Artikel top billede

Kickstarter-projekt samler penge til rumelevator

Den gamle drøm om at bygge en elevator til rummet har fået nyt liv.

Fans af science-fiction kender allerede ideen om en rumelevator, som transporterer fragt ud i rummet over et kilometerlangt kabel. Der er mange tekniske problemer, der skal overvindes, men et nyt Kickstarter-projekt forsøger nu at genoplive den gamle ide.

Der skal trækkes et kabel på 250.000 kilometer ned til Månens overflade. Kablet er konstrueret af et meget stærkt nanomateriale. Den anden ende af kablet skal forbindes til et punkt mellem Jorden og Månen, hvor der anbringes en tung modvægt.

Liftport samler nu penge til sit projekt, kaldet Lunar Space Elevator Infrastructure. Indtil videre ønsker man blot at samle 8.000 dollar - men i løbet af de første to uger er der samlet mere end 32.000 dollar på Kickstarter.

Det er slet ikke nok til at realisere projektet - men målet er også kun at få gang i arbejdet igen.

Der er mange sjove belønninger til de brugere, der donerer penge på Kickstarter. Man kan få lov til at navngive en robot eller springe med faldskærm fra ballonen i 2-3 kilometers højde. For 10.000 dollar kan man også få en tur med måneelevatoren, når den er færdig - det kræver dog, at man selv sørger for transport til Månen.

Liftport har tidligere sat en rekord for verdens højeste elevator med en konstruktion, hvor man fastgjorde et kabel i en kilometers højde. Men for et par år siden gik firmaet konkurs. Nu vil man forsøge igen.

Denne gang vil man sende en robot op langs et kabel i flere kilometers højde til en helium-ballon. Det er første skridt på vejen mod en måneelevator, der kan være færdig om otte år. Først om 20-25 år forventer man at være klar med en rumelevator fra Jorden, hvor tyngdekraften og vejrforholdene gør det sværere at konstruere en lift.

Liftport er ikke de eneste, der drømmer om rummet. Japanske Obayashi Corporation vil også bygge en elevator fra Jorden til en rumstation i 36.000 kilometers højde. Det samme firma har tidligere bygget Tokyo Skytree.

I USA har man testet teknologien i de såkaldte Space Elevator Games i Mojawe-ørkenen, der er sponseret af NASA. Her skal holdene konstruere robotter, der kravler op af et langt kabel. Det interessante er, at robotterne forsynes med energi fra laserstråler.
 
Dette koncept kaldes også for Power Beaming. Visionen er, at en kommende rumelevator kan forsynes med energi fra Jorden ved at rette laserstråler mod solceller på elevatorens underside.
 
En sådan rumelevator vil gøre det meget lettere og billigere at transportere fragt ud i rummet, så det ikke længere er nødvendigt at anvende raketter.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere