Artikel top billede

Forlag: eReolen er plaget af piratkopiering

Den digitale bibliotekstjeneste er plaget af piratkopiering. Det skyldes, at det er alt for let at bryde bøgernes DRM-beskyttelse.

Når du henter en bog på bibliotekernes digitale udlånstjeneste eReolen, er bogen piratbeskyttet med DRM-teknologi. 

Men den beskyttelse er relativt let at bryde, hvilket ifølge forlagsbranchen har ført til, at piratkopier af bøgerne er blevet spredt på pirattjenester. 

Og ifølge forlagsbranchen er det i dag muligt at downloade datapakker fyldt med bøger, der stammer fra eReolen, på diverse fildelingstjenester.  

"Vi har konstateret, at alle de titler, der er blevet lagt op på eReolen, også efterfølgende er blevet fundet på forskellige fildelingstjenester," siger Christine Bødtcher-Hansen, der er formand for Forlæggerforeningen i Danmark.

Hurtigt at finde pirat-opskrift

DRM er en forkortelse for Digital Right Management, og teknologien er udviklet for at forhindre piratkopiering af ophavsretsbeskyttet materiale som bøger, musik og film.

Men med en hurtig Google-søgning er det lynhurtigt at finde en opskrift på at fjerne DRM-beskyttelsen.

Det er også årsagen til, at eReolen fra 1. februar forlader DRM-løsningen og går over til en webbaseret streamingløsning, hvor bøgerne skal læses direkte i browseren på din enhed.

EReolens aftale med Forlæggerforeningen, der sikrede eReolens brugere adgang til bøger fra de største danske forlag, udløb den 1. november.

Forhandlingerne om en forlængelse af aftalen brød sammen på grund af uenigheder om forretningsmodellen.

Men Forlæggerforeningen afviser, at den forholdsvis lette adgang til piratkopiering har spillet en afgørende rolle i forhandlingerne.

Streaming ændrer intet

Derfor øger eReolens nye streamingløsning heller ikke sandsynligheden for, at de store forlag og de danske biblioteker når til enighed om en ny løsning for eReolen.

Forlæggerforeningen oplyser, at den allerede fra starten var bekendt med risikoen for piratkopiering, og at det derfor heller ikke vil være afgørende for, om der bliver indgået en ny aftale.

"Når indhold bliver digitaliseret, opstår der som regel også piratkopiering. Det er desværre efterhånden et grundvilkår," siger Christine Bødtcher-Hansen.

Forlag: Pirateri indgik i overvejelserne
Lindhardt & Ringhof er et af de forlag, der har forladt eReolen per 1. november.

Her mener forretningsudviklingsdirektør Cliff Hansen, at pirateri er et reelt problem, men han understreger ligeledes, at pirat-problematikken ikke var afgørende for, at forlaget forlod eReolen. 

"Det indgik naturligvis på en eller anden led i de samlede overvejelser. Men det er den forretningsmodel, der bærer eReolen, som er afgørende for, at vi ikke længere er en del af eReolen," siger han.

Men han mener dog, at eReolen bevæger sig i den rigtige retning ved at forlade DRM-beskyttelsen. 

"Det er væsentligt sværere at rippe en streamingtjeneste, end det er at bryde en DRM-beskyttelse. Derfor er der ingen tvivl om, at fremtidige tilbud om udlån af ebøger bør rette sig mod at være streaming-tilbud fremfor fil-download, " siger han.

Bo Fristed, projektleder for eReolen og ansat ved Århus Bibliotek, erkender, at der har været konstateret piratkopiering af indhold fra eReolen, og han har tidligere slået fast, at det er en problemstilling, som bibliotekerne tager meget alvorligt. 

Læs også:

Til næste år skal du streame dine ebøger på eReolen  

Biblioteker: eReolen er ikke død
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


Microsoft 365: Gør klar til store prisstigninger

For første gang i mange år hæver Microsoft til foråret priserne på enterprise-udgaverne af Microsoft 365, som er meget udbredte i danske organisationer. Hør om mulighederne i Microsoft 365-pakkerne. Og hør, hvordan du med god license management har mulighed for at trimme dit setup, inden prisstigningerne på op til 25 procent træder i kraft 1. marts 2022.

19. november 2021 | Læs mere