Artikel top billede

(Foto: Torben Klint)

Microsofts danske kodeguru vil gøre Javascript stærkere

Javascript er ikke robust nok til dagens store webapplikationer. Det skal ændres med et nyt sprog fra Microsoft.

Den store udviklerkonference Goto i Aarhus sluttede onsdag aften med et brag. Det var den kendte danske programmør Anders Hejlsberg, der kunne præsentere et helt nyt programmeringssprog til nettet: Typescript. Det skal supplere, men ikke erstatte Javascript. Hejlsberg er manden bag Turbo Pascal, Delphi og C#, så der bliver lyttet, når han går på scenen. I Musikhuset i Aarhus kunne han afsløre det nye programmeringssprog, men nyheden var allerede sluppet ud på nettet dagen inden.  

Der er tradition for, at giganterne bruger den årlige danske konference Goto til at søsætte nye sprog. Sidste år var det danske Lars Bak fra Google, der kunne præsentere sit bud på en Javascript-efterfølger, Dart, og i år var det så Microsoft, der havde sendt Hejlsberg for at vise Typescript. Men der hersker en afslappet, kammeratlig ånd blandt udviklerne i Aarhus, og Microsoft-guruen blev da også inviteret til en rundtur i Googles aarhusianske kontor.

I modsætning til Google har Microsoft ingen ambitioner om, at deres nye sprog helt skal erstatte Javascript. Det forklarer Anders Hejlsberg i et interview med ComON.

"Det er meget svært at skrive store applikationer i Javascript. Der er mange årsager til det. En af dem er, at Javascript ikke er designet til at være et programmeringssprog for store applikationer. I starten skulle det kun bruges til korte kodesegmenter på fem-ti linier i html-sider. Nu skriver folk applikationer med 10.000 linier eller måske endda helt op til 100.000 linier i et sprog, som reelt set ikke har nogen blokstrukturering andet end funktioner. Det gør arbejdet meget svært," forklarer han.

Javascript er et dynamisk programmeringssprog og mangler blandt andet et system for statiske typer og moduler. Det betyder også at det bliver meget svært at finde fejl i koden, inden programmet kører.

"Men måske endnu værre er, at det er meget vanskeligt at lave gode værktøjer for et dynamisk programmeringssprog, for værktøjerne kan ikke se på koden, hvad der er tilladt," siger Hejlsberg.

Nu bliver Javascript stærkere

Javascript har eksisteret i 17 år, og det blev oprindelig introduceret i den første Netscape Navigator-browser. Dengang handlede det om at lave sjove effekter med knapper og rullemenuer, men i dag bliver sproget brugt til meget komplekse web-applikationer, der stiller helt andre krav.

"For to-tre år siden overvejede vi, hvor vi skulle hen med vores Javascript-værktøjer, og vi følte, at det ville være fantastisk, hvis vi kunne forstærke Javascript med nogle af de ting, der mangler, så som klasser, moduler og statiske typer. Men uden at opgive sprogets styrker, herunder at det kan køre platforms-uafhængigt," siger danskeren, der har boet i USA i 25 år.

Nu er Microsoft så klar med sit bud på et udvidet Javascript, der skal opfylde netop denne målsætning. I mange år har man fokuseret på at gøre Javascript hurtigere - i gennemsnit bliver Javascript-hastigheden fordoblet hver niende måned - men nu handler det altså om at gøre det lettere at udvikle software med sproget.

"Typescript er en overbygning til Javascript, som kompilerer til almindelig Javascript-kode. Det betyder, at du starter med Javascript, og så har du nogle yderligere faciliteter, som moduler og statiske typer, og når du kompilerer bagefter bliver det til Javascript igen. Fordi vi har moduler og statiske typer, kan vi bygge fantastiske udviklingsværktøjer oven på den struktur, som typesystemet giver os. Det bliver meget lettere at lokalisere fejl i koden," forklarer Hejlsberg.

Han henviser til store webapplikationer som Microsofts Hotmail og Googles Gmail som eksempler på det, der kan realiseres med det nye sprog.

Samtidig med præsentationen af Typescript har Microsoft lanceret et passende plug-in til Visual Studio 2012, og hele sproget er udgivet under Open Web Foundation's Final Specification Agreement. Dermed signalerer Microsoft også, at Typescript skal videreudvikles som en åben standard.

Der er mere om sproget i denne blog, og Anders Hejlsberg giver en introduktion i den nedenstående video.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere