Artikel top billede

Droner skal levere trådløst internet

Nu skal droner og balloner sørge for trådløst internet og 3G-dækning i områder, hvor det er svært at komme frem på landjorden.

Ny teknologi kan bogstavelig talt holde mobilnet og trådløse netværk i luften selv i katastroferamte områder. Ifølge Huffington Post er man i øjeblikket ved at undersøge muligheden for at bruge balloner eller droner med trådløse antenner til at levere 3G- eller Wi-Fi-dækning.

Det skal hjælpe i områder, hvor infrastrukturen er ødelagt under en katastrofe, som det skete efter orkanen Sandy for nylig, hvor tusindvis af mobiltelefon-brugere var uden dækning i det nordøstlige USA.

"Det lyder futuristisk, men teknologien findes allerede," siger teknologichef Daniel M. Devasirvatham fra Science Applications International.

I foråret bad den amerikanske telestyrelse Federal Communications Commission (FCC) om kommentarer til ideen om at udrulle trådløse netværk med små droner eller vejrballoner.

FCC-formand Julius Genachowski mener, at det kunne have gjort en stor forskel i New Orleans efter orkanen Katrina. Det anslås, at mere end tre millioner indbyggere mistede deres telefon-forbindelse, og selv om nogle telefoner stadig fungerede, var det umuligt at komme igennem til alarmcentralen.

Sandy var ikke helt så slem, men den ødelagde alligevel omkring 20 pct. af mobilmasterne i 10 stater.

Teleselskaberne har brugt mobile antennemaster på lastbiler, kaldet COWS, til at genoprette den mobile dækning. Men det kan gøres hurtigere, hvis man kan anvende luftbårne fartøjer.

Rækkevidden er begrænset

Militæret bruger allerede droner og balloner til at oprette kommunikations-netværk i isolerede områder. Det amerikanske Federal Emergency Management Agency har også brugt små propelfly til at genoprette den elektroniske kommunikation efter skovbrande i Texas, et jordskælv i Virginia og storme i Kentucky.

Men kommercielle teleoperatører som AT&T og Verizon har ikke benyttet teknologien før. Der er stadig en række åbne spørgsmål, herunder hvordan man skal sikre, at de trådløse signaler fra dronerne ikke forstyrrer andre antennemaster på landjorden, og hvorvidt det overhovedet er tilladt at flyve rundt med droner i katastrofe-områder.

Desuden er rækkevidden i de nuværende modeller forholdsvis begrænset. Men drone-firmaet AeroVironment fortæller, at man er ved at udvikle en større drone med samme vingespænd som et Boeing 757 fly. Den skal flyve i 20 kilometers højde og skulle være i stand til at levere dækning i et område på 1.000 kilometer i diameter.

Space Data, der sælger balloner til militæret, siger også, at man kan levere dækning i et område med omtrent den samme størrelse. Ballonerne holder dog typisk kun i 24 timer, inden de punkterer eller løber tør for batteri.

Pirate Bay vil også bruge droner

Det er ikke kun i USA, at man tænker på at bruge droner. Den svenske fildelings-tjeneste Pirate Bay har også overvejet at placere sine servere på droner i flere kilometers højde.

De såkaldte Low Orbit Server Stations (LOSS) skal udstyres med små computere som den lille Raspberry Pi og GPS og dermed altså fungere som mobile servere. Det skulle være muligt at opnå en båndbredde på 100 Mbps - men dronen må ikke fjerne sig mere end 50 kilometer fra udgangspunktet.

Det er kun de såkaldte front-servere, der skal placeres på droner. Det er dem, der videreleder trafikken til en hemmelig lokation. Det er samtidig også det mest sårbare punkt i hele Pirate Bay-systemet.

Men Pirate Bay fortæller ikke, hvordan dronerne skal forsynes med energi. En typisk drone kan ikke holde sig i luften ret længe uden opladning.
IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere