Artikel top billede

Så nemt kan LTE-net lammes

Det er både let og billigt at drukne de nye mobilnet i radiostøj.

En bærbar computer, en billig transmitter og lidt teknisk snilde er alt, hvad du behøver for at jamme den nye generation af mobilnet, også kaldet LTE (Long Term Evolution). Det skriver CNET. En gruppe af amerikanske forskere advarer om, at terrorister eller kriminelle bander kan blokere kommunikation i mobilnettet.

Det kan klares med en transmitter til nogle få tusinde kroner, som er i stand til at blokere en LTE-basestation med tusindvis af brugere.

"Det er meget muligt, at radio-jamming bliver brugt i et terror-angreb for at forhindre kommunikation og skabe større ødelæggelse. Det er også muligt, at kriminelle organisationer kan bruge jamming til at skabe kaos hos politiet," skriver forskerne i deres anbefaling.

En enkelt batteri-drevet jammer i en lille kuffert kan blokere LTE-signalet i flere kilometers omkreds. Med en simpel forstærker kan det udvides til et meget større område. Det kræver kun begrænset teknisk viden, og det er meget svært at beskytte sig mod denne form for angreb.

Hvis 4G-nettet bliver blokeret, vil de eksisterende 2G- og 3G-netværk stadig fungere - men de forsvinder efterhånden, advarer forskerne.

Enhver radiofrekvens kan blive blokeret eller "jammet", hvis man sender et signal på samme frekvens med tilstrækkelig styrke. Men LTE er specielt sårbar, fordi hele LTE-signalet afhænger af et kontrolspor, som udgør mindre end 1 pct. af det samlede signal.

Hvis man blokerer denne kontrolfrekvens, kan telefonen ikke længere synkronisere med basestationen, og forbindelsen bryder sammen.

Der er syv andre sårbare punkter i LTE-signalet, og de kan hver især bruges til at lamme hele mobilnettet i et område.

I et interview med Technology Review sammenligner forskeren Marc Lichtman det med at slukke for alle trafiklys på Manhattan. Ingen kan længere komme hverken frem eller tilbage. Trafikken bryder sammen.

Indtil videre er der ingen kendte eksempler på angreb mod LTE-net, men det er muligvis kun et spørgsmål om tid. Det anslås, at halvdelen af verdens befolkning har adgang til LTE inden 2017.

I USA skal teknologien bruges som basis for et nyt beredskabsnet, kaldet FirstNet, og det har fået forskerne til at advare mod de svage punkter.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere