Artikel top billede

(Foto: unknown)

Derfor skader det karrieren at arbejde hjemmefra

I dag kan vi næsten alle arbejde hjemmefra. Men er det nu også en god idé?

Takket være trådløs teknologi behøver du ikke længere møde ind på dit arbejde, men kan i princippet bo i Californien og stadigvæk passe et kontorarbejde hos en virksomhed i Glostrup.

Men det er dog langt fra karrierefremmende, hvis vi skal tro en ny undersøgelse, der er blevet bragt i MIT Sloan Management Review - et videnskabeligt tidsskrift tilknyttet det amerikanske universitet Massachusetts Institute of Technology.

Ifølge undersøgelsen er folk, der på fast basis arbejder hjemmefra, mindre tilbøjelige til at blive forfremmet, og de risikerer at få mindre lønforhøjelse end kollegerne.

Chefen vil se dit ansigt

Det skyldes, at cheferne lader sig påvirke af det, som forskerne bag undersøgelsen kalder "passive facetime". Det vil sige, at du får ekstra plusser i karakterbogen, alene fordi din chef og dine kolleger til dagligt ser dit ansigt på kontoret.

Ledere er ifølge undersøgelsen 9 procent mere tilbøjelige til at beskrive ansatte som 'ansvarlige' og 'pålidelige', hvis de er på kontoret i den normale arbejdstid.

Mens ansatte der også bliver set på kontoret uden for den normale arbejdstid 25 procent oftere end deres hjemmearbejdende kolleger bliver beskrevet som 'engagerede' og 'dedikerede'.

Ifølge magasinet Time har det amerikanske universitet Stanford University tidligere lavet en undersøgelse blandt ansatte i et kinesisk rejsebureau, der viser, at de ansatte der arbejder hjemmefra er mere effektive end deres kolleger på kontoret. Det tilskrives blandt andet, at de ikke bruger tid på at pendle og desuden har færre sygedage.

Til gengæld beretter Time, at en anden undersøgelse foretaget af det amerikanske analysehus Wakefield Research viser, at 43 procent af alle hjemmearbejdende siger, at de har set et tv-show i arbejdstiden, mens 24 procent oplyser, at de har indtaget alkohol i arbejdstiden.

Ubevidst forfordeling

Ifølge forskerne bag undersøgelsen fra MIT tyder meget på, at det ofte er ubevidst, når chefer tilgodeser ansatte på baggrund af deres fysiske tilstedeværelse.

En af de personer, der medvirker i undersøgelsen, vurderer, at cheferne ofte ubevidst bliver irriteret på medarbejderen, når der er travlhed i virksomheden, og nogle af medarbejderne ikke er inden for synsvidde.

Vil du som chef undgå at behandle hjemmearbejdende ansatte uretfærdigt, anbefaler forskerne bag undersøgelsen derfor, at ledere anvender så mange objektive kriterier som overhovedet muligt, når de skal vurdere medarbejderne.

Læs også:

Sådan driver du dit danske firma fra et ferieparadis

Her er afløseren for dit dødssyge hjemmekontor




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere