Artikel top billede

DanID kæmpede forgæves for at få domænet Nemid.dk

Nederlag til NemID i sag om retten til domænet Nemid.dk.

Det er stadig ikke login-løsningen NemID, du finder på NemID.dk. Den ligger på NemID.nu.

Klagenævnet for Domænenavne har nu afgjort, at Nets DanID, der er firmaet bag NemID, ikke har ret til domænet.

Den tidligere telestyrelse og DanID, der har udrullet den offentlige logintjeneste, må altså nu ærgre sig over, at man valgte navnet "NemID" uden at have den fornødne kontrol over domænet.
 
Domænet NemID.dk blev registreret, tre år før Nets DanID lancerede NemID i 2010. NemID.dk er registreret af det private efirma Assemble A/S, som anvender domænet til at henvise til et mailprodukt, hvor kommuner og andre myndigheder kan sende krypterede mails til borgere.

De er domænehajer

Nets DanID har i sin argumentation til klagenævnet frembragt flere ting, som i firmaets øjne berettiger det til at få ejerskabet af NemID.dk.

Nets DanID peger for eksempel på, at Assemble har registreret næsten 200 domænenavne, der begynder med "nem" eller "n3m". Oven i hatten har firmaets direktør Morten Svendsen selv cirka 20 domæner af samme type.

Det indikerer, at firmaet har opkøbt de mange domæner for at tjene penge på dem. Altså en anklage om at være domænehaj.

Nets DanID peger også på, at Assemble registrerede et lignende domæne, nem-id.dk, da det blev offenlig kendt, at login-tjenesten var blevet døbt "NemID". At Assemble valgte at købe domænet på netop det tidspunkt er en indikation af, at firmaet var i ond tro, mener Nets DanID.

Derfor blev det et nej

Men de argumenter og mange andre var ikke nok til at overbevise Klagenævnet for Domænenavne om, at Nets DanID burde overtage NemID.dk.

Nævnet henviser til, at Patent- og Varemærkestyrelsen mener, at sammensætningen af så almindelige ord som  "nem" og "ID" mangler "det fornødne særpræg til at kunne nyde beskyttelse som varemærke". Det er derfor svært at påberåbe sig ejerskab.

"Der er ikke i øvrigt fremkommet oplysninger, som giver anledning til at antage, at indklagede har 
fastholdt registreringen af domænenavnene "nemid.dk" og "nem-id.dk" med et retsstridigt formål, og nævnet finder herefter ikke grundlag for at afvise, at indklagede har en loyal interesse i at opretholde registreringen af domænenavnene," skriver klagenævnet i sin afgørelse.

Læs hele afgørelsen her

Det er ikke første gang, at Nets DanID og moderselskabet Nets har fået en lang næse i en domænesag. Efter meget presseomtale og protest på nettet valgte Nets (dengang PBS) at kræve domænet Nets.dk overtaget. Nets.dk var ejet af en selvstændig udvikler ved navn Sten (Nets stavet bagfra).




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere