Inde i maskinen podcast:Microsoft har store planer for Windows 10 efter sommeren

Artikel top billede

Her er det seneste offer for tablet-pc'en

Der er kort afstand mellem storhed og fald på it-markedet. For få år siden kom et nyt produkt, som tog verden med storm. Nu ligner det en dinosaur.

Efter en fænomenal vækst i de seneste år er salget af de såkaldte e-læsere - små mobile enheder, der kun kan bruges til at læse e-bøger - styrtdykket i løbet af 2012. E-læseren har dermed haft en meget kort levetid og begynder allerede at ligne en dinosaur. Det konstaterer analysefirmaet iSuppli i en ny rapport.

I 2011 blev der solgt 23,2 millioner e-læsere, og det var en rekord, som måske aldrig bliver nået igen. For det ventes, at salget vil falde med 36 pct. til 14,9 millioner enheder i 2012. Til næste år ventes et yderligere fald på 27 pct. til 10,9 mio. enheder.

Hvis man kigger lidt længere frem, så ventes et fald til 7,1 millioner enheder i 2016.

Det er aldrig set før, at et nyt produktsegment vokser så hurtigt og så forsvinder igen med samme hastighed, selv i en branche som er kendt for korte produkt-levetider.

De første e-læsere kom først i 2006, og så gik det rigtig stærkt i de følgende år, hvor salget steg fra en million enheder i 2008 til 10 millioner i 2010. En tidobling på to år.

Men den generelle tendens er, at apparater som kun kan løse en enkelt opgave - som musikafspillere, navigations-enheder og kompakte kameraer - forsvinder og bliver afløst af multifunktions-enheder.

I dette tilfælde er det tablet-pc'er, som også kan bruges til at læse e-bøger. Med lanceringen af den første iPad i 2010 havde e-læseren allerede fået sit dødsstød.

Smartphonen har også overtaget mange af de funktioner, som tidligere krævede en lommeafspiller til musik, en GPS og et lille kamera, men disse produkt-typer har trods alt haft en længere levetid end e-læseren.

Tablet-salget er eksploderet med 120 millioner solgte enheder i 2012, og det ventes, at salget vil stige til 340 millioner i 2016. Det er kun smartphone-markedet, som vokser med samme tempo.

Det er også et teknologisk kapløb mellem tablet-pc'er og e-læsere. I foråret kom den nye iPad med Retina-opløsning, hvor det er mere behageligt at læse tekst på skærmen, og der er siden kommet flere tablets med den samme eller højere opløsning.

E-læsere som Amazons Kindle bruger en anden teknologi med elektronisk blæk, og den seneste generation, Paperwhite, har fået indbygget lys, mens strømforbruget stadig er meget lavt.

For at overleve er det nødvendigt at sælge e-læserne til meget lave priser. Her har Amazon den fordel, at man kan sælge under kostpris og så tjene penge på salget af e-bøger.

Der går rygter om, at den kommende Txtr Beagle e-læser vil koste mindre end 100 kr. Det kan måske forlænge levetiden for e-læsere en smule, men i sidste ende er de dødsdømte, mener iSuppli.

Det er kun få år siden, at e-læsere var "The Next Big Thing", men storhedstiden er allerede forbi, og nu er de blevet overhalet af en anden og mere fleksibel rival.
IT-JOB

Kodeministeriet

Kodekunstner søges!

Eficode MBC ApS

DevOps Consultant

Vetech Software Solutions ApS

Softwareudvikler
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi
Evnen til at tilpasse sig en verden i konstant forandring bliver afgørende for virksomhedens mulighed for at vækste i fremtiden. Ét af de finansielle håndtag du kan skrue på, er en hel eller delvis outsourcing af it-driften. I e-bogen ”Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi” får du viden om, hvordan din virksomhed kan bruge tilpasningsøkonomi til at håndtere fremtidens krav til it. Vi spørger blandt andet: - Kan din virksomhed skalere og tilpasse sin digitale kapacitet og økonomi? - Har dine kunder tillid til, at du har de skarpeste it-løsninger? - Ville I kunne styrke forretningen ved at give jeres it mere fokus? - Kan I få øget funktionalitet til samme pris? Vi fokuserer på risiko, økonomi, fokus og valg af it-partner, som er fire opmærksomhedspunkter du skal have styr på for at lykkes med at tilpasse virksomheden til at modstå forandringerne i verden.