Artikel top billede

Her er fremtidens magnetbånd til virksomheder

De første LTO-6-bånd kan nu købes i handlen. De har plads til 2,5 terabyte uden komprimering, men prisen er dobbelt så høj i forhold til den femte generation.

I år er der gået 60 år, siden IBM kom med de første kommercielle computerdrev til magnetbånd. I de forgangne år er kapaciteten steget voldsomt, og der har været mange forskellige formater og teknologier, men LTO (Linear Tape Open) blev etableret som fælles standard omkring årtusindskiftet. HP, Seagate og IBM gik sammen om støtte teknologien.

Nu er den sjette generation af LTO kommet, og her er kapaciteten steget til 2,5 terabyte uden komprimering eller 6,25 terabyte i pakket form, hvis man antager, at indholdet kan komprimeres i forholdet 1:2,5.

De første produkter med LTO 6 er netop nu ved at finde vej til markedet. Bånddrevene er ikke helt klar, men de første bånd kan allerede købes. De koster dobbelt så meget som LTO 5-bånd (med 1,5 TB kapacitet).

De magnetiske bånd anvendes typisk til backup, og de kaldes også WORM-medier (Write Once Read Many). Det er altså ikke muligt at ændre deres indhold, når det er skrevet første gang, men de kan læses igen og igen.

Det tager omkring fire timer at fylde et helt bånd med data. Hastigheden ligger på omkring 1,45 TB i timen (komprimerede data).

Der er begrænset bagudkompabilitet med de gamle versioner. Et LTO 6-drev kan læse og skrive LTO 5-bånd, men bånd fra den fjerde generation kan kun læses, og ældre bånd kan slet ikke bruges.

Sony, Quantum og HP er blandt de første producenter, der er klar med LTO 6-bånd, og de første bånd koster lidt under 1.000 kr. Prisen ventes dog at falde i den kommende tid. Det første bånddrev fra Tandberg skal koste omkring 20.000 kr. IBM kommer også med et bånddrev til LTO 6.

IBM sælger altså stadig bånddrev 60 år efter introduktionen af det oprindelige produkt. I forhold til de første modeller, der kom for 60 år siden, har de nye drev plads til tre millioner gange flere data.

Men udviklingen stopper ikke her. Der forskes stadig i nye teknologier til de magnetiske læsehoveder, som skal gøre kapaciteten meget større i de kommende år.  

Der er altså stadig liv i magnetbåndet og det har flere fordele i forhold til andre lager-teknologier. Det holder i op til 30 år og egner sig dermed perfekt til langtids-lagring af data. De fleste elektroniske lagermedier har nemlig en meget begrænset holdbarhed.

Strømforbruget er også lavere end til harddiske, men til gengæld tager det meget længere tid at skrive og læse data.

I midten af 2014 ventes den syvende generation, LTO 7, hvor lagerpladsen på hvert bånd skal stige til 6 TB. Der går typisk 18-24 måneder mellem nye LTO-versioner.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Premium
Sikkerhedsekspert: Derfor har Colonial været nødt til at betale hackere ransomware på 30 millioner kroner - vil sagtens kunne ske i Danmark
Interview: Hvorfor har mægtige Colonial Pipeline valgt at betale ransomware til hackere trods anbefalinger fra myndigheder og sikkerhedsmiljøet? "Det er ikke helt sort og hvidt," siger sikkerheds-ekspert Leif Jensen fra Eset.
Computerworld
Stor krise i den danske it-stjerne David Heinemeiers Hanssons firma: Her er historien om dramaet, der fik en tredjedel af de ansatte i Basecamp til at smække med døren
De ansatte har i hobe forladt David Heinemeier Hanssons amerikanske succes-firma Basecamp efter en intern racisme-debat. Hvordan kunne det gå så galt?
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Sådan sikrer du hovednøglen til jeres data
80% af alle ransomwareangreb skyldes misbrug af privilegerede brugeradgange. Ved at begrænse og overvåge adfærden på de privilegerede konti samt kontrollere mængden af tildelte rettigheder kan du mindske skaden ved hackerangreb mod din virksomhed og i visse tilfælde helt blokere dem. Internt kan du bruge kontrollen med brugeradgange til at dokumentere, hvem der bevæger sig i hvilke systemer, og hvad der foregår derinde. Privilegeret brugerstyring har de seneste to år stået øverst på Gartners Top10-liste over it-sikkerhedsprojekter, der bør få højeste prioritet. Alligevel er teknologien kun så småt ved at finde fodfæste i Danmark. Det kan viden om åbenlyse gevinster, relativ kort implementeringstid og yderst rimeligt budget være med til at ændre på. I dette whitepaper folder vi temaet privilegeret brugerstyring ud og placerer teknologien i det væld af prioriteringer, som CISO’en hver dag skal foretage.