Artikel top billede

Internet-stemmer kan afgøre præsidentvalg i USA

I staten New Jersey kan vælgerne afgive deres stemme per e-mail til det kommende præsidentvalg. Men der advares mod valgsnyd.

Den amerikanske forbundsstat New Jersey, der har været hårdt ramt af orkanen Sandy, har store problemer med at gennemføre det kommende præsidentvalg. Mange af valgstederne er ramt af oversvømmelser. Derfor har man nu besluttet, at registrerede vælgere kan afgive deres stemme per e-mail eller fax, skriver The Blaze.  

En del af statens indbyggere er midlertidigt genhuset, og de får også mulighed for at stemme i provisoriske valgsteder, der bliver sat op i telte og militærbiler.

Den elektroniske stemmeafgivelse skal hjælpe alle dem, der ikke kan komme frem til valgstederne. Det kræver, at man sender en særlig ansøgning per e-mail eller fax til en sagsbehandler, som så returnerer et elektronisk svarkort, der bruges til selve stemmeafgivelsen.

Den samme procedure bruges allerede til militærfolk og amerikanere i udlandet.

New Jersey har ikke meddelt, hvor mange der får mulighed for at stemme elektronisk, eller hvad man vil gøre for at forhindre snyd.

Professor Avi Rubin fra Johns Hopkins University har advaret om, at internet-valg er meget usikre. I foråret brugte amerikanske forskere kun 48 timer på at knække et nyt valgsystem.

I Irland har myndighederne da også skrottet 700 valgcomputere fra firmaet Nedap til en værdi af 400 millioner kroner tidligere i år.

Den tyske hacker-forening Chaos Computer Club har tidligere bevist at Nedap-computerne kan manipuleres - en kamp, der blev ført hele vejen til den tyske forfatningsdomstol.

Kaos med hulkort

I USA husker man stadig det store optællingskaos ved præsidentvalget i år 2000, da Florida blev ramt af problemer med de såkaldte "punch ballots". Det førte til, at stemmerne måtte genoptælles, og det skabte usikkerhed omkring valgresultatet.

En rapport om valgteknologi fra MIT og California Institute of Technology konstaterede i sidste måned, at nogle af de elektroniske valgsystemer har samme høje fejlprocent som de hulkort, der blev brugt i Florida i år 2000.

I 2004 blev præsidentvalget også ramt af it-problemer. Dengang var der blandt andet kalibreringsfejl i nogle af valgmaskinerne med touch-skærm, som havde svært ved at registrere, hvor på skærmen vælgeren havde sat sin finger. I Florida mistede man desuden et hukommelseskort med 13.000 stemmer.

Meget tyder på, at der kan blive ballade igen i år. En stor del af kritikken retter sig mod de valgcomputere, hvor vælgerne skal afgive deres stemme. Mange af maskinerne er leveret af firmaet Hart Intercivic i Texas, og der har tidligere været problemer med nedbrud, forkert optælling og mekaniske fejl i disse maskiner.

Desuden blev Hart Intercivic overtaget af investeringsfirmaet HIG Capital i 2011, der har tætte økonomiske bånd til Mitt Romney. Hans ældste søn Tagg ejer også en del af HIG gennem sit firma Solamere Capital.

Flere eksperter har advaret om, at man kan ændre valgresultatet ved at manipulere softwaren. En pensioneret medarbejder fra efterretnings-tjenesten NSA hævder, at valgresultatet i hans hjemstat Arizona i årevis er blevet forfalsket - til fordel for det Republikanske parti.

"Det er så nemt at snyde med computere," hævder Michael Duniho.

Bloggere giver sejr til Obama

Måske kan internettet også bruges til at forudsige resultatet af præsidentvalget. Det svenske firma Saplo har brugt sin software QlikView til at analysere tre millioner blogindlæg på nettet og her lyder resultatet, at 38 procent er positive over for Barack Obama, mens 32 pct. foretrækker Mitt Romney.

Den samme analyse viser også, at skatter, sundhedssystemet og statsgælden er blandt de mest debaterede politiske emner på nettet.

Hvis man kigger på blogindlæggene om de to kandidater, står Obama stærkere, når det gælder emner som Afghanistan og terror, mens Mitt Romney klarer sig bedre, når diskussionen falder på arbejdsløshed og økonomi.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Premium
Kombit har fundet leverandør til udbud på 120 millioner kroner: Her er vinderen af udbuddet om Nemrefusion 3.0
Der er nu fundet en vinder af udbuddet om Nemrefusion 3.0, der skal løses de samme opgaver, som den tidligere udgave systemet, men bliver mere moderne og brugervenlig.
Computerworld
Stor krise i den danske it-stjerne David Heinemeiers Hanssons firma: Her er historien om dramaet, der fik en tredjedel af de ansatte i Basecamp til at smække med døren
De ansatte har i hobe forladt David Heinemeier Hanssons amerikanske succes-firma Basecamp efter en intern racisme-debat. Hvordan kunne det gå så galt?
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Har du både dine applikationer og dit hoved i skyen?
Kan du nikke ja til en eller flere af disse situationer? • I bruger mange cloud-applikationer • I logger ind fra flere lokationer • I logger ind fra flere forskellige typer af devices Så kan du få stort udbytte af at læse dette whitepaper … Hver dag tilgår, navigerer og arbejder jeres medarbejdere i de applikationer, I har liggende i ”skyen”. Antallet af cloud-baserede applikationer stiger eksplosivt, så hvordan sikrer I ADGANGEN til dem og til de data, som applikationerne indeholder? Vel at mærke uden at gå på kompromis med BRUGERVENLIGHEDEN? Løsningen er Access Management, som er hovedtemaet for dette whitepaper.