Sådan får du en supercomputer i lommen

Den berømte supercomputer Watson har vundet over mennesket i Jeopardy, og nu skal den skrumpes ned til lommestørrelse.

IBM har brugt fire år på at udvikle supercomputeren Watson, som vandt over to menneskelige deltagere i det amerikanske quiz-show Jeopardy sidste år. Det blev anset som en milepæl på vejen mod kunstig intelligens. Watson er i stand til at forstå spørgsmål i det almindelige menneskelige sprog - og levere det rigtige svar fra sin enorme database.

Den gigantiske supercomputer fylder det samme som ti køleskabe, men fremover kan man få de samme muligheder på en telefon i lommestørrelse.

IBM's innovationschef Bernie Meyerson har en vision om en stemmeaktiveret Watson, som svarer på spørgsmål - en slags super-Siri.

En landmand kan stå ude på sin mark og spørge telefonen: "Hvor skal jeg plante mit korn?" Han får straks et svar, baseret på sin lokation, historiske tendenser og videnskabelige data.

Watson bliver allerede brugt til at analysere finansielle informationer for Citigroup og medicinske data for Wellpoint.

Den næste version, døbt Watson 2.0, skulle være så energi-effektiv, at den kan køre på smartphones og tablets.

"Energibehovet til Watson falder meget hurtigt. En dag vil du have umiddelbar adgang til en utrolig database med hele verdens viden," siger Meyerson til Bloomberg.

IBM regner med at tjene milliarder på at sælge Watson til finans-verdenen, sundheds-sektoren, teleselskaber og andre industrier. Men den store udfordring er at gøre Watson til et håndholdt produkt for almindelige brugere.

Supercomputeren er opkaldt efter IBM-grundlæggeren Thomas J. Watson og den består af 10 Power 750-servere med 15 terabyte RAM og 2.880 processor-kerner. Maskinen kører med Linux og har en ydelse på 80 teraflops. Det svarer til 6.000 almindelige desktop-computere.

Nu skal der tilføjes stemme- og billedgenkendelse, så Watson også er i stand til at reagere på sine omgivelser.

"Vi håber at give ham flere sanser i version 2.0. En fyr kan sige til sin telefon, "Jeg er her og det er, hvad jeg kan se", og løfte den op for at tage billeder af sine omgivelser," siger Katharine Fraser, der er forskningschef hos IBM.

I modsætning til Apple, der kom med den digitale assistent Siri i sin iPhone 4S sidste år, har IBM fokus på virksomheds-kunderne. Men efter Jeopardy-dysten er Watson næsten lige så kendt som Siri, og det kan bane vejen for, at den også finder vej ud til private forbrugere.


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
Derfor kan Apples dristige processor-revolution give Mac'en længeventet renæssance - men det kan også blive dødsstødet
ComputerViews: Gennem det seneste årti har Apples Macs stået i skyggen af iPhonen og iPaden, men beslutningen om at smide Intel på porten og udvikle sine egne chips kan få helt afgørende betydning for Macens fremtid.
Computerworld
Tidligere Intel-udvikler: Derfor besluttede Apple sig for at droppe Intel
Det har vakt opsigt, at Apple har besluttet at droppe sin mangeårige samarbejdspartner Intel som leverandør af chip til Mac. Årsagen var helt konkret, fortæller tidligere Intel-topudvikler.
White paper
Sådan kan du arbejde effektivt uanset tid, sted og type af enhed
Hvad nu hvis dit arbejde, din information, dine processer og teknologien bag ved, var organiseret på en måde så det passede til din organisation – alt sammen guidet af en intelligent udgave af det digitale arbejdsrum? Det er visionen bag Atea og Citrix´s samarbejde med digital workspace – en smartere og mere effektiv måde at arbejde på. I dette whitetpaper kan du derfor læse om, hvordan du kan skabe et mere effektivt og brugervenligt arbejdsrum uanset tid, sted og enhed. En løsning der på en gang er både enkel og som sætter brugeren i centrum.