Artikel top billede

Microsoft er nu kun på hver femte computer

I år 2000 var der Microsoft-software på 97 procent af alle computere. Nu er det faldet til 20 pct. Men kan man stole på tallene?

Er Microsoft faldet tilbage fra en markedsandel på 97 procent til blot 20 pct. af computer-markedet i de sidste tolv år? Det mener investeringsbanken Goldman Sachs, som kortlægger Microsofts fald i en ny rapport.

Det lyder som en meget dramatisk udvikling. I år 2000 var der Microsoft-software på stort set alle computere. I dag er det kun hver femte computer. Men situationen er noget mere nuanceret end man umiddelbart skulle tro.

Spørgsmålet er nemlig, om det overhovedet er muligt at sammenligne tallene fra 2000 og 2012.

Goldman Sachs regner også tablet-pc'er, smartphones og andre mobile enheder med som "computere" i sin statistik. Det er produkter, som slet ikke eksisterede i år 2000. Dengang var der kun stationære og bærbare computer, og her har Microsoft en dominerende position - dengang såvel som nu.

Hvis man kigger på situationen inden for "consumer computer" kategorien i dag (hvor de mobile enheder er regnet med), så ligger Microsoft på 20 pct., mens Google (Android) kommer på 42 pct. og Apple (Mac OS og iOS) har en andel på 24 pct.

Så er det kun en lille trøst for Microsoft, at andelen ventes at stige igen til 26 pct. i 2016.

Rapporten fra Goldman Sachs afspejler, at Microsoft har haft svært ved at vinde fodfæste inden for tablet-pc'er og smartphones, men den fortæller ikke ret meget om situationen på pc-markedet. Her ligger Microsoft Windows stadig på langt de fleste computere.

Den tager heller ikke hensyn til, at mobilproducenterne kan installere Android ganske gratis, mens Windows (Phone) 8 koster penge og iOS kun fås på Apple-produkter.

Seattle Times har forsøgt at få Goldman Sachs til at forklare nogle af de mere dramatiske forskydninger i statistiken, men rapportens forfattere vil ikke afsløre, nøjagtig hvordan de er kommet frem til tallene.

Goldman Sachs mener at lanceringen af Windows 8 kommer på et kritisk tidspunkt for Microsoft, og kampen om de private forbrugere kan også få afgørende betydning for erhvervsmarkedet, fordi mange tager deres private enheder med på arbejde. På samme måde forventes det, at markedet for tablet-pc'er vil få stor betydning for smartphone-salget, fordi mange ønsker at bruge den samme platform.

Det næste slag skal stå om Smart TV-markedet. Det er produkter som Xbox, Google TV, Apple TV og Roku, der kæmper om forbrugernes gunst. Det ventes at Microsoft kommer med en Xbox 720 i anden halvdel af 2013, som også vil bruge teknologi fra det opkøbte Skype.

Goldman Sachs forudsiger, at forbrugerne i sidste ende vil være fanget i et lukket økosystem med smartphones, tablet-pc'er og andre enheder, som fjernsyn, på samme platform. På den måde vil man også være bundet til én leverandør af software og indhold. Men det er stadig for tidligt at sige, hvem vinderen bliver.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere