Artikel top billede

Test: Windows 7 mod Windows 8 - hvem vinder?

Med Windows 8 har Microsoft foretaget en enorm visuel ændring af sit styresystem. Men er det tid til at skifte - eller er Windows 7 stadig det bedste valg? Vi har testet de to styresystemer.

Test: Windows 7 mod Windows 8 - hvem vinder?

Det er tre år siden, Microsoft lancerede Windows 7, som er blevet softwaregigantens hurtigst sælgende styresystem. 

Windows 7 erstattede mobbeofferet Windows Vista, som aldrig blev nogen succes blandt forbrugerne.

Det sugede livet ud af computerens hardware, og der var ikke klapsalver til Aero-brugergrænsefladen og de medfølgende widgets, der blev hånet for at være alt for meget lir.

Med Windows 7 fandt Microsoft tilbage til en visuel stil, der mindede mere om Windows XP. Samtidig var styresystemet mindre hardware-krævende end Vista.

Det gælder også for den nye Windows 8, som ikke kræver en monstercomputer for at fungere. Tommelfingerreglen er, at hvis du kan køre Windows 7 i dag, så vil din pc også være i stand til at afvikle Windows 8.

Til gengæld har Microsoft igen givet Windows den helt store tur med farveladen. Faktisk er styresystemet i Windows 8-indpakning på overfladen ikke til at kende.

I stedet for at boote til Skrivebordet starter Windows med en ny Start-menu, der fylder hele skærmen. Den kaldte Microsoft tidligere for Metro, og den består af en række firkantede fliser, som kan justeres og flyttes rundt efter behov.

Nogle af fliserne kan endda indeholde dynamisk indhold som billeder eller tekst, der opdateres.

Det gamle Skrivebord er stadig at finde inde bag den nye Start-menu, der blokerer udsynet. Men der er også blevet flyttet rundt på helt essentielt indhold.

Knappen til at lukke computeren er eksempelvis nu placeret i en menu i højre side i stedet for i den gamle Start-menu i venstre side af Windows 7.

Det kræver derfor godt med tålmodighed at blive venner med Windows 8, da styresystemet tvinger en til at navigere på en ny måde - ikke mindst takket være Start-menuen, der er optimeret til de mange Windows-computere og tablet-pc'er med touch-skærme, som kommer i handlen den kommende tid.

To styresystemer: næsten samme ydelse

Vi har den seneste tid testet Windows 7 mod Windows 8 på to bærbare HP ProBook 6550b. De er fuldkommen ens hardwaremæssigt, men den ene computer er blevet opgraderet til Windows 8 Pro. 

Den største umiddelbare ændring er, at computeren med Microsofts nye styresystem starter langt hurtigere.

Vi fik en opstartstid på omkring 15 sekunder, mens maskinen med Windows 7 var cirka 45 sekunder om at nå frem til Skrivebordet. Du kan se opstartstesten her.

Vi har også kørt benchmarkprogrammet PC Mark Vantage på begge maskiner.

Det kunne dog ikke afvikle alle målinger på Windows 8 Pro, men gav alligevel et fingerpeg om ydelsesforskelle - eller manglen på samme.

Computerne lå nemlig stort set lige, selv om Windows 7 fik en lidt højere score.

Det samme gjorde sig gældende, da vi brugte det indbyggede benchmarkprogram i Windows, Experience Index.

Her fik computeren med Windows 7 en score på 5,0, mens pc'en med Windows 8 måtte nøjes med lidt mindre, nærmere bestemt en score på 4,8.

Det var på processor og spilgrafik, at der var meget små forringelser, som trak Windows 8 en smule ned.

Windows 8 er en udfordring

Den umiddelbare konklusion er derfor, at en opgradering fra Windows 7 til Windows 8 kun byder på få forringelser af ydelsen, og der er meget at vinde på opstartstiden.

Men det er ikke hele billedet af en opgradering fra det ældre Windows til det nye. Der er nemlig en række udfordringer, som følger med Windows 8.

For det første er styresystemet markant forandret. Der er flyttet rundt på indhold og funktioner, og det kræver lang tid sammen med styresystemet, før navigationen begynder at glide forholdsvis ubesværet.

Det kan du blandt andet læse mere om i artiklen "Fem dage med Windows 8: Hit eller flop?"

Samtidig skal du ikke forvente, at alle dine nuværende programmer og computerens funktioner fungerer perfekt med det nye styresystem.

På nettet findes flere frustrerede udbrud over ting, der ikke virker med Windows 8 - eksempelvis har nogle brugere problemer med at få Photoshop til at fungere korrekt.

Og da vi prøvede at opgradere en bærbar til Windows 8 for nylig, blev nogle af dens særlige hotkeys - altså genveje via FN-tasten - pludselig ukampdygtige.

Det blev senere reparereret med en opdatering, men det kan altså være bøvlet at være first-mover og tage en svingom med Windows 8.

Billig opgradering

Prisen for at opgradere til den nye version af Microsofts styresystem er dog lav. I hvert fald hvis den sammenlignes med prisen på Windows 7, da det kom frem for tre år siden. Her kostede en licens snildt over 2.000 kroner.

En opgradering fra Windows XP, Windows Vista eller Windows 7 har et prisskilt på 229 kroner, hvis den foretages over nettet. Det kan du læse en guide til her.

Hvad skal du vælge?

Men hvad er bedst? Windows 7 eller Windows 8?

Umiddelbart kan det være svært at pege på en vinder, men Windows 7 virker i øjeblikket som det sikre og fornuftige valg.

Med dette styresystem kan du være sikker på, at alting virker, som det skal, og du skal ikke til at lære en masse nye funktioner at kende - og ændre dine nuværende navigationsvaner i Windows.

Selv om Windows 7 med sine tre år er kommet lidt op i årene, er det klippestabilt og en solid arbejdshest.

Til gengæld misser du nogle af de nye og spændende funktioner, som Windows 8 er udstyret med, eksempelvis indbygget musik- og videobutik, mulighed for at downloade apps samt nemt at kunne geninstallere styresystemet (lidt ligesom "gendan til fabriksindstillingerne" på din telefon). Du kan læse mere om nogle af funktionerne her.

Samtidig suger det nye styresystem ikke livet ud af din hardware, og du vil ikke opleve en ydelsesforringelse ved at opgradere. 

Windows 8 er dog stadig meget ungt og har et par børnesygdomme, der formentlig snart bliver kureret. Men det er en udfordring at kaste sig i armene på det nye styresystem, der er ændret så markant, at selv en simpel opgave som at lukke computeren kan volde problemer.

Desuden kan det være frustrerende, at nogle funktioner og programmer, som du måske anvender i dag, ikke vil virke med Windows 8. I hvert fald ikke til at begynde med.

Opgrader ikke på din arbejds-pc

Når det kommer til stykket, er der altså fordele og ulemper ved at vælge både den ene og den anden version af Microsofts styresystem.

Samtidig er valget af styresystem naturligvis meget individuelt.

Hvis du er stærkt afhængig af, at alt fungerer på din (arbejds)pc, vil vi ikke anbefale, at du opgraderer til Windows 8 lige nu.

Lad Microsoft bruge de næste måneder på at få styr på de værste bugs og slip for at blive frustreret over ting, som ikke virker optimalt.

Hvis du derimod er it-entusiast, kan en opgradering af Windows 8 være et spændende bekendtskab. Den nye Start-menu er forfriskende, og der er masser af muligheder i styresystemet, når den første stejle indlæringskurve er overstået, og du har lært at mestre styresystemet. Men afsæt tid til at lære at navigere rundt i den nye udgave af Windows.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Internationale dataoverførsler: Bananrepublikker og spionage

Det er nu lovpligtigt at dokumentere beskyttelsesniveauet af persondata, når de overføres til tredjelande. Vi sætter derfor fokus på, hvordan virksomhederne styrer deres internationale dataoverførsler fri af tredjelandes overvågning. Vi dykker samtidig ned i hele det spegede kompleks omkring Schrems II, FISA 702 og EO 12.333, og hvordan det spiller sammen med dansk fortolkning og praksis.

25. maj 2021 | Læs mere


Empower your SAP

In this inspiring webinar you can get more information on how you can accelerate your cloud transformation and migration to SAP S/4HANA. We will present typical challenges of migrating to the cloud and transforming your SAP environments, while giving you insights on how to tackle the obstacles, including how T-Systems can help define and accelerate a digital roadmap for your SAP journey.

26. maj 2021 | Læs mere


Premium
Deloitte køber dansk SAP-specialist: "Opkøbet manifesterer vores ambitioner om at stå stærkt på SAP-agendaen"
Konsulentvirksomheden Deloitte køber den danske SAP-virksomhed Syncronic. Opkøbet er en del af en større strategi for Deloitte om at sætte sig massivt på det nordiske SAP-marked.
Computerworld
Bombe under Amazon og Wish-shopping: Millioner af danskere risikerer ekstra gebyr
Nye toldregler fjerner snart bagatelgrænse for handel udenfor EU – en skærpelse, der gør at over tre millioner danske nethandlende kan se frem til en ekstraregning.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Så ofte rammer din sikkerhedsleverandør plet – eller helt ved siden af
Denne uafhængige evaluering fra MITRE ATT&CK giver et billede af styrker og svagheder hos førende udbydere af cybersikkerhedsydelser. Rapporten vurderer bl.a. reaktion og træfsikkerhed på simulerede angreb og af, hvor hurtigt der slås alarm.