Artikel top billede

Nu kommer det intelligente armbåndsur

Mobiltelefon har næsten slået armbåndsuret ihjel. Men nu får det en digital renæssance.

Tiderne skifter - og det samme går den måde, vi får vores tid på. Mobilen har overtaget armbåndsurets rolle som det vigtigste apparat, der viser hvad klokken er. Ifølge en amerikansk undersøgelse er det kun hver tiende teenager, der går med et armbåndsur hver dag. Resten bruger deres smartphone, Blackberry, musikafspiller, GPS eller en anden mobil enhed med indbygget ur.

Men netop nu, hvor armbåndsuret er ved at forsvinde, kan det få en renæssance igen. Redningen kommer fra den samme digitale teknologi, der næsten har slået uret ihjel. Ifølge New York Times er både Apple, Nike og Sony på vej med nye mobile enheder, der kan spændes til håndleddet.

Microsoft har også forsøgt sig med det såkaldte Spot-watch, og Fossil har udviklet et internet-ur sammen med Texas Instruments. Så er der det meget omtalte Kickstarter-projekt Pebble, der indsamlede 60 millioner kroner til et Bluetooth-ur.

Faktisk har armbåndsuret slet ikke eksisteret i så mange år. Det blev først rigtig populært efter Første Verdenskrig. Inden dette tidspunkt havde folk typisk deres ur i lommen.

"I det 19. århundrede spurgte urfabrikanterne sig selv, om det gav mening at have uret i lommen. Det er det samme spørgsmål, som bliver stillet nu, men i en helt anden kontekst med smartphonen i lommen," siger design-chef Blaise Bertrand fra Ideo.

Det nye intelligente armbåndsur skal ikke erstatte din smartphone, men forbinde sig til den. Det kan selvfølgelig vise klokken, men det kan så meget mere. Sony har udviklet et ur der kan modtage mails, Twitter-opdateringer og anden tekst hentet fra en Android-telefon. Nike FuelBand måler den energi, som du bruger hver dag, og sender det til telefonen.

Jawbone sælger den såkaldte Up, som også måler energiforbruget og sender det til en iPhone.

"Håndleddet bliver til en skærm, hvor du kan kontrollere din telefon med et antal forskellige applikationer," siger Sony's Stephen Sneeden til New York Times.

Her er fordelen også, at det er lettere at tjekke sit ur for nye beskeder end at hive telefonen op af lommen, og man behøver ikke slukke sit ur under start og landing i et fly - dette er dog lidt af en gråzone.  

Intelligent ur med elektronisk blæk

Den store interesse for Pebble på Kickstarter tyder på, at mange ønsker sit et intelligent ur. Pebble ville blot samle 100.000 dollar for at kunne starte produktionen af sit Bluetooth-ur - men det endte med 100 gange flere penge.

Dermed har Pebble slået alle rekorder på crowdfunding-platformen. Næsten 70.000 Kickstarter-brugere har bidraget med 100 dollar

Pebble bruger elektronisk blæk i sit display på 144 x 168 pixels, og det bliver beskrevet som et ur, der er bygget til det 21. århundrede. Brugeren kan selv vælge urets design og downloade forskellige applikationer.

Pebble kan forbinde sig med Android-telefoner og iPhone over Bluetooth, og det vibrerer, når der er modtaget en e-mail, sms eller et opkald.

Der er blandt andet applikationer, som gør, at uret kan fungere som en cykel-computer eller til at styre musikken på din telefon.

Selv om der er tale om elektronisk papir, er det også muligt at se klokken om natten - der er indbygget et baglys i uret. Det kan oplades over USB, og man kan selv udskifte armbåndet. Batteriet holder i omkring syv dage, oplyses det.

Det færdige Pebble-ur skulle være klar i september i forskellige farver. Der kommer også et Pebble SDK, så tredjeparts-udviklere kan udvikle deres egne applikationer

Uret som et modefænomen

Mens salget af armbåndsure generelt har været faldende, gælder det samme ikke for luksus-ure som Rolex. Men her handler det heller ikke om at se, hvad klokken er. Det handler om mode - uret er et smykke på håndleddet.

Derfor handler det om at finde en balance mellem mode og teknologi for at finde forbrugernes gunst. Det kunne være fristende med et stort Dick Tracy-ur på håndleddet. Men det er nok ikke den bedste løsning.

"Jeg er ikke sikker på, at massemarkedet ønsker et stort display på deres håndled, når de har et display i lommen. Håndleddet bliver brugt til mode og til at udtrykke sig. Du kan ikke lave noget, som kun er funktionelt, og det kan heller ikke bare være mode. Det skal være en kombination", siger Hosain Rahman fra San Francisco-firmaet Jawbone, der sælger headsets og portable højtalere til smartphones.

Det må være producenternes ultimative drøm. Det intelligente ur som en modegenstand. Så skal du selvfølgelig have to, tre eller flere i forskellige farver og med designs, der passer til sport, fritid og arbejde.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Premium
Kombit har fundet leverandør til udbud på 120 millioner kroner: Her er vinderen af udbuddet om Nemrefusion 3.0
Der er nu fundet en vinder af udbuddet om Nemrefusion 3.0, der skal løses de samme opgaver, som den tidligere udgave systemet, men bliver mere moderne og brugervenlig.
Computerworld
Stor krise i den danske it-stjerne David Heinemeiers Hanssons firma: Her er historien om dramaet, der fik en tredjedel af de ansatte i Basecamp til at smække med døren
De ansatte har i hobe forladt David Heinemeier Hanssons amerikanske succes-firma Basecamp efter en intern racisme-debat. Hvordan kunne det gå så galt?
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Udnyt ressourcerne bedre og skru op for overskuddet
Spildt arbejde, ineffektive processer og ringe forretningsindsigt er blot tre tegn på ringe ressourceudnyttelse. I dette whitepaper får du viden om, hvordan du måler ressourceudnyttelsen – og bruger indsigten operationelt, taktisk og strategisk.