Artikel top billede

Internet-stemmer kan afgøre præsidentvalg i USA

I staten New Jersey kan vælgerne afgive deres stemme per e-mail til det kommende præsidentvalg. Men der advares mod valgsnyd.

Den amerikanske forbundsstat New Jersey, der har været hårdt ramt af orkanen Sandy, har store problemer med at gennemføre det kommende præsidentvalg. Mange af valgstederne er ramt af oversvømmelser. Derfor har man nu besluttet, at registrerede vælgere kan afgive deres stemme per e-mail eller fax, skriver The Blaze.  

En del af statens indbyggere er midlertidigt genhuset, og de får også mulighed for at stemme i provisoriske valgsteder, der bliver sat op i telte og militærbiler.

Den elektroniske stemmeafgivelse skal hjælpe alle dem, der ikke kan komme frem til valgstederne. Det kræver, at man sender en særlig ansøgning per e-mail eller fax til en sagsbehandler, som så returnerer et elektronisk svarkort, der bruges til selve stemmeafgivelsen.

Den samme procedure bruges allerede til militærfolk og amerikanere i udlandet.

New Jersey har ikke meddelt, hvor mange der får mulighed for at stemme elektronisk, eller hvad man vil gøre for at forhindre snyd.

Professor Avi Rubin fra Johns Hopkins University har advaret om, at internet-valg er meget usikre. I foråret brugte amerikanske forskere kun 48 timer på at knække et nyt valgsystem.

I Irland har myndighederne da også skrottet 700 valgcomputere fra firmaet Nedap til en værdi af 400 millioner kroner tidligere i år.

Den tyske hacker-forening Chaos Computer Club har tidligere bevist at Nedap-computerne kan manipuleres - en kamp, der blev ført hele vejen til den tyske forfatningsdomstol.

Kaos med hulkort

I USA husker man stadig det store optællingskaos ved præsidentvalget i år 2000, da Florida blev ramt af problemer med de såkaldte "punch ballots". Det førte til, at stemmerne måtte genoptælles, og det skabte usikkerhed omkring valgresultatet.

En rapport om valgteknologi fra MIT og California Institute of Technology konstaterede i sidste måned, at nogle af de elektroniske valgsystemer har samme høje fejlprocent som de hulkort, der blev brugt i Florida i år 2000.

I 2004 blev præsidentvalget også ramt af it-problemer. Dengang var der blandt andet kalibreringsfejl i nogle af valgmaskinerne med touch-skærm, som havde svært ved at registrere, hvor på skærmen vælgeren havde sat sin finger. I Florida mistede man desuden et hukommelseskort med 13.000 stemmer.

Meget tyder på, at der kan blive ballade igen i år. En stor del af kritikken retter sig mod de valgcomputere, hvor vælgerne skal afgive deres stemme. Mange af maskinerne er leveret af firmaet Hart Intercivic i Texas, og der har tidligere været problemer med nedbrud, forkert optælling og mekaniske fejl i disse maskiner.

Desuden blev Hart Intercivic overtaget af investeringsfirmaet HIG Capital i 2011, der har tætte økonomiske bånd til Mitt Romney. Hans ældste søn Tagg ejer også en del af HIG gennem sit firma Solamere Capital.

Flere eksperter har advaret om, at man kan ændre valgresultatet ved at manipulere softwaren. En pensioneret medarbejder fra efterretnings-tjenesten NSA hævder, at valgresultatet i hans hjemstat Arizona i årevis er blevet forfalsket - til fordel for det Republikanske parti.

"Det er så nemt at snyde med computere," hævder Michael Duniho.

Bloggere giver sejr til Obama

Måske kan internettet også bruges til at forudsige resultatet af præsidentvalget. Det svenske firma Saplo har brugt sin software QlikView til at analysere tre millioner blogindlæg på nettet og her lyder resultatet, at 38 procent er positive over for Barack Obama, mens 32 pct. foretrækker Mitt Romney.

Den samme analyse viser også, at skatter, sundhedssystemet og statsgælden er blandt de mest debaterede politiske emner på nettet.

Hvis man kigger på blogindlæggene om de to kandidater, står Obama stærkere, når det gælder emner som Afghanistan og terror, mens Mitt Romney klarer sig bedre, når diskussionen falder på arbejdsløshed og økonomi.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere