Artikel top billede

Microsoft er nu kun på hver femte computer

I år 2000 var der Microsoft-software på 97 procent af alle computere. Nu er det faldet til 20 pct. Men kan man stole på tallene?

Er Microsoft faldet tilbage fra en markedsandel på 97 procent til blot 20 pct. af computer-markedet i de sidste tolv år? Det mener investeringsbanken Goldman Sachs, som kortlægger Microsofts fald i en ny rapport.

Det lyder som en meget dramatisk udvikling. I år 2000 var der Microsoft-software på stort set alle computere. I dag er det kun hver femte computer. Men situationen er noget mere nuanceret end man umiddelbart skulle tro.

Spørgsmålet er nemlig, om det overhovedet er muligt at sammenligne tallene fra 2000 og 2012.

Goldman Sachs regner også tablet-pc'er, smartphones og andre mobile enheder med som "computere" i sin statistik. Det er produkter, som slet ikke eksisterede i år 2000. Dengang var der kun stationære og bærbare computer, og her har Microsoft en dominerende position - dengang såvel som nu.

Hvis man kigger på situationen inden for "consumer computer" kategorien i dag (hvor de mobile enheder er regnet med), så ligger Microsoft på 20 pct., mens Google (Android) kommer på 42 pct. og Apple (Mac OS og iOS) har en andel på 24 pct.

Så er det kun en lille trøst for Microsoft, at andelen ventes at stige igen til 26 pct. i 2016.

Rapporten fra Goldman Sachs afspejler, at Microsoft har haft svært ved at vinde fodfæste inden for tablet-pc'er og smartphones, men den fortæller ikke ret meget om situationen på pc-markedet. Her ligger Microsoft Windows stadig på langt de fleste computere.

Den tager heller ikke hensyn til, at mobilproducenterne kan installere Android ganske gratis, mens Windows (Phone) 8 koster penge og iOS kun fås på Apple-produkter.

Seattle Times har forsøgt at få Goldman Sachs til at forklare nogle af de mere dramatiske forskydninger i statistiken, men rapportens forfattere vil ikke afsløre, nøjagtig hvordan de er kommet frem til tallene.

Goldman Sachs mener at lanceringen af Windows 8 kommer på et kritisk tidspunkt for Microsoft, og kampen om de private forbrugere kan også få afgørende betydning for erhvervsmarkedet, fordi mange tager deres private enheder med på arbejde. På samme måde forventes det, at markedet for tablet-pc'er vil få stor betydning for smartphone-salget, fordi mange ønsker at bruge den samme platform.

Det næste slag skal stå om Smart TV-markedet. Det er produkter som Xbox, Google TV, Apple TV og Roku, der kæmper om forbrugernes gunst. Det ventes at Microsoft kommer med en Xbox 720 i anden halvdel af 2013, som også vil bruge teknologi fra det opkøbte Skype.

Goldman Sachs forudsiger, at forbrugerne i sidste ende vil være fanget i et lukket økosystem med smartphones, tablet-pc'er og andre enheder, som fjernsyn, på samme platform. På den måde vil man også være bundet til én leverandør af software og indhold. Men det er stadig for tidligt at sige, hvem vinderen bliver.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


Microsoft 365: Gør klar til store prisstigninger

For første gang i mange år hæver Microsoft til foråret priserne på enterprise-udgaverne af Microsoft 365, som er meget udbredte i danske organisationer. Hør om mulighederne i Microsoft 365-pakkerne. Og hør, hvordan du med god license management har mulighed for at trimme dit setup, inden prisstigningerne på op til 25 procent træder i kraft 1. marts 2022.

19. november 2021 | Læs mere