Artikel top billede

Flyselskab tillader mobilsamtaler over skyerne

Snart kan flyrejsende hos Emirates tale i deres egen mobiltelefon på rejsen, men den skal slukkes når man nærmer sig USA.

Flyselskabet Emirates fra Dubai vil fremover tillade, at passagerer på selskabets store A380-fly kan tale i deres mobiltelefon under flyrejsen. Det skriver All ThingsD. I Danmark har SAS allerede planer om at lade de rejsende bruge mobiltelefoner om bord på de fly, som også tilbyder trådløst internet. Det skal ske fra slutningen af året.

Emirates bruger den såkaldte OnAir-teknologi til mobiltelefoni, som også leverer trådløs netadgang på selskabets fly. Den eneste alvorlige begrænsning er, at mobiltelefoner ikke må bruges i USA's luftrum, så de skal slukkes, når flyet nærmer sig USA.

Derfor må de søvnige passagerer altså formentlig nu vænne sig til, at der kommer en melding i flyets højtaler, når man krydser den usynlige grænse, som ligger omkring 400 kilometer ud for USA's kyst. Så er det altså slut med at tale i sin mobiltelefon over skyerne.

Men det kan selvfølgelig blive svært overhovedet at få sovet på turen, hvis sidemanden taler i telefon under hele rejsen. Flere flyselskaber har indtil nu afvist at indføre mobiltelefoni netop med den begrundelse, at det vil forstyrre andre rejsende.

Emirates er dog kendt for at være på forkant med teknologien. I 1993 kunne flyselskabet installere de første satellit-telefoner på sine fly. Emirates kunne også tidligt tilbyde fax-maskiner over skyerne, og der kom trådløse netværk i de store A380-fly sidste år.

Den tekniske løsning for mobiltelefoni over skyerne bruger en såkaldt pico-celle ombord på flyet - altså et slags lokalt mobilnet - der opfanger signalerne fra mobilen og leder dem videre til en satellit. Mobilen sender kun meget svagt, fordi antennen er tæt på.

Samtidig er der installeret udstyr, som skal forhindre, at mobilen får kontakt med en terrestrisk antennemast.

Foruden Emirates har australske Quantas også tilladt brug af mobiltelefoner i sine fly, men kun til at sende tekstbeskeder og gå på nettet. Tyske Lufthansa har også annonceret, at man vil tillade rejsende at sende sms-beskeder med mobilen.

Flyproducenten Boeing har allerede meldt ud, at rejsende i de største flymodeller 747-8 Intercontinental, 787 Dreamliner og 777 kan foretage mobilopkald fra næste år. Men selvom den nødvendige teknologi er på plads, kræver det stadig, at reglerne tillader mobiltelefoni, og her er det amerikanske luftrum altså stadig en mobil-fri zone.

Så ser det anderledes ud med brug af elektronisk udstyr under start og landing, hvor det er meget svært at håndhæve de eksisterende regler. Der er nu udsigt til, at disse regler kan blive lempet i USA.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Daxiomatic ApS
Salg, udvikling, implementering og servicering af software til ERP

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere