerox-talsmand Bill McKee til Wired.

Det interessante spørgsmål er snarere, om nettet kunne være opfundet uden støtten fra statskassen. Måske ikke. De store giganter i tredserne - IBM og AT&T - afviste begge at deltage i projektet. De kunne ikke se en fremtid i konceptet.

"Det private erhvervsliv er ikke glad for at starte i en helt ny teknologisk retning. Erhvervslivet er konservativt i sin natur. Så de ville næppe have bygget Arpanettet. Det blev anset som en skør ide på det tidspunkt," siger McKee.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere