Artikel top billede

IBM begraver Lotus

IBM er snart klar med en ny version af Notes og Domino og dropper nu Lotus-navnet, som går helt tilbage til 1982.

IBM siger nu farvel til sit kendte Lotus-brand og vil fremover kun bruge sit eget navn sammen med produkter som Notes og Domino. Den kommende offentlige beta af Notes/Domino 9.0 Social Edition bliver den første, som ikke længere bærer Lotus-navnet. Det melder eWeek.

Det kan lyde som en banal navneændring, men det er tale om lidt af en historisk beslutning i it-branchen. Lotus har eksisteret siden 1982, da Lotus Development blev stiftet i Massachusetts. Det berømte regneark Lotus 1-2-3 kom i 1983.

IBM købte Lotus for omkring 20 mia. kr. i 1995, og man var især interesseret i ét bestemt produkt: Lotus Notes. Den populære groupware-løsning var udviklet hos Ray Ozzie's Iris Associates. Han blev senere ansat som teknologichef hos Microsoft.

"Efterhånden som social software begynder at dominere markedet for samarbejds-værktøjer, skal Lotus følge med. Det handler ikke om, at IBM dropper et brand, men om at styrke porteføljen og opfylde kundernes behov," siger en talsmand til eWeek.

Lotus er også kendt som en pioner, når det gælder om at føre retssager mod konkurrenter, der anklages for at have kopieret programmernes "look and feel". Både Paperback Software, Borland og Mosaic blev anklaget for at kopieret brugerfladen fra Lotus 1-2-3.

Firmaet har også et omdømme for at understøtte innovation og nye ideer, både tekniske og kulturelle; i 1992 var Lotus en af de første store virksomheder i USA, der gav homoseksuelle par de samme rettigheder som heteroseksuelle.

Lotus er et af de mest kendte og beundrede brands i it-branchen, men det er trods alt ikke så stærkt som IBM-navnet.

"Det er et historisk øjeblik, slutningen af en æra for et historisk brand i det 20. århundrede. IBM har forberedt udfasningen af navnet i flere år. Men glem ikke at Lotus allerede har genopfundet sig selv, dengang man gik fra regneark til groupware, den første rigtige sociale applikation - hvis du ser bort fra e-mail," siger analytikeren Tony Baer hos Ovum.

Han tilføjer, at gruppearbejde ikke længere er en selvstændig applikation, men en funktion der er bygget ind i apps, enheder, messaging-software og sociale netværk. Man kan sige, at Lotus har sejret sig selv ihjel.
 
Men der gik altså 17 år efter IBM's køb af Lotus, før man valgte at droppe navnet. IBM holder stadig sine årlige Lotusphere-brugerkonferencer, og der er allerede inviteret til den 20. Lotusphere, der holdes i januar. Men den har også fået et nyt navn - IBM Connect.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere