Artikel top billede

Forskere fastholder: Stop for fildeling har skadet biograferne

Filmbranchen har måske skudt sig selv i foden med lukningen af den store fildelings-tjeneste Megaupload.

To forskere kunne forleden fortælle, at den globale biografomsætning er faldet efter lukningen af internet-tjenesten Megaupload. FBI-aktionen mod Kim Dotcom og hans tjeneste i januar 2012 skulle ellers være et slag mod piratkopiering, men de to forskere mener, at Megaupload har været med til at markedsføre nye film.

Forskernes konklusioner i rapporten "Piracy and Movie Revenues: Evidence from Megaupload" har været udsat for skarp kritik, og det har nu fået dem til at udsende en pressemeddelelse, hvor de forsvarer konklusionerne.

Det er Jörg Claussen fra Copenhagen Business School og Christian Peukert fra Ludwig-Maximilians-universitetet i München, der står bag de opsigtsvækkende resultater.

Forskerne har undersøgt, hvordan 1.344 film har klaret sig i biograferne i 49 lande. De store blockbuster-film, der bliver markedsført med gigantiske budgetter, har faktisk klaret sig lidt bedre efter Megaupload-lukningen. Men når det gælder mindre produktioner, er der en negativ effekt.

Det forklares med netværks-effekter, hvor fildeling fungerer som en mekanisme til at sprede informationer om nye film fra forbrugere, som ikke vil betale til dem, der er parat til at gå i biografen og se filmen.

I pressemeddelelsen understreger forskerne, at de ikke har modtaget økonomiske bidrag fra nogen af parterne i sagen.

"På tværs af alle film og i modsætning til det, man skulle forvente, har lukningen af Megaupload ikke ført til en stigning i filmomsætningen. Afhængig af de metoder, der bliver brugt, kan vi endda observere et fald i omsætningen," forklarer de.

Forskerne konstaterer, at beslutningen om at gå i biografen og se en film er meget afhængig af personlige anbefalinger. Hvis der er færre film, som bliver set på Megaupload, er der også færre anbefalinger om at gå i biografen og se disse film.

Samtidig erkender forskerne dog, at der kan være problemer med de metoder, som er brugt til at komme frem til dette resultat. Det er generelt meget svært at måle på biograf-omsætningen, hvor der er store sæson-udsving og hvor enkelte blockbuster-film kan have en meget stor effekt på den totale omsætning.

Men forskerne holder altså fast i den centrale konklusion, at der ikke har været et stort spring i biografomsætningen efter lukningen af Megaupload.

Kim Dotcom arbejder i øjeblikket på en ny tjeneste, Mega, der skal lanceres på årsdagen for hans anholdelse og lukningen af Megaupload den 20. januar.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere