Artikel top billede

Kickstarter-projekt samler penge til rumelevator

Den gamle drøm om at bygge en elevator til rummet har fået nyt liv.

Fans af science-fiction kender allerede ideen om en rumelevator, som transporterer fragt ud i rummet over et kilometerlangt kabel. Der er mange tekniske problemer, der skal overvindes, men et nyt Kickstarter-projekt forsøger nu at genoplive den gamle ide.

Der skal trækkes et kabel på 250.000 kilometer ned til Månens overflade. Kablet er konstrueret af et meget stærkt nanomateriale. Den anden ende af kablet skal forbindes til et punkt mellem Jorden og Månen, hvor der anbringes en tung modvægt.

Liftport samler nu penge til sit projekt, kaldet Lunar Space Elevator Infrastructure. Indtil videre ønsker man blot at samle 8.000 dollar - men i løbet af de første to uger er der samlet mere end 32.000 dollar på Kickstarter.

Det er slet ikke nok til at realisere projektet - men målet er også kun at få gang i arbejdet igen.

Der er mange sjove belønninger til de brugere, der donerer penge på Kickstarter. Man kan få lov til at navngive en robot eller springe med faldskærm fra ballonen i 2-3 kilometers højde. For 10.000 dollar kan man også få en tur med måneelevatoren, når den er færdig - det kræver dog, at man selv sørger for transport til Månen.

Liftport har tidligere sat en rekord for verdens højeste elevator med en konstruktion, hvor man fastgjorde et kabel i en kilometers højde. Men for et par år siden gik firmaet konkurs. Nu vil man forsøge igen.

Denne gang vil man sende en robot op langs et kabel i flere kilometers højde til en helium-ballon. Det er første skridt på vejen mod en måneelevator, der kan være færdig om otte år. Først om 20-25 år forventer man at være klar med en rumelevator fra Jorden, hvor tyngdekraften og vejrforholdene gør det sværere at konstruere en lift.

Liftport er ikke de eneste, der drømmer om rummet. Japanske Obayashi Corporation vil også bygge en elevator fra Jorden til en rumstation i 36.000 kilometers højde. Det samme firma har tidligere bygget Tokyo Skytree.

I USA har man testet teknologien i de såkaldte Space Elevator Games i Mojawe-ørkenen, der er sponseret af NASA. Her skal holdene konstruere robotter, der kravler op af et langt kabel. Det interessante er, at robotterne forsynes med energi fra laserstråler.
 
Dette koncept kaldes også for Power Beaming. Visionen er, at en kommende rumelevator kan forsynes med energi fra Jorden ved at rette laserstråler mod solceller på elevatorens underside.
 
En sådan rumelevator vil gøre det meget lettere og billigere at transportere fragt ud i rummet, så det ikke længere er nødvendigt at anvende raketter.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere