Artikel top billede

Derfor skal du ikke smide dine dvd'er ud endnu

Snart kommer den populære videotjeneste Netflix til Danmark. Men det er for tidligt at sige farvel til dvd og Blu-ray.

Det bliver et rigtigt spændende efterår for filmelskere. Netflix har annonceret, at man er klar til at lancere sin videotjeneste i Danmark inden årets udgang. YouSee er netop kommet med sin satsning YouBio, og den amerikanske gigant HBO lander også snart på det nordiske marked.

Hos Netflix betaler man et beløb på 60-70 kroner om måneden for ubegrænset adgang til at streame film- og tv-serier fra nettet. Det lyder som et rigtig godt tilbud og som et stort problem for Blockbuster og andre forretninger, som stadig udlejer eller sælger film på fysiske medier.

Men selv om Netflix har presset Blockbuster så meget, at selskabet allerede gik konkurs i 2010 i USA, så er det alligevel for tidligt at smide alle sine dvd- og Blu-ray-film på lossepladsen.

Der er en række begrænsninger i Netflix-tjenesten, som betyder, at der også fremover vil være et marked for film og tv-serier på fysiske medier. I hvert fald et stykke tid endnu.

Kun få nye film i kataloget

Den måske mest alvorlige begrænsning hos Netflix ligger i det katalog med film- og tv-serier, som man kan vælge mellem. Her er det allerede sikkert, at danske kunder ikke får adgang til det samme store udvalg som brugere i USA.

Netflix blev lanceret i Storbritannien sidste år og her er filmudvalget ifølge denne anmeldelse fra CNET UK meget begrænset. Tallene lyder imponerende - der er tusindvis af film. Men det handler ikke kun om kvantitet. Det handler om, hvorvidt Netflix har de film, som man faktisk gider at se.

"Vi kunne ikke finde en eneste dvd fra den aktuelle bestseller-liste. Faktisk havde vi svært ved at finde noget som helst, der er udgivet i 2011 med undtagelse af meget obskure eller elendige film. De første tre film i Action & Adventure-kategorien er Apocalypto, Battle Royale og Robocop, hvilket får os til at tvivle på bredden i Netflix-biblioteket," skriver CNET i sin anmeldelse fra januar.

Det ser altså ud til, at man stadig kan blive nødt til at smutte ned i videobutikken, hvis man skal have fat i en af de nyere udgivelser. Det kan blive bedre med tiden, efterhånden som Netflix får forhandlet de nødvendige rettigheder på plads.

Netflix har selv afvist at kommentere over for ComON, hvilke film man kan tilbyde i Danmark.

Kan ikke sammenlignes med Blu-ray

For at bruge Netflix kræves en hurtig og stabil internetforbindelse, og videokvaliteten tilpasses dynamisk, så man vil opleve, at billedet kan blive mere grynet, hvis teenage-sønnen downloader spil, mens man ser en film i stuen. Ifølge Netflix's egne oplysninger bliver videoen kodet i tre forskellige  kvalitets-klasser i et komprimerings-format, der er baseret på VC-1 video og Windows Media lyd.

Den laveste klasse kræver 1,5 Mbit/s og skulle ligge på niveau med dvd-kvalitet. Den mellemste klasse kræver 3 Mbit/s og skulle være bedre end dvd-kvalitet, mens HD-lignende kvalitet kræver 5-8 Mbit/s (kun 720p).

Nogle enheder skulle også være i stand til at spille Netflix-indhold i 1080p-kvalitet, men det er uklart, om tjenesten faktisk har film i denne kvalitet.

CNET UK konstaterer i sin anmeldelse, at billedkvaliteten er meget blandet. Med en langsom forbindelse ligner det en sløret video optaget med en mobiltelefon. Det bliver bedre med en hurtig bredbånds-linie, men tåler stadig ikke sammenligning med Blu-ray.

Desuden skal man altså vænne sig til, at billedkvaliteten kan svinge, mens man ser filmen. Så det er nok en god idé at samle hele familien foran skærmen - hvis nogen trækker tunge filer over nettet samtidig, kan det ses på billedet.

For alle dem, som køber Blu-ray-film frem for dvd'er for at få den optimale billed- og lydkvalitet, er det næppe helt tilfredsstillende at streame film fra Netflix - og HD-udvalget er meget begrænset i Storbritannien og dermed sandsynligvis også Danmark.

Få filmen over på fjernsynet

En anden begrænsning er, at man skal være i stand til at få videostreamen over på sit fjernsyn, hvis man ønsker at opleve filmen på den store skærm. Det kan klares på mange forskellige måder. Netflix er efterhånden indbygget i mange "intelligente" fjernsyn, og det følger også med PlayStation 3, Apple TV og mange andre konsoller og tv-bokse.

Her er det en fordel for de danske brugere, at Netflix er så udbredt og findes til så mange forskellige platforme.

Det er stadig for tidligt at fælde dommen over Netflix i Danmark, men CNET UK har en klar dom over den tjeneste, som Netflix lancerede i Storbritannien for et år siden.

"Det er bestemt ikke perfekt. Det er uanvendeligt for alle med en langsom internet-forbindelse, og det nuværende udvalg af film er meget skuffende. Vi kan ikke anbefale det til nogen, som er interesseret i de nyeste dvd-udgivelser eller ønsker den bedste mulige billedkvalitet," hedder det.

En alternativ løsning for danske brugere kan være at anvende det amerikanske Netflix med et lille trick, hvor man så har adgang til det fulde filmkatalog fra USA.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere