Artikel top billede

Google-topmand fortæller om sit mærkelige besøg i landet uden internet

Eric Schmidt og hans datter fortæller rejsen til det isolerede land Nordkorea.

Det er en af de sidste grænser i cyberspace: Nordkorea. Landet har sit eget lukkede intranet, men det er kun meget få, særligt udvalgte, nordkoreanere, der har adgang til det åbne internet. Forleden rejste den tidligere Google-chef Eric Schmidt til Nordkorea som en del af en privat humanitær mission sammen med den tidligere guvernør i New Mexico og FN-ambassadør, Bill Richardson.

Det er første gang, at en af topfolkene fra verdens største søgemaskine Google besøger landet, der har sagt nej til internettet.

Eric Schmidt er nu vendt hjem igen og han fortæller om turen i et indlæg på Googles eget sociale netværk. Han beskriver turen som et privat besøg, hvor formålet var at tale om det frie og åbne internet. Både Google og den amerikanske regering har officielt taget afstand fra turen. En talsmand for den amerikanske præsident har betegnet rejsen som "ukonstruktiv".

Schmidt bekræfter i sit indlæg, at teknologien i Nordkorea er meget primitiv. Der er et 3G-net med 2.100 Mhz teknologi, som er spærret for datatrafik og smartphones. Det ville ellers være meget let at åbne for internettet. Foruden det nationale intranet med godkendt indhold er der også overvåget internet-adgang for nogle få udvalgte.

I denne forbindelse betyder "overvåget", at der bogstavelig talt står en person og kigger dig over skulderen mens du surfer.

Han fortæller også at nordkoreanerne bruger open source-teknologi, mest Linux, og han opfordrer til at give befolkningen lov til at komme på nettet.

Eric Schmidt havde sin datter Sophie med på turen, og hendes rigt illustrerede blog-indlæg er langt mere interessant. Hun fortæller om oplevelsen af at rejse i et land, hvor tiden står stille og hvor alt bliver overvåget og kontrolleret af staten. Hvert medlem af delegationen havde to oppassere - to, fordi de også skulle holde øje med hinanden.

"Normale nordkoreanere lever i en næsten helt lukket informations-boble, uden en rigtig referenceramme. De har min dybeste medfølelse. Jeg kan forstå at nordkoreanere får fortalt at de er heldige at være i Nordkorea, så hvorfor skulle de ønske at forlade landet? De er gidsler i deres eget land, uden at være klar over det," skriver hun.

Hun sammenligner det med filmen "The Truman Show" - blot er det altså et land og ikke blot en lille ø.

Schmidts datter beskriver også de forskellige steder, som delegerationen har besøgt. Et af dem var det såkaldte Kim Il Sung University e-Library, som hun kalder for "e-Potemkin Village".

Her var der 90 arbejdsstationer med moderne computere og brugere, der sad foran hver computer - men de lavede ikke noget. De sad bare og stirrede på skærmene uden at kigge op.

Nordkoreanerne viste stolt deres seneste opfindelse - en tablet med Googles Android - men det er næppe mange af landets fattige indbyggere, der faktisk har råd til at købe produktet.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Tech-giganters regnskaber overgik forventningerne, men investorerne frygter for fremtiden
Computerviews: De store tech-giganter har igen haft et kvartal med massiv vækst. Men selskabernes regnskaber blev modtaget køligt på aktiemarkeder, der frygter, at tiden efter coronakrisen vil byde på lavere vækstrater.
Computerworld
Hent opdateringerne nu: Apple lapper gabende sikkerhedshuller til iPhone, iPad og Mac
En sårbarhed gjorde det muligt for hackere at overtage kontrollen med din iPhone, iPad eller Mac. Det er 13. gang i år, at Apple lukker en nuldagssårbarhed.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Når AI sætter sig ved rattet: Sådan passer infrastrukturen på sig selv
Selvkørende IT-infrastruktur styrker skaleringsmuligheder og ressourceudnyttelse. Dette whitepaper giver overblik over proces og muligheder.