Artikel top billede

Klog på tre minutter: Alt du skal vide om støjreducerende hovedtelefoner

Få her et hurtigt overblik over, hvordan såkaldte noise cancelling eller støjreducerende hovedtelefoner virker - og til hvilke formål de kan anbefales.

Klog på tre minutter: Alt du skal vide om støjreducerende hovedtelefoner

Når du befinder dig i et støjende miljø - det kan for eksempel være fly, bus eller tog - og du gerne vil lytte til musik, har du tre muligheder:

Du kan skrue op for lyden, så hovedtelefonerne overdøver baggrundsstøjen; du kan bruge hovedtelefoner, der for eksempel lukker tæt om ørerne og på den måde passivt holder støjen ude; eller du kan bruge såkaldte noise cancelling eller på dansk støjreducerende eller støjdæmpende hovedtelefoner, som aktivt udligner en stor del af baggrundsstøjen, så du kan nøjes med et lydniveau, der ikke skader hørelsen.

De to sidste muligheder er selvsagt klart at foretrække.

Jeg er vild med hovedtelefoner og har flere forskellige, som jeg bruger, alt efter hvilken musik jeg lytter til, og hvor det foregår. Støjreducerende hovedtelefoner er en type, jeg er særlig glad for i helt bestemte situationer. Her får du et overblik over, hvordan de virker.

To forskellige måder at blokere støj

Der er to måder at reducere eller helt fjerne baggrundsstøj. Den første drejer sig om passiv lydisolering: Man spærrer fysisk for lyden, så den ikke når øregangene. Nogle lydisolerende hovedtelefoner bruger store puder, der holder støjen ude ved at lukke tæt om ørerne.

Andre bruger små øresnegle med spidser af silikone eller skumgummi, der passer ind i øregangene ligesom ørepropper. De kaldes også øretelefoner eller in-ear hovedtelefoner og er i dag meget populære. I visse tilfælde kan de faktisk reducere baggrundsstøjen endnu mere effektivt end gode hovedtelefoner med aktiv støjreduktion.

Du kan endda få personligt tilpassede in-ear hovedtelefoner, hvor selve øresneglene støbes specifikt til dine øregange, så de sidder mere behageligt.

Sådan fungerer det

Den anden måde at reducere baggrundsstøjen drejer sig om aktiv støjreduktion, der foregår ved hjælp af særlige elektriske kredsløb, der opfanger eventuel baggrundsstøj og aktivt udligner den i lydsignalet.

For at give så effektiv en dæmpning af støjen som muligt kombinerer de fleste hovedtelefoner med aktiv støjreduktion disse tilgange.

Den mest almindelige type af hovedtelefon med aktiv støjreduktion har et design med lukkede hørebøffer, der helt omslutter ørerne. Det hjælper til at blokere for baggrundsstøj, især højfrekvent støj med meget kort bølgelængde. Det er en god kombination, da teknologien til aktiv støjreduktion fokuserer på at udligne mellemtone- og lavfrekvent støj såsom fra motorer.

Sådan fungerer det

Aktiv støjreduktion er ikke nogen ny opfindelse. Teknologien blev oprindeligt udviklet til anvendelse inden for luftfart, så piloterne kunne tale med hinanden og kommunikere mere effektivt over radioen.

Når du ser en helikopterpilot i en film, vil han eller hun som regel bære støjudlignende hovedtelefoner for at skåne hørelsen og for at kunne kommunikere med kontroltårnet og passagerne.

Denne teknologi er også at finde i hovedtelefoner og høreværn, der anvendes på fabrikker, på startbanen i alverdens lufthavne og på væddeløbsbaner.

Sådanne hovedtelefoner er designet enten til at udligne baggrundsstøjen, når de modtager eller sender trådløse lydsignaler - for eksempel i de tilfælde hvor man kommunikerer via radio - eller simpelthen til at blokere for så stor en del som muligt af det farlige lydniveau fra motorer eller maskiner. 

Det er den samme teknologi til aktiv støjudligning udviklet til disse kommercielle formål, der nu er tilgængelig i hovedtelefoner til forbrugere, og som gør det muligt at lytte til musik eller lydbøger i støjfyldte miljøer uden at skade hørelsen.

Fordele og ulemper

Teknologien gør brug af meget små mikrofoner uden på hovedtelefonerne, som overvåger baggrundsstøjen i det omgivende miljø, samt elektronik inden i hovedtelefonerne, der inverterer de opfangede lydbølger, som herefter sendes ind i ørerne sammen med musikken.

Det resulterer i destruktiv interferens - hvor bølgetoppene fra baggrundsstøjen møder bølgedalene fra det støjudlignende signal - så støj og modstøj udligner hinanden og stilhed er noget nær det eneste, der er tilbage.

Ud over selvfølgelig den musik du forsøger at lytte til.

Fordele og ulemper ved støjreducerende hovedtelefoner

Selv om støjreducerende hovedtelefoner er rigtig gode, hvis man ønsker at lytte til musik i et støjfyldt miljø eller blot få dæmpet støjen uden at lytte til musik, så er der visse afvejninger:

Af fordele tilbyder de:

- Forbedret lytteoplevelse i støjfyldte miljøer

- Mulighed for lavere lydniveau, der ikke skader hørelsen

- Mindre mental træthed efter længerevarende perioder i støjfyldte miljøer såsom ombord på fly

Der er dog også visse ulemper: 

- De er dyrere end almindelige hovedtelefoner af tilsvarende kvalitet

- Lydkvaliteten er ringere end med almindelige hovedtelefoner i samme prisklasse

- Den aktive støjreduktion er langt mere effektiv til udligning af konstant støj end varierende støj. Teknologien er også bedre til at udligne bas og mellemtoner end diskant

- De kræver batteri, enten engangsbatteri eller genopladeligt batteri. En opladning giver som regel 20 til 25 timers brug. Visse modeller kan slet ikke bruges, når batteriet er dødt, ikke engang uden den aktive støjreduktion

- De kan være mindre komfortable end almindelige hovedtelefoner på grund af forsøget på at gøre dem så støjtætte som muligt. Visse modeller slutter ret stramt til, hvilket kan betyde, at man får varme ører efter længere tids brug

- Den aktive støjudligning kan resultere i en svag men hørbar hvislende støj, mens visse modeller giver en følelse af lufttryk på trommehinderne, hvilket for nogen føles ubehageligt.

ComON's Klog på tre minutter-skole fortæller dig på få minutter, alt hvad du egentlig behøver vide om en teknologi.

Oversat af Thomas Bøndergaard
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Digitaliseringsstyrelsen søger ny hovedleverandør til Borger.dk
Digitaliseringsstyrelsen søger med million-ordre ny hovedleverandør af en række centrale opgaver på Borger.dk i en fokuseret kontrakt, hvor man kommer til at samarbejde tæt med Netcompany.
Computerworld
Stor krise i den danske it-stjerne David Heinemeiers Hanssons firma: Her er historien om dramaet, der fik en tredjedel af de ansatte i Basecamp til at smække med døren
De ansatte har i hobe forladt David Heinemeier Hanssons amerikanske succes-firma Basecamp efter en intern racisme-debat. Hvordan kunne det gå så galt?
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Ryk SAP-workloads i skyen – og tag alle de kendte fordele med
SAP-kunder verden over har gennem de seneste 15 år draget fordel af løsninger baseret på NetApps ONTAP-data management-platform. Herunder en mere sikker og stabil drift samt forenklet administration, hvilket er afgørende for at gennemføre projekter effektivt og for at reducere deres risikoprofil. Gennem de seneste år er det i høj grad også blevet muligt at rykke SAP-workloads i skyen, og det ønsker mange virksomheder rimeligvis at drage fordel af – men uden at sige farvel til mulighederne med NetApp ONTAP. I dette whitepaper stiller vi skarpt på mulighederne for at indarbejde NetApp Cloud Volumes ONTAP and Azure NetApp Files som del af en SAP-strategi baseret på Microsoft Azure.