Artikel top billede

Skræmmende scenario: Hackere fjernstyrer din bil

Hvem kommer først: antivirusfirmaet, der kan beskytte den moderne bil, eller hackerne, der kan overtage den?

Det første tilfælde, hvor ondsindede hackere overtager en bils computersystemer og sender fører og passager i døden ved at fjernstyre ABS-bremser eller det elektroniske stabilitetssystem, har formentlig ikke fundet sted endnu. Men jo flere nye biler, der leveres med indbygget internetopkobling - og i øvrigt proppes med følsom elektronik - jo større bliver risikoen.

Det erkender både bilfabrikanter og it-folk.

Sikkerhedsfirmaet McAfee satte for nylig et hold af eksperter sammen, der skal foregribe det ubehagelige scenario, at biler i trafikken begynder at opføre sig som zombier med dødsdrift, fordi on-board-computeren er blevet smittet med malware.

Reuters beskriver, hvordan McAfee-holdet kæmper for at finde sikkerhedshullerne i dagens auto-it før de første hackere.

Hullerne er øjensynligt ikke fundet af hackere - endnu.

Reuters citerer oplysninger fra organisationen SAE International, hvis medlemmer er teknikere i fly- og auto-industrien: Ingen har til dags dato oplevet tilfælde, hvor virusangreb rettet mod biler førte til ulykker.

Men det er ikke kun risikoen for at havne i grøften, der ligger bag bekymringen over hacker-muligheden. Bilernes forskellige systemer og brugerinterfaces kan måske overtages, så hackeren kan aflytte alt, hvad der blive sagt i kabinen.  Og så er der selvfølgelig den detalje, at den dyre automobil bliver uhyggeligt nem at stjæle, hvis man har fuld kontrol over bilens elektronik.

Bilfabrikanterne er ikke uvidende om risikoen.

Hos Ford siger en talsmand til Reuters, at firmaet går højt op i bilernes it-sikkerhed. Omtrent samme melding går igen hos de øvrige bilfabrikanter, nyhedstjenesten har spurgt, men ingen af dem har eksempler på, at deres biler rent faktisk er blevet hacket.

Konkrete angreb blev første gang demonstreret for to år siden. En gruppe dataloger ved University of California og University of Washington viste, hvordan en bil kunne inficeres. Forskernes demo-virus blev anbragt på en musik-cd, som man satte i en bils musikanlæg. Bilen blev inficeret, og virusen kunne derpå blokere bremserne og slukke for motoren.

Blandt McAfees eksperter, der leder efter huller i bilsikkerheden, finder man sikkerhedsforskeren Jack Barnaby. Han blev tidligere i år kendt for sine advarsler om, at insulinpumper og pacemakere også ville kunne være tilgængelige mål for onde hackere.

Det er en farlig verden, vi lever i.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere