Artikel top billede

Ubuntu Linux sammenlignes med spyware

Den berømte free software-guru Richard Stallman advarer mod at bruge Linux-distributionen Ubuntu.

"Ubuntu er spyware". Sådan lyder budskabet fra stifteren af Free Software Foundation, Richard Stallman. Han advarer nu mod at bruge den populære Linux-distribution. Stallman er sur over den integrerede websøgning i Ubuntu 12.10, som også viser indhold fra Amazons webbutik.

Fri software skal netop beskytte brugeren mod spyware og malware, skriver Stallman. Ubuntu-firmaet Canonical lover, at alle brugerdata bliver sendt forbi firmaets egne servere og anonymiseret, men selskabet samler selv informationer om Ubuntu-brugerne.

Amazon får altså ikke besked om, hvilke brugere der har søgt efter hvilke data - hvis man skal tro Canonical - men de mange personlige data lander alligevel hos Linux-firmaet.

Det er især integrationen mellem online- og offline-søgning, der har fået blodet i kog hos Stallman. Når brugeren søger efter lokale filer og applikationer i Unity Dash, får man også vist resultater fra Amazon.

Der er også et direkte link til Amazon sammen med hurtigstart-ikonerne til vigtige programmer.

Der er nu en mulighed for at deaktivere Amazon-søgningen i Ubuntu Linux, men det er ikke nok til at tilfredsstille Stallman. Han mener, at langt de fleste brugere ikke er klar over, hvordan de skal deaktivere søgningen, eller også synes de, at det er for besværligt.

Desuden mener Stallman, at Ubuntu ødelægger det gode omdømme for free software, hvis man integrerer "spyware" i sine produkter.

Stallman kræver, at online- og offline-søgning skal adskilles, og desuden skal brugerne informeres om, hvilke data der bliver indsamlet.

Han brokker sig også over, at Ubuntu anbefaler og installerer leverandør-ejede programmer i sit Software Center.

Derfor lyder hans konklusion, at man bør undlade at installere og bruge Ubuntu Linux.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere