Artikel top billede

Droner skal levere trådløst internet

Nu skal droner og balloner sørge for trådløst internet og 3G-dækning i områder, hvor det er svært at komme frem på landjorden.

Ny teknologi kan bogstavelig talt holde mobilnet og trådløse netværk i luften selv i katastroferamte områder. Ifølge Huffington Post er man i øjeblikket ved at undersøge muligheden for at bruge balloner eller droner med trådløse antenner til at levere 3G- eller Wi-Fi-dækning.

Det skal hjælpe i områder, hvor infrastrukturen er ødelagt under en katastrofe, som det skete efter orkanen Sandy for nylig, hvor tusindvis af mobiltelefon-brugere var uden dækning i det nordøstlige USA.

"Det lyder futuristisk, men teknologien findes allerede," siger teknologichef Daniel M. Devasirvatham fra Science Applications International.

I foråret bad den amerikanske telestyrelse Federal Communications Commission (FCC) om kommentarer til ideen om at udrulle trådløse netværk med små droner eller vejrballoner.

FCC-formand Julius Genachowski mener, at det kunne have gjort en stor forskel i New Orleans efter orkanen Katrina. Det anslås, at mere end tre millioner indbyggere mistede deres telefon-forbindelse, og selv om nogle telefoner stadig fungerede, var det umuligt at komme igennem til alarmcentralen.

Sandy var ikke helt så slem, men den ødelagde alligevel omkring 20 pct. af mobilmasterne i 10 stater.

Teleselskaberne har brugt mobile antennemaster på lastbiler, kaldet COWS, til at genoprette den mobile dækning. Men det kan gøres hurtigere, hvis man kan anvende luftbårne fartøjer.

Rækkevidden er begrænset

Militæret bruger allerede droner og balloner til at oprette kommunikations-netværk i isolerede områder. Det amerikanske Federal Emergency Management Agency har også brugt små propelfly til at genoprette den elektroniske kommunikation efter skovbrande i Texas, et jordskælv i Virginia og storme i Kentucky.

Men kommercielle teleoperatører som AT&T og Verizon har ikke benyttet teknologien før. Der er stadig en række åbne spørgsmål, herunder hvordan man skal sikre, at de trådløse signaler fra dronerne ikke forstyrrer andre antennemaster på landjorden, og hvorvidt det overhovedet er tilladt at flyve rundt med droner i katastrofe-områder.

Desuden er rækkevidden i de nuværende modeller forholdsvis begrænset. Men drone-firmaet AeroVironment fortæller, at man er ved at udvikle en større drone med samme vingespænd som et Boeing 757 fly. Den skal flyve i 20 kilometers højde og skulle være i stand til at levere dækning i et område på 1.000 kilometer i diameter.

Space Data, der sælger balloner til militæret, siger også, at man kan levere dækning i et område med omtrent den samme størrelse. Ballonerne holder dog typisk kun i 24 timer, inden de punkterer eller løber tør for batteri.

Pirate Bay vil også bruge droner

Det er ikke kun i USA, at man tænker på at bruge droner. Den svenske fildelings-tjeneste Pirate Bay har også overvejet at placere sine servere på droner i flere kilometers højde.

De såkaldte Low Orbit Server Stations (LOSS) skal udstyres med små computere som den lille Raspberry Pi og GPS og dermed altså fungere som mobile servere. Det skulle være muligt at opnå en båndbredde på 100 Mbps - men dronen må ikke fjerne sig mere end 50 kilometer fra udgangspunktet.

Det er kun de såkaldte front-servere, der skal placeres på droner. Det er dem, der videreleder trafikken til en hemmelig lokation. Det er samtidig også det mest sårbare punkt i hele Pirate Bay-systemet.

Men Pirate Bay fortæller ikke, hvordan dronerne skal forsynes med energi. En typisk drone kan ikke holde sig i luften ret længe uden opladning.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere