Artikel top billede

Her er verdens ældste fungerende computer

Det gamle regnemonster bruger blinkende lys, mekaniske kontakter og papirstrimler med data.

Efter tre års arbejde har det britiske National Museum of Computing i det berømte Bletchley Park nu genstartet det, der betegnes som verdens ældste fungerende digitale computer. Det er den såkaldte Harwell Dekatron, også kaldet WITCH. Den store computer blev bygget for 61 år siden, og den er et imponerende syn med blinkende lys, klaprende printere og endeløse papirstrimler med data.

To af de oprindelige udviklere og en af de gamle brugere har også deltaget i restaureringen af den gamle maskine, der nu kan beundres hos computermuseet.

"I 1951 var Harwell Dekatron en af måske et dusin computere i verden, og i eftertiden har den overlevet intakt, mens andre computere er blevet genbrugt eller skrottet," siger Kevin Murrell, der stod i spidsen for projektet.

Den 2,5 tons tunge maskine blev i første omgang brugt til at udføre de kedelige og besværlige beregninger, som tidligere skulle klares af mennesker. I modsætning til dagens computere arbejdede den ikke med det binære talsystem, men brugte stadig decimal-systemet. Den var ikke hurtig, men meget stabil - den kunne regne i dagevis uden fejl.

Senere blev den flyttet til forskellige museer og forsvandt til sidst i et støvet lagerkammer, indtil den blev genopdaget i 2008.

Harwell Dekatron består af 828 rør og 131 ventiler, og den havde 199 pærer. Det samlede strømforbrug var på 1,5 kilowatt.

Der er flere ældre computere end WITCH, men de er ikke længere i en fungerende tilstand. Hos museet kan man også se Colossus Mark II, som er verdens første elektronisk programmerbare computer.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Edgemo A/S
Salg af hardware, software, konsulentydelser og services inden for virtualiseret infrastruktur, cloud, datacenteret og unified communication.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


Microsoft 365: Gør klar til store prisstigninger

For første gang i mange år hæver Microsoft til foråret priserne på enterprise-udgaverne af Microsoft 365, som er meget udbredte i danske organisationer. Hør om mulighederne i Microsoft 365-pakkerne. Og hør, hvordan du med god license management har mulighed for at trimme dit setup, inden prisstigningerne på op til 25 procent træder i kraft 1. marts 2022.

19. november 2021 | Læs mere