Droner skal levere trådløst internet

Nu skal droner og balloner sørge for trådløst internet og 3G-dækning i områder, hvor det er svært at komme frem på landjorden.

Ny teknologi kan bogstavelig talt holde mobilnet og trådløse netværk i luften selv i katastroferamte områder. Ifølge Huffington Post er man i øjeblikket ved at undersøge muligheden for at bruge balloner eller droner med trådløse antenner til at levere 3G- eller Wi-Fi-dækning.

Det skal hjælpe i områder, hvor infrastrukturen er ødelagt under en katastrofe, som det skete efter orkanen Sandy for nylig, hvor tusindvis af mobiltelefon-brugere var uden dækning i det nordøstlige USA.

"Det lyder futuristisk, men teknologien findes allerede," siger teknologichef Daniel M. Devasirvatham fra Science Applications International.

I foråret bad den amerikanske telestyrelse Federal Communications Commission (FCC) om kommentarer til ideen om at udrulle trådløse netværk med små droner eller vejrballoner.

FCC-formand Julius Genachowski mener, at det kunne have gjort en stor forskel i New Orleans efter orkanen Katrina. Det anslås, at mere end tre millioner indbyggere mistede deres telefon-forbindelse, og selv om nogle telefoner stadig fungerede, var det umuligt at komme igennem til alarmcentralen.

Sandy var ikke helt så slem, men den ødelagde alligevel omkring 20 pct. af mobilmasterne i 10 stater.

Teleselskaberne har brugt mobile antennemaster på lastbiler, kaldet COWS, til at genoprette den mobile dækning. Men det kan gøres hurtigere, hvis man kan anvende luftbårne fartøjer.

Rækkevidden er begrænset
Militæret bruger allerede droner og balloner til at oprette kommunikations-netværk i isolerede områder. Det amerikanske Federal Emergency Management Agency har også brugt små propelfly til at genoprette den elektroniske kommunikation efter skovbrande i Texas, et jordskælv i Virginia og storme i Kentucky.

Men kommercielle teleoperatører som AT&T og Verizon har ikke benyttet teknologien før. Der er stadig en række åbne spørgsmål, herunder hvordan man skal sikre, at de trådløse signaler fra dronerne ikke forstyrrer andre antennemaster på landjorden, og hvorvidt det overhovedet er tilladt at flyve rundt med droner i katastrofe-områder.

Desuden er rækkevidden i de nuværende modeller forholdsvis begrænset. Men drone-firmaet AeroVironment fortæller, at man er ved at udvikle en større drone med samme vingespænd som et Boeing 757 fly. Den skal flyve i 20 kilometers højde og skulle være i stand til at levere dækning i et område på 1.000 kilometer i diameter.

Space Data, der sælger balloner til militæret, siger også, at man kan levere dækning i et område med omtrent den samme størrelse. Ballonerne holder dog typisk kun i 24 timer, inden de punkterer eller løber tør for batteri.

Pirate Bay vil også bruge droner
Det er ikke kun i USA, at man tænker på at bruge droner. Den svenske fildelings-tjeneste Pirate Bay har også overvejet at placere sine servere på droner i flere kilometers højde.

De såkaldte Low Orbit Server Stations (LOSS) skal udstyres med små computere som den lille Raspberry Pi og GPS og dermed altså fungere som mobile servere. Det skulle være muligt at opnå en båndbredde på 100 Mbps - men dronen må ikke fjerne sig mere end 50 kilometer fra udgangspunktet.

Det er kun de såkaldte front-servere, der skal placeres på droner. Det er dem, der videreleder trafikken til en hemmelig lokation. Det er samtidig også det mest sårbare punkt i hele Pirate Bay-systemet.

Men Pirate Bay fortæller ikke, hvordan dronerne skal forsynes med energi. En typisk drone kan ikke holde sig i luften ret længe uden opladning.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Årets CIO 2020

Siden 2006 har vi hvert år kåret Årets CIO - en pris der kaster lys over det fantastiske arbejde, der bliver gjort rundt omkring i de danske organisationer for at høste det store forretnings-potentiale, der kan drives ud af it og digitalisering.

01. december 2020 | Læs mere


Customer Experience 2021 - fokus på CX-strategi og teknologi til at forankre kundeoplevelsen

De gode kundeoplevelser er altafgørende for virksomheden, og netop derfor er det nødvendigt at have fokus på CX-strategi og teknologi, der kan være med til at forbedre kundeoplevelsen endnu mere. Det kræver tid og ressourcer, men det gavner hele virksomheden på lang sigt.

03. december 2020 | Læs mere


Træf det rigtige cloud-valg: Hør om mulighederne med hybrid- og multi-cloud

Vi kan ikke komme udenom, at cloud-teknologien bare vokser og vokser. Den giver adgang til store fordele for din virksomhed, men det kræver at virksomheden træffer strategiske, arkitektoniske og teknologiske vælg. Få indblik i, hvordan ud kan få sikkerhed, release cycles og andet til at gå op i en højere enhed.

09. december 2020 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
PA Consulting solgt for milliard-beløb: 190 ansatte i København følger med i købet
Det amerikanske teknologi-selskab Jacobs overtager konsulenthuset PA Consulting. Med i købet følger 190 medarbejdere i København. Handelen rummer ‘mange spændende muligheder,” lyder det fra direktør Søren Krogh Knudsen.
Computerworld
Stein Bagger gør comeback i ny branche: "De lignede et mafiahold, førte sig frem som nyrige og plaprede løs om urealistiske drømme"
Stein Bagger har skiftet navn og fører sig nu frem i store biler i en helt ny branche, skriver en dansk avis.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Sådan sikrer du hovednøglen til jeres data
80% af alle ransomwareangreb skyldes misbrug af privilegerede brugeradgange. Ved at begrænse og overvåge adfærden på de privilegerede konti samt kontrollere mængden af tildelte rettigheder kan du mindske skaden ved hackerangreb mod din virksomhed og i visse tilfælde helt blokere dem. Internt kan du bruge kontrollen med brugeradgange til at dokumentere, hvem der bevæger sig i hvilke systemer, og hvad der foregår derinde. Privilegeret brugerstyring har de seneste to år stået øverst på Gartners Top10-liste over it-sikkerhedsprojekter, der bør få højeste prioritet. Alligevel er teknologien kun så småt ved at finde fodfæste i Danmark. Det kan viden om åbenlyse gevinster, relativ kort implementeringstid og yderst rimeligt budget være med til at ændre på. I dette whitepaper folder vi temaet privilegeret brugerstyring ud og placerer teknologien i det væld af prioriteringer, som CISO’en hver dag skal foretage.