Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Rasende kommuner: KMD bryder pris-aftaler med os

Kommunernes it-organisation er rystet over, at der er enorme forskelle i den pris, som de enkelte kommuner betaler for helt identiske it-systemer fra KMD.

Læs også:

KMD: Derfor er der enorme forskelle på vores priser.

Kommune betaler 26 gange prisen for KMD-system.

KMD hårdt presset: Udleverer sine priser.

Så guldrandet en investering er KMD.

Chokeret.

Sådan var reaktionen hos Kombit-direktør Hans Berthelsen, da han blev forelagt resultatet af de pris-undersøgelser, Kombit-medarbejderne har lavet hen over sommeren.

"Jeg var fuldstændig chokeret over de variationer, der var i priserne. Det er helt ny viden for mig og kommunerne," siger Hans Berthelsen.

Således kom det frem, at flere kommuner betalte op til 28 gange så meget for samme it-system som andre kommuner.

Desuden er der blevet registeret voldsomme prisstigninger på helt op til 60 procent hos nogle kommuner, oplyser Hans Berthelsen.

KMD overholder ikke aftale

Derfor har kommunerne via Kombit da også taget juridiske skridt.

11 kommuner vil have efterprøvet, om deres priser strider mod transitionsaftalen, der blev indgået ved salget af KMD, og som blandt andet skulle holde snor i priserne på netop monopol-området.

"Det med at KMD skulle overholde transitionsaftalen, det er vi direkte uenige i. Transititionsaftalen og principperne i transitionsaftalen er, at priserne ikke må stige mere, end de har gjort historisk," siger han.

"Prisstigninger på 60 procent eller måske mere er helt ude af trit med, hvad der er set tidligere," påpeger Hans Berthelsen.

Han vil ikke på nuværende tidspunkt komme ind på størrelsen af det millionbeløb, som de 11 kommuner og KMD strides om.

Kombit har på nuværende tidspunkt ikke det endelig overblik over, hvilken effekt det kan have på de øvrige af landets kommuner, der måtte indlede noget lignende i kølvandet på de 11 kommuners juridiske skridt.

Salget af KMD

Hans Berthelsen afviser da også, at KL og Kombit kunne have undgået hele balladen helt tilbage ved salget af KMD i 2008, der blev politisk bestemt fra Christiansborg.

Kunne I ikke have lavet disse prisundersøgelser inden salget og dermed lavet en endnu bedre transitionsaftale, der ville beskytte kommunerne bedre?

"Nej, jeg tror simpelthen ingen i deres vildeste fantasi havde forestillet sig det så sådan ud," siger Hans Berthelsen.

Her har vi årsagen til balladen

Udover de 11 kommuner, der går voldgift-vejen, så pønser flere kommuner i øvrigt på at tvinge KMD ud i en genforhandling.

"Vi afventer og ser, hvor mange der i givet fald bliver tale om," siger Hans Berthelsen, der oplyser, at Kombit vil hjælpe dem.

Kombit-direktøren understreger overfor andre leverandører til kommunerne, at denne ballade og uenighed er bundet op på monopol-området, hvorfor andre leverandører naturligvis ikke skal frygte lignende slagsmål.

Tværtimod er Kombit sat i verden for at skabe mere konkurrence på det kommunale it-marked, pointerer Hans Berthelsen.

KMD bryder spillereglerne

Hvem bærer skylden for uenigheden? Landspolitikerne, der ville sælge KMD, jer, der forhandlede transitionsaftalen på plads eller KMD?

"Der er ingen tvivl om, at når man sådan som KMD vælger at lave prisstigninger i den skala, vi kan se nu, så er der ingen tvivl om, at så bryder KMD de spilleregler, der blev lagt," siger Hans Bertelsen.

Afslutningsvis vil Hans Berthelsen gerne sende et budskab til de kommunale it-chefer, kommunaldirektører og økonomidirektører ude i kommunerne, der har siddet over for KMD.

"De har ikke haft en jordisk chance for at gennemskue det her. De har gjort, hvad de kunne. Og man kan diskutere, om det reelt har været diktater fra KMD i stedet for forhandling," slutter Hans Berthelsen, der i øvrigt vurderer, at flere it-chefer derude lige nu følger sig "magtesløse" over for KMD.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere