Artikel top billede

Telia mistænkt: Fik diktators højhælede datter milliarder for 3G-licenser?

Telias topchef siger, at han må gå af, hvis mistanke om bestikkelse viser sig at være sand.

Myndighederne i Schweiz er i færd med at undersøge, om landets banker er blevet misbrugt til hvidvaskning af store pengebeløb fra Usbekistan. Blandt de virksomheder, som myndighedernes søgelys er rettet mod, er et skuffeselskab på Gibraltar ved navn Takilant Ltd. samt moderselskabet for danske Telia, den svensk-finske telegigant TeliaSonera.

TeliaSonera henter cirka en tredjedel af sine milliardstore indtægter fra tidligere Sovjet-stater - lande, hvis diktatur-styrer i dag er blandt verdens værste, når det gælder undertrykkelse af politiske modstandere.

Det gælder blandt andet Usbekistan, hvor TeliaSonera nu er det største teleselskab.

I går kunne Sveriges Television fortælle, at TeliaSonera mistænkes for bestikkelse, fordi man har købt sig til 3G- og GSM-licenser i Usbekistan gennem aktier i skuffeselskabet Takilant.

Igennem de seneste seks år har TeliaSonera betalt 22 milliarder svenske kroner til Takilant for licenser og telefonnumre i Usbeskistan, hed det i tv-udsendelsen.

Takilants direktør er en kvinde, der har meget tætte forbindelser til Gulnara Karimova, den stenrige, højhælede modedronning og forretningsvinde, der er datter af Usbeskistans berygtede diktator Islam Karimov.

TeliaSonera forklarer i en erklæring offentliggjort i går, at selskabet i 2007 købte sig adgang til det usbekiske telemarked gennem en investering i Takilant Ltd på 30 millioner dollar samt en ejerandel på 26 procent af det usbekiske selskab Ucell, som Takilant ejede.

Pengene er ifølge Telia gået til at betale for andele i Ucell og erhvervelse af de 3G-licenser, som Takilant og Ucell lå inde med.

Det mystiske er imidlertid, at de 22 milliarder, som TeliaSonera har betalt Takilant gennem årene, aldrig er dukket op i noget regnskab eller på noget andet offentligt usbekisk papir, påpegedes det i udsendelsen Uppdrag Granskning på svensk tv i går.

På et pressemøde her i formiddag kunne topchef i TeliaSonera, Lars Nyberg, bekræfte, at selskabet var ved at blive undersøgt for bestikkelse. Han slog fast, at han var sikker på, der ikke var tale om bestikkelse, men om at TeliaSonera har købt reelle ydelser fra et selskab, der lovligt havde dem til salg.

Hvis det alligevel skulle vise sig, at Teliasonera faktisk havde bestukket sig til 3G-licenser  og telekunder i Usbekistan, ville topchefen være nødt til at gå af, forklarede han ifølge svenske medier.

Det er ikke mere end et halvt år siden, at samme tv-program med undersøgende journalistik sidst havde fat i det svensk-finske teleselskab.

I foråret kunne Uppdrag Granskning fortælle, at TeliaSonera samarbejder så tæt med efterretningstjenesterne i de tidligere Sovjetstater, at selskabet indirekte har bidraget til undertrykkelsen af den politiske opposition i lande som Hvide Rusland og Azerbaidjan.

Samarbejdet gik i al sin enkelhed ud på, at det svenske teleselskab gav carte blanche adgang til efterretningstjenesterne, som i Telias centraler kunne realtids-overvåge samtaler og datatrafik til og fra systemkritikere.

En version af den udsendelse med engelske undertekster kan ses her.

Afdækningen af bestikkelses-sagen kan ses her.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Keybalance A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere