Artikel top billede

Sådan får du en supercomputer i lommen

Den berømte supercomputer Watson har vundet over mennesket i Jeopardy, og nu skal den skrumpes ned til lommestørrelse.

IBM har brugt fire år på at udvikle supercomputeren Watson, som vandt over to menneskelige deltagere i det amerikanske quiz-show Jeopardy sidste år. Det blev anset som en milepæl på vejen mod kunstig intelligens. Watson er i stand til at forstå spørgsmål i det almindelige menneskelige sprog - og levere det rigtige svar fra sin enorme database.

Den gigantiske supercomputer fylder det samme som ti køleskabe, men fremover kan man få de samme muligheder på en telefon i lommestørrelse.

IBM's innovationschef Bernie Meyerson har en vision om en stemmeaktiveret Watson, som svarer på spørgsmål - en slags super-Siri.

En landmand kan stå ude på sin mark og spørge telefonen: "Hvor skal jeg plante mit korn?" Han får straks et svar, baseret på sin lokation, historiske tendenser og videnskabelige data.

Watson bliver allerede brugt til at analysere finansielle informationer for Citigroup og medicinske data for Wellpoint.

Den næste version, døbt Watson 2.0, skulle være så energi-effektiv, at den kan køre på smartphones og tablets.

"Energibehovet til Watson falder meget hurtigt. En dag vil du have umiddelbar adgang til en utrolig database med hele verdens viden," siger Meyerson til Bloomberg.

IBM regner med at tjene milliarder på at sælge Watson til finans-verdenen, sundheds-sektoren, teleselskaber og andre industrier. Men den store udfordring er at gøre Watson til et håndholdt produkt for almindelige brugere.

Supercomputeren er opkaldt efter IBM-grundlæggeren Thomas J. Watson og den består af 10 Power 750-servere med 15 terabyte RAM og 2.880 processor-kerner. Maskinen kører med Linux og har en ydelse på 80 teraflops. Det svarer til 6.000 almindelige desktop-computere.

Nu skal der tilføjes stemme- og billedgenkendelse, så Watson også er i stand til at reagere på sine omgivelser.

"Vi håber at give ham flere sanser i version 2.0. En fyr kan sige til sin telefon, "Jeg er her og det er, hvad jeg kan se", og løfte den op for at tage billeder af sine omgivelser," siger Katharine Fraser, der er forskningschef hos IBM.

I modsætning til Apple, der kom med den digitale assistent Siri i sin iPhone 4S sidste år, har IBM fokus på virksomheds-kunderne. Men efter Jeopardy-dysten er Watson næsten lige så kendt som Siri, og det kan bane vejen for, at den også finder vej ud til private forbrugere.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Webinar: Tør du håndtere cyberberedskabet på egen hånd?

Der er akut behov for at øge visibilitet, indsigt og overblik, hvis man som virksomhed skal have en chance for at afværge og minimere skaden ved cyberangreb. Trusselsbilledet udvikler sig imidlertid så hastigt, at opgaven let vokser selv større virksomheder, med en eller flere dedikerede IT-sikkerhedsansvarlige, over hovedet. Bliv klogere på dette seminar.

22. september 2021 | Læs mere


GDPR i dagligdagen: Vedligeholdelse og tilsyn

Det er efterhånden ved at være noget tid siden, at vi blev introduceret til GDPR, og alle organisationer har med tiden fået styr på dataflow og håndteringen af persondata i organisationen. Mange valg har skulle træffes og det har krævet mange ressourcer. Få overblik over de seneste nye tiltag og udmeldinger fra Datatilsynet samt overblik over de seneste regler, og hvordan du håndterer dem.

23. september 2021 | Læs mere


Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Premium
Windows 11: Derfor bør du (måske) lade være med at opgradere lige nu
Microsoft er om få uger klar med Windows 11. Men meget taler for, at du lader helt være med at opgradere din nuværende Windows 10-maskine, konkluderer Computerworlds amerikanske søstermedie.
CIO
“Der har simpelthen været for få gråhårede medarbejdere involveret i den her udviklingsproces. Folk der ved, hvad der skal til”
"Vi havde ansat nogle unge mennesker i sandaler og med langt skæg for at bryde med det traditionelle it-setup. De her vakse unge mennesker fik også ret hurtigt bygget en supersmart applikation til virksomheden. Men den brager ned, da vi ruller den ud, og den fylder cirka 1,5 procent af alle transaktioner."
Job & Karriere
35-årig kvinde gik amok på hjemmekontoret efter fyring: ”De fjernede ikke min adgang, så jeg slettede p-drevet lol”
En 35-årig kvinde står anklaget for at have slettet 21,3 gigabyte data fra fællesdrevet efter, at hun blev fyret. Nu risikerer hun op til 10 års fængsel.
White paper
En opskrift på succes: Automatisér, byg videre på den eksisterende infrastruktur – og sæt kurs mod skyen
Læs hvordan en koncern satsede på en adoptiv, clouddreven fremtid – med udgangspunkt i standardisering, fleksibiitet og den eksisterende infrastruktur.