Artikel top billede

Nu starter den digitale krig om Ringenes Herre

Tolkien's univers bliver udplyndret på nettet. Nu kræver hans arvinger en gigantisk erstatning.

Nu er banen kridtet op til et stort slagsmål om de digitale rettigheder til J.R.R. Tolkiens magiske univers. Helt tilbage i 1969 blev der indgået en licensaftale mellem forfatteren og mediefirmaet Warner Bros. Nu forlanger hans arvinger en erstatning på næsten en halv milliard kroner i en retssag mod mediegiganten, der netop er startet i Los Angeles. Det skriver The Hollywood Reporter.

Det hele startede med en spammail, som en af arvingernes advokater modtog i sin indbakke. Den lokkede med et pengespil i forfatterens navn: "Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring: Online Slot Game". Det var åbenbart dråben, der fik sølvbægeret til at flyde over.

Tolkien Estate, som forener forfatterens arvinger, startede en nærmere undersøgelse af, hvordan Warner Bros har håndteret sine rettigheder. Det viste sig, at der er planlagt flere pengespil med figurer fra Ringenes Herre.

Men arvingerne hævder, at Warner Bros kun har retten til at sælge "materielle produkter" - altså legetøj, beklædning og andre fysiske ting med Frodo og Gandalf.

Warner Bros må slet ikke markedsføre onlinespil eller andre digitale produkter, der bruger Ringenes Herre-universet, hævdes det.

Det kan også ramme det populære onlinespil Lord of the Rings Online, som tidligere er solgt på et fysisk medie, men nu kun er tilgængelig som digital download.

Tolkien Estate forlanger erstatning for copyright-krænkelse og kontraktbrud, og samtidig skal der udstedes et fogedforbud mod de pågældende produkter.

Men det er især de nye online-pengespil med Tolkien-tema, der vækker harme. De har forårsaget "uoprettelig skade på Tolkiens arv og omdømme og den goodwill, der er opbygget med hans bøger," hedder det i advokaternes begrundelse.

Det er nok ikke helt tilfældigt, at retssagen kommer kort tid inden premieren for den første del af Peter Jacksons nye Hobbit-trilogi. Det må forvente,s at Warner Bros er meget interesseret i at få lukket sagen i en fart for at undgå negativ omtale.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
iPaaS-webinar: Take advantage of key trends in a billion dollar-market

According to Gartner, by 2023, the iPaaS market is expected to grow well above $6 billion in revenue, thus becoming the largest segment in the integration platform technology market. To illustrate what iPaaS can do for your business, Flügger will outline how to overcome their integration challenges. Do not miss the opportunity to learn how a successful iPaaS implementation can improve your business outcomes.

07. maj 2021 | Læs mere


Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Premium
Test: Derfor vil jeg gerne have Google ind i min næste bil - og det er dårligt nyt for nogle bilproducenter
Googles Android Automotive er et vellykket styresystem til bilen, der vender op og ned på magtbalancen i bilbranchen. Computerworld har prøvekørt softwaren og har dommen klar.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Ryk SAP-workloads i skyen – og tag alle de kendte fordele med
SAP-kunder verden over har gennem de seneste 15 år draget fordel af løsninger baseret på NetApps ONTAP-data management-platform. Herunder en mere sikker og stabil drift samt forenklet administration, hvilket er afgørende for at gennemføre projekter effektivt og for at reducere deres risikoprofil. Gennem de seneste år er det i høj grad også blevet muligt at rykke SAP-workloads i skyen, og det ønsker mange virksomheder rimeligvis at drage fordel af – men uden at sige farvel til mulighederne med NetApp ONTAP. I dette whitepaper stiller vi skarpt på mulighederne for at indarbejde NetApp Cloud Volumes ONTAP and Azure NetApp Files som del af en SAP-strategi baseret på Microsoft Azure.