Artikel top billede

Så nemt kan LTE-net lammes

Det er både let og billigt at drukne de nye mobilnet i radiostøj.

En bærbar computer, en billig transmitter og lidt teknisk snilde er alt, hvad du behøver for at jamme den nye generation af mobilnet, også kaldet LTE (Long Term Evolution). Det skriver CNET. En gruppe af amerikanske forskere advarer om, at terrorister eller kriminelle bander kan blokere kommunikation i mobilnettet.

Det kan klares med en transmitter til nogle få tusinde kroner, som er i stand til at blokere en LTE-basestation med tusindvis af brugere.

"Det er meget muligt, at radio-jamming bliver brugt i et terror-angreb for at forhindre kommunikation og skabe større ødelæggelse. Det er også muligt, at kriminelle organisationer kan bruge jamming til at skabe kaos hos politiet," skriver forskerne i deres anbefaling.

En enkelt batteri-drevet jammer i en lille kuffert kan blokere LTE-signalet i flere kilometers omkreds. Med en simpel forstærker kan det udvides til et meget større område. Det kræver kun begrænset teknisk viden, og det er meget svært at beskytte sig mod denne form for angreb.

Hvis 4G-nettet bliver blokeret, vil de eksisterende 2G- og 3G-netværk stadig fungere - men de forsvinder efterhånden, advarer forskerne.

Enhver radiofrekvens kan blive blokeret eller "jammet", hvis man sender et signal på samme frekvens med tilstrækkelig styrke. Men LTE er specielt sårbar, fordi hele LTE-signalet afhænger af et kontrolspor, som udgør mindre end 1 pct. af det samlede signal.

Hvis man blokerer denne kontrolfrekvens, kan telefonen ikke længere synkronisere med basestationen, og forbindelsen bryder sammen.

Der er syv andre sårbare punkter i LTE-signalet, og de kan hver især bruges til at lamme hele mobilnettet i et område.

I et interview med Technology Review sammenligner forskeren Marc Lichtman det med at slukke for alle trafiklys på Manhattan. Ingen kan længere komme hverken frem eller tilbage. Trafikken bryder sammen.

Indtil videre er der ingen kendte eksempler på angreb mod LTE-net, men det er muligvis kun et spørgsmål om tid. Det anslås, at halvdelen af verdens befolkning har adgang til LTE inden 2017.

I USA skal teknologien bruges som basis for et nyt beredskabsnet, kaldet FirstNet, og det har fået forskerne til at advare mod de svage punkter.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Sikkerhedsekspert: Derfor har Colonial været nødt til at betale hackere ransomware på 30 millioner kroner - vil sagtens kunne ske i Danmark
Interview: Hvorfor har mægtige Colonial Pipeline valgt at betale ransomware til hackere trods anbefalinger fra myndigheder og sikkerhedsmiljøet? "Det er ikke helt sort og hvidt," siger sikkerheds-ekspert Leif Jensen fra Eset.
Computerworld
Nye informationer om det største iPhone-hack nogensinde ser dagens lys: 128 millioner brugere blev ramt
Hidtil hemmeligholdte detaljer om verdens største iPhone-hack er kommet frem under retssagen mellem Apple og Epic Games. 128 millioner brugere blev ramt, og mere end 4.000 apps blev inficeret. Se detaljerne her.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Giv grønt lys for de gode ideer med Power Platformen
Hvad er Microsoft Power Platform? – og hvordan gør den det nemmere at udvikle apps og skabe en god business case ud af selv mindre projekter? Her giver AlfaPeople et hurtigt og konkret overblik over, hvor du kan drage fordel af platformen.