Artikel top billede

Dansk pres på Apple bærer frugt: Uforståelig garanti bliver bedre

Forbrugerombudsmanden slutter et langvarigt slagsmål med Apple, som har forbedret sine garanti-bestemmelser. Men firmaet er fortsat under skærpet observation.

Takket været dårlige og uforståelige garantibestemmelser har Apple været millimeter fra at blive stævnet af den danske Forbrugerombudsmand i et flere år langt slagsmål om danskernes ret til reparationer af iPhones og Mac-computere.

Nu kan firmaets advokater ånde lettet op: Forbrugerombudsmanden er klar til at acceptere de let ændrede garantibestemmelser, som verdens rigeste tech-firma giver sine danske kunder.

Apple har nemlig tilføjet et enkelt afsnit, der tydeliggør de fordele ved garantien, som ligger ud over købelovens krav og den lovfæstede to-årige reklamationsret.

Tidligere forbød Forbrugerombudsmanden ellers Apple at kalde firmaets et-årige garanti for en garanti, fordi "garantien" var dårligere end den lovbefalede reklamationsret.

At Apples garantibestemmelser desuden var så fyldt med forbehold og så kringlet formuleret, at de færreste almindelige mennesker kunne forventes at forstå dem, fik dengang Forbrugerombudsmanden til i ComON at erklære Apple-garantien lige til skraldespanden

De kringlede formuleringer og forbehold er stadig ikke ændret, men alligevel har Forbrugerombudsmanden valgt at acceptere dem, fordi garantibestemmelserne i det nye afsnit skærer tingene tilstrækkeligt meget ud i pap.

Forbrugerombudsmanden slår dog fast i en pressemedelelse, at han vil holde grundigt øje med Apple, og at firmaet ligefrem er sat under overvågning.

Samtidig opfordrer han danske Apple-kunder til at henvende sig, hvis de skulle opleve problemer med at få Apple til at leve op til de forpligtelser, firmaet er underlagt ifølge købeloven.

Det nye afsnit i den danske udgave af Apples verdensomspændende garanti, som Forbrugerombudsmanden tidligere kaldte "uforståelig," er blevet tydeliggjort med et nyt afsnit, hvor Apple taler rent ud af posen om tre konkrete fordele i forhold til købelovens bestemmelser om reklamationsret:

• Forbrugeren har i den 6. til den 12. måned efter leveringen ikke bevisbyrden for, at fejlen var til stede på leveringstidspunktet,

• forbrugeren kan i garantiperioden under en rejse få produktet repareret på lokale salgssteder i det meste af verden,

• garantien giver forbrugeren ret til at rejse krav mod Apple i tilfælde, hvor Apple ikke er sælger af varen. 

Derudover fremgår det nu, at garantien ikke påvirker forbrugerens rettigheder efter købeloven.

"Selvom der stadig kan rejses spørgsmål om, hvorvidt garantien i øvrigt lever op til markedsføringslovens regler - herunder om garantien er tilstrækkelig klar, og om den stiller forbrugeren væsentligt bedre, end forbrugeren er stillet efter købeloven - har Forbrugerombudsmanden besluttet, at vente med at tage retlige skridt mod selskabet. Han vil nu se, om garantien praktiseres på en måde, der ikke vildleder forbrugerne," hedder det i pressemeddelelsen fra Forbrugerombudsmanden.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere