Artikel top billede

Sådan skal indbakken tæmmes

Her er de nye teknologier, der skal hjælpe dig med at få styr på din indbakke.

I slutningen af 1971 sendte den amerikanske ingeniør Ray Tomlinson den første e-mail fra en computer til en anden. Der er nu gået mere end 40 år, og den elektroniske post er blevet hvermandseje. Man skulle ikke tro, at det stadig er muligt at forbedre teknologien. Men flere nystartede firmaer i USA satser på netop dette og forsøger at organisere vores indbakke på en mere intelligent måde.

Faktisk er der ikke sket så meget med den grundlæggende mail-teknologi siden Tomlinsons dage. Det største gennembrud kom måske i 2004, da Google introducerede sin Gmail-tjeneste med hele en gigabyte lagerplads og den smarte funktion, som organiserer beskederne i tråde.

I de seneste år er mængden af mail vokset enormt, og mange bruger nu også e-mail til helt andre ting end det, som var det oprindelige formål. Mange virksomheder organiserer eksempelvis gruppeprojekter med e-mails.

Technology Review fortæller om firmaet Orchestra i Palo Alto, som har udviklet en smartphone-app kaldet MailBox, der forvandler indbakken til en to-do-liste.

Mange brugere gør allerede noget lignende ved at markere mails i indbakken som "ulæste" for at indikere, at de indeholder opgaver, som stadig mangler at blive løst.

MailBox klarer det på en smartere måde. Her kan man vælge, at enkelte mails skal placeres i en "snooze" tilstand, hvor de fjernes midlertidigt fra mappen. Men ligesom et vækkeur, der ringer på et bestemt tidspunkt, dukker beskeden så op igen, når tidsperioden er udløbet.

Man kan også vælge, at beskeder kun skal vises igen, når bestemte betingelser er opfyldt - eksempelvis at brugeren er landet i San Francisco og har registreret sin lokation med telefonen.

Orchestra kritiserer, at mail-protokollerne IMAP og POP slet ikke kan følge med dagens internet.

"Det er tunge protokoller, der er udviklet i nettets tidlige dage. De er overhovedet ikke egnet til det mobile internet," siger firmachef Gentry Underwood.

Et andet nystartet firma, Mail Pilot, forsøger også at organisere alle mails i en slags to-do-liste. I stedet for at markere beskeder som "læst" eller "ulæst" kan man vælge mellem "færdig" eller "ufærdig".

Mail Pilot har samlet omkring 300.000 kroner til sin tjeneste på Kickstarter og tester i øjeblikket systemet i en betatest.

Så er der firmaet Tray i San Francisco, som har udviklet en automatisk assistent, der automatisk lærer at sortere brugernes e-mails alt efter deres kontekst. "Vi lærer ud fra dine e-mails," lyder firmaets motto.

Her er der blandt andet mulighed for at indstille et bestemt autosvar, som kun skal sendes ud, hvis én specifik person sender en mail på et forudindstillet tidspunkt.

Men det største problem for firmaerne er nok, at e-mail er på retur. Der har været stor opmærksomhed omkring den franske it-virksomhed Atos, der har indført en "zero-mail policy", og flere andre virksomheder har også forbudt de ansatte at bruge mail.

Mange opfatter mail som et stort spild af tid og vil hellere bruge messenger eller andre teknologier til direkte kommunikation. Men de nye teknologier kan måske redde mailen eller i det mindste forlænge dens levetid, inden den lander på teknologiens gravplads.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Edgemo A/S
Salg af hardware, software, konsulentydelser og services inden for virtualiseret infrastruktur, cloud, datacenteret og unified communication.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

23. august 2022 | Læs mere


Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

25. august 2022 | Læs mere


CIO Trends 2022: Sådan ser opgavelisten ud hos Danmarks bedste CIOs

En hurtig og strategisk fokuseret implementering af nye teknologier er i disse år med til at sikre konkurrencekraften hos de bedste digitale vindere. Det sætter vi fokus på med konferencen CIO Trends 2022, hvor du blandt andet kan blive inspireret af en række danske topfolk inden for digitalisering og it-ledelse.

30. august 2022 | Læs mere


CIO
10 gratis artikler: Få gode råd fra Danmarks bedste it-ledere